Γράφει η Μαρία Δεληγεωργίου,

Τα Ιωάννινα (Γιάνεννα), αποτελούν το στολίδι της Ηπείρου, η πόλη των Ιωαννίνων είναι τοποθετημένη σε ύψος 480 μέτρων. Τα Ιωάννινα είναι μια πόλη η οπόια αποτελέι πνευματικό, πολιτισμικό και εμπορικό κέντρο στην Βορειοδυτική Ελλάδα. Η ιστορική πόλη των Ιωαννίνων είναι τοποθετημένη ακριβώς στην καρδιά της Ηπείρου, σε απόσταση 455 χλμ. από την Αθήνα και
260 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

Μια πόλη με μεγάλη ιστορική σημασία, δίνει στους επισκέπτες αμέτρητες δινατότητες και σπουδαία αξιοθέατα για να επισκεφθεί κανείς. Μερικά απο αυτά τα αξιοθέατα είναι το Μουσείο του Βρέλλη, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο, το κάστρο του Αλή Πασά και φυσικά, το νησάκι της Κυρά Φροσύνης το οπόιο αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο της πόλης.


Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την νοητική περιήγηση στα αξοθέατα της πόλης!!
AgroPublic | ΚΑΛΕ


Το πρώτο αξιοθέατο που νοητικά θα επισκεφθούμε είναι το Κάστρο των Ιωαννίνων, το οποίο είναι χτισμένο το 528 μ.Χ. επί Ιουστινιανού, και αποτελεί το αρχαιότερο Βυζαντινό κάστρο. Υπήρξε το μεγαλύτερο δοικητικό κέντρο σε όλη την Ελλάδα, κατά την περίοδο που ήταν δοιηκητής των
Ιωαννίνων ο Αλή Πασάς.


Από το Κάστρο τον Ιωαννίνων ξεχωρίζουν αρχικά η νοτιοδυτική ακροπολη ή αλλιως το Ιτς Καλέ στο σημείο βρισκετε το Φετιχέ τζαμί, όπου ήταν το παλάτι ( το σεράι) του Αλή Πασά των Ιωαννίνων , ακριβώς στη έισοδο του Φετιχιέ Τζαμί βρίσκεται ο τάφος του Αλη Πασά, για την ιστορία του θα σας πώ σε λίγο.

AgroPublic | πασα


Ενδιαφέρον παρουσιαζει επίσης το τέμενος Ασλάν πασά το οποίο στεγάζει το σημερινό Βυζαντινό μουσείο Ιωαννίνων. Πρόκειται για κτίριο της δεκαετίας του ’50, που φιλοξενεί ευρήματα, κειμήλια και εικόνες από την Παλαιοχριστιανική περίοδο έως και τους νεότερους χρόνους (19ος αι.), τα οποία προέρχονται από πολλές θέσεις, ναούς και μοναστήρια της Ηπείρου.

AgroPublic | ΤΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ


Αξίζει να κατεβέιτε στον μόλο και να πάρετε ένα από τα καραβάκια και να περάσετε στο νησάκι των Ιωαννίων ή αλλίως το νησάκι της κυρα Φροσύνης. Αξίζει να κάνετε μια βόλτα στα όμορφα στενά, να γευτείτε παροδοσιακά εδεσματα και φυσικά αυτό που δεν πρέιπει να ξεχάσετε να επισκεφθείτε είναι το σπίτι του Αλή.

Το συγκεκριμένο σπιτι το χρησημοποιούσε ο Αλή Πασάς ώς εξωχική κατοικία. Στο σπίτι αυτό βρίσκονται πολύτιμα αντικείμενα του Αλή Πασα όπως το καριοφύλι του καθως και άλλα διάφορα αντικείμενα.

AgroPublic |


Ο Αλή Πασάς, μαζί με την σύζυγό του Βασιλική ( Η Βασιλική Κίτσου- Κονταξή όπως ήταν το πατρικό της όνομα,ήταν χριστιανή ορθόδοξη και η τελευταία σύζυγος του Αλή.

Ο Αλής της είχε μεγάλη αδυναμία, αυτό το καταλαβαίνουμε καθώς την άφησε να διατηρήσει την πίστη της στον Χριστό και την παντρέυτηκε.), τον έμπειστό του Θανάση Βάγια και λίγους στρατιώτες κατέφυγε στο νησάκι των Ιωαννίνων κατα την πολιορκία του από τα σουλτανικά στρατεύματα έπειτα από την ρίξη του με την πύλη και τον Σουλτάνο.

AgroPublic | που σκωτοσαν τον αλλη πασα


Ο Αλή Πασάς κατα την πολιορκία των Ιωαννίνων απο τα σουλτανικά στρατεύματα και αφου είχε κατηγορηθέι για εσχάτη προδοσία από την Πύλη, ζήτησε απο τον Χουρσίτ πασά να του έρθει υπογεγραμμένο από τον σουλτάνο φηρμάνι που τον αθώωνε.

Αντίθετως έφτασε από την πύλη φηρμάνι καταδικης σε θάνατο, τότε τα σουλτανικά στρατευματα αποβιβαστηκαν στο νησάκι όπου πολιόρκησαν τον Αλή πασα και σε μία συμπλοκή τον τραυμάτισαν ελαφρα. Τοτε ο ίδιος σήρθηκε μέσα στο σπίτι, και εκέινη την στιγμή καποιοι πολιορκητές του που έιχαν κρυφτεί κάτω από το σπίτι τον πυροβόλησαν από το πάτωμα.

AgroPublic | του καφαλιου του αλή πασα στον σουλτάνο


Λαβωμένο το λιοντάρι της Ηπείρου (ο Αλή Πασάς) τότε έδωσε την τελευτάια του διαταγή στον έμπειστο του Θανάση Βάγια, του είπε να σφάξει την Βασιλική προκειμένου να μην πέσει στα χέρια των σουλτανικών στρατευμάτων.

Η Βασιλική ακούγοντας αυτήν την διαταγή το έσκασε και συνελήφθει από τον στρατό του Χουρσίτ Πασά, μαζί της συνελήφθει και ο Θανάσης Βάγιας. Οι δυό τους παραδόθηκαν αλυσοδεμένοι στον σουλτάνο. Λίγες μέρες αργότερα έφτασε στον Σουλτάνο και παραδώθηκε πάνω σε ένα χρυσό δίσκο το βαλσαμομένο κεφαλι του Αλή Πασά.


Η μικρή μας περιήγηση έφτασε στο τέλος της. Εάν με αφήσετε δύσκολα θα με σταματήσετε. Για αυτό λοιπόν αξίζει να κάνετε μια βόλτα από τα όμορφα Γιάννενα!!

Γράφει η Μαρία Δεληγεωργίου, τελειόφοιτη φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Σας προσκαλούμε να κάνετε Like στην σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ.

** Το φωτογραφικό υλικό που περιλαμβάνεται στο άρθρο έγινε έπειτα από δική μου παραχώρηση, καθώς αποτελεί προσωπικό δημιούργημα και συνεπώς απαγορεύεται η αντιγραφή και η δημοσίευση του χωρίς την άδεια του δημιουργού. ( Αρ.3 του ν.2121/1993)

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Ιωάννινα: Το στολίδι της Ηπείρου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!