Βερολίνο: Πολυδιάστατο και Μοναδικό

Το Βερολίνο είναι η πόλη που εγγυάται στον κάθε κάτοικό της μεμονωμένα, είτε ιθαγενή είτε μετανάστη, ποιότητα ζωής. Η πόλη που συνδυάζει ιστορία, κουλτούρα, αξιοθέατα, άλλοτε πόλη-σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου, είναι σήμερα μία από τις πιο σύγχρονες και παράλληλα ενδιαφέρουσες πρωτεύουσες όλου του κόσμου.

Τα τελευταία εκατό χρόνια το Βερολίνο έχει αλλάξει ριζικά και μετά την επανένωσή του το 1990 άρχισε να αποκτά και πάλι μια δική του, ιδιαίτερη ταυτότητα. Η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Γερμανίας, είναι σήμερα η πρωτεύουσά της και μια από τις 16 πολιτείες της.

unnamed

Το Βερολίνο διαθέτει κυριολεκτικά τα πάντα, αποτελεί από τη μία πλευρά την πόλη των μουσείων και των εκλεκτικών γκαλερί ενώ από την άλλη φημίζεται για τα ολονύχτια clubs ηλεκτρονικής μουσικής, το γνωστό ως Berlinale-Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το Cullture Carnival και το τεράστιο GayPride φεστιβάλ, τις εκθέσεις τέχνης, τα φεστιβάλ μουσικής και φυσικά τις χριστουγεννιάτικες αγορές.

Με λίγα λόγια..
Οι έξι μήνες ζωής στο Βερολίνο ήταν αρκετοί για να με πείσουν ότι βρίσκομαι στην πιο ζωντανή πόλη της Ευρώπης.

Υπάρχουν αμέτρητες επιλογές για εξόδους, τόσο για τους επισκέπτες όσο και για εκείνους που σκέφτονται να μετακομίσουν στην μεγαλούπολη, που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς καλύπτοντας όλα τα γούστα. Βασικά σημεία ενδιαφέροντος αποτελούν:

brandenburger tor fruehling 650696492 gettyimages sborisov 1
Brandenburg gate at spring, Berlin

Η Alexanderplatz αποτελεί το κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας. Φιλοξενεί τον περίφημο πύργο της ραδιοτηλεόρασης του Βερολίνου, το ψηλότερο κτήριο της πόλης από το οποίο είναι ορατή όλη η πλατεία και παρέχει εξαιρετική θέα της πόλης. Ο Τηλεοπτικός Πύργος είναι επιπλέον ορατός από διάφορα σημεία της πόλης, όντας σήμα κατατεθέν του Βερολίνου.

Στην καρδιά της Alexanderplatz βρίσκεται επιπλέον τα τελευταία
50 χρόνια το Weltzeituhr, το πολυφωτογραφημένο Παγκόσμιο ρολόι που ενημερώνει για την ώρα 148 πόλεων από όλες τις ζώνες ώρας παγκοσμίως. Εκεί ξεκίνησε και η τελευταία διαδήλωση πρίν από την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Η Πύλη του Βρανδεμβούργου αποτελούσα παλιότερα την πύλη της πόλης, ενώ σήμερα είναι το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο της γερμανικής πρωτεύουσας.

Βρίσκεταιστην πλατεία Παρίζερ και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με πολλά σημαντικά γεγονότα της γερμανικής και της παγκόσμιας ιστορίας, ιδιαίτερα του 20ου αιώνα.

berlin 4031829 960 720 1


· Το παρατηρητήριο Panoramapunkt προσφέρει μία σφαιρική εικόνα της πόλης. Βρίσκεται στην Potsdamer Platz, μία από τις πλατείες του Βερολίνου, που χωρίζεται στα τρία με πιο ενδιαφέρον κομμάτι της το Beisheim Centre το οποίο θυμίζει τους αμερικάνικους ουρανοξύστες.

Το Pergamon Museum βρίσκεται στο νησί των μουσείων του Βερολίνου, το οποίο αξίζει να επισκεφτούν εξ ολοκλήρου οι λάτρεις των μουσείων και της ιστορίας. Το μουσείο της Περγάμου στολίζεται από το μαρμάρινο βωμό του, δείγμα κλασσικής ιστορίας και αποτελείται από αμέτρητα Ελληνικά, Βαβυλώνια, Ρωμαϊκά, Ισλαμικά και Μεσοανατολίτικα εκθέματα. Συνδεδεμένο με το μουσείο της Περγάμου είναι το Πανόραμα.

2332153923 b25e05c18f b 1

Το εντυπωσιακό αξιοθέατο μεταφέρει τους επισκέπτες στην αρχαία ελληνική πόλη της Περγάμου, στη Μικρά Ασία το 129 μ.Χ.

Οι ρωμαϊκοί χρόνοι υπό τον αυτοκράτορα Αδριανό εμφανίζονται στο Πανόραμα. Ενσωματωμένο στις βεράντες της Ακρόπολης σε ένα κάστρο ύψους 300 μέτρων, τα επιβλητικά κτίρια με τους ναούς τους και ένα θέατρο συνενώνονται με το λοφώδες τοπίο κοντά στη δυτική ακτή της σημερινής Τουρκίας.

Το έργο τέχνης συνοδεύεται από ηχητικά εφέ και μια εγκατάσταση που προσομοιώνει την εναλλαγή ημέρας και νύχτας, κάνοντας την αναπαράσταση της Περγάμου άκρως ρεαλιστική. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να κινούνται στο ψώρο και να ανεβαίνουν σε υψηλότερα επίπεδα βλέποντας από πολλές διαφορετικές οπτικές πλευρές το αξιοσημείωτο έργο τέχνης.

Η East Side αποτελεί περίπου ενάμισι χιλιόμετρο του Τείχους του Βερολίνου που σώζεται ακόμη και διαμορφώθηκε ως ανοιχτή γκαλερί από καλλιτέχνες το 1990. Θεωρείται μνημείο για την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την ειρηνική διαπραγμάτευση συνόρων και συμβάσεων μεταξύ κοινωνιών και ανθρώπων και έχει περισσότερους από 3 εκατομμύρια επισκέπτες ανά έτος.

images 1

Στο Jüdisches Museum παρέχει στον καθένα την ευκαιρία να μάθει για τα 2.000 χρόνια ιστορίας και παρουσίας της εβραϊκής κοινότητας στην Γερμανία, τη συνεισφορά της στον Γερμανικό πολιτισμό καθώς και το Ολοκαύτωμα.

Το Ράιχσταγκ είναι το κτήριο που στεγάζει το Γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο στο Βερολίνο.Το κτήριο έχει πλούσια ιστορία, παράλληλη με την άνοδο της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή σκηνή, τις κρίσιμες στιγμές της νεότερης γερμανικής ιστορίας και την ανάπτυξη του κοινοβουλευτισμού.

Είναι ανοιχτό στους επισκέπτες με ραντεβόυ και ως σήμερα 18 εκατομμύρια άνθρωποι το έχουν επισκεφθεί για να θαυμάσουν τον θόλο και το μικρό μουσείο που έχει δημιουργηθεί μέσα σε αυτόν. Το διαφορετικό που συμβαίνει στο Γερμανικό Κοινοβούλιο είναι ότι ο τεράστιος γυάλινος θόλος που έχει τοποθετηθεί πάνω ακριβώς από την αίθουσα συνεδριάσεων, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εποπτεύουν τους πολιτικούς τους.

Το Mauerpark, ένα από τα πολυαγαπημένα πάρκα του Βερολίνου αποτελεί κάτι παραπάνω από ένα ιδανικό μέρος για περίπατο, στο οποίο μπορεις να απολαύσεις τη φύση. Η μεγαλύτερη σε μέγεθος, ποικιλία και ιδιαιτερότητα λαϊκή αγορά του Βερολίνου διοργανώνεται κάθε Κυριακή στο Mauerpark.

mauerpark 1464099977 1024x576 2

Μπορείς να βρείς τα πάντα, από παλιά αντικείμενα, βιβλία και μεταχειρισμένα ρούχα έως και έπιπλα, ποδήλατα και ευφάνταστες κατασκευές.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία φαγητών του δρόμου, άφθονο Γκλουβάιν, ζεστό γλυκό κρασί που ενδείκνυται για τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες και το εντυπωσιακότερο στοιχείο είναι οι ολοήμερες συναυλίες και η θετική ενέργεια των Βερολινέζων που επικρατεί σε όλο το χώρο. Εν ολίγοις είναι ένα μέρος γεμάτο χρώμα και ζωή.


· Η Wannsee, η μεγάλη λίμνη του Βερολίνου αποτελεί πηγή δροσιάς τις ζεστές μέρες του χρόνου. Πέρα από την ιστρορική της σημασία για τη Διάσκεψη του Βανζεε, η ηλιοθεραπεία στην αμμώδη ακτή και οι βουτιές στην ειδυλλιακή λίμνη είναι ξερετικά διαδεδομένες.

glienickerbruecke16 c visitBerlin Foto Dagmar Schwelle DL PPT 0 1

Όσον αφορά τις λίμνες του Βερολίνου, αξίζει κανείς να επισκεφτεί τη Schlachtensee, όπου τα ήρεμα νερά της λίμνης σε συνδυασμό με το καταπράσινο τοπίο αποτελούν το ιδανικό σημείο τόσο για ηρεμία όσο και για ποδηλασία ή περήπατο.

Ο ποταμός Spree διασχίζει στριφογυριστά το Βερολίνο και πολλά από τα σημαντικότερα μνημεία βρίσκονται στις όχθες του. Μία βόλτα με βάρκα στον ποταμό Spree είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να θαυμάσει κανείς την αρχιτεκτονική αυτής της εκλεκτικής πόλης.

Οι Βοτανικοί κήποι του Βερολίνου είναι ένα πανέμορφο μέρος που συνδυάζει πολλά διαφορετικά κρυμμένα μονοπάτια στον εξωτερικό χώρο και μία τεράστια ποικιλία ανθών και φυτών από όλο τον κόσμο στα εσωτερικά θερμοκήπια. Ο καταρράκτης με τα ψάρια που περιέχει, δίνει μία διαφορετική πινελία και ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει από δρομάκι διασχίζοντας το νερό, ανάμεσα στα χρυσόψαρα.

Ο πύργος κατασκοπίας του Βερολίνου, Teufelsberg, έχει μεταμορφωθεί σε κέντρο τέχνης.Είναι ένας από τους λίγους λόφους του επίπεδου Βερολίνου και σημαίνει “το βουνό του διαβόλου”.

Πολλοί καλλιτέχνες του δρόμου έχουν μεταμορφώσει όλους τους τοίχους και έτσι τα μηνύματα, ο χώρος, οι μπανιέρες στη μέση του πουθενά, και τα γκράφιτι δημιουργούν μία πανέμορφη αύρα.

teufelsbergguide
Kuppel Teufelsberg Abhörstation guide Berlin hip abandoned building ruin

Το όμορφο παλάτι Charlottenburg είναι το παλαιότερο επιζών πρωσικό παλάτι το οποίο έκτισε ο βασιλιάς Φρειδερίκος της Πρωσίας ως καλοκαιρινή κατοικία για την αγαπημένη του Sophie Charlotte. Αποτελείται από περίπου 70 δωμάτια που περιέχουν έργα τέχνης από το 1800.

10081f000001gqevoC92D 1
Οι πιο in περιοχές

Mitte: Είναι το κεντρικό σημείο του Βερολίνου στη νέα του εποχή. Στην πιο cool πρωτεύουσα τηε Ευρώπης, η περιοχή που συμβαίνουν όλα, είναι το Mitte, όπου η ενέργεια της πόλης περνάει από τους δρόμους του. Ολοκαίνουριοι ουρανοξύστες, μοντέρνα κλαμπ, μπουτικ και πολυτελή ξενοδοχεία, κατασκευές από ατσάλι και γυαλί που υψώνονται πάνω από τους δρόμους ανανεώνουν το Mitte, κομμάτι του Ανατολικού Βερολίνου, που αποτελεί την αγαπημένη γειτονιά της νεολαίας.

Η περιοχή κατακλύζεται από διασκέδαση, ενθουσιασμό και καινούριες ιδέες και προσελκύει ολοένα και περισσότερους κατοίκους. Από τα καλύτερα σημεία για καλλιτέχνες και εναλλακτικούς που μυούνται το βερολινέζικο downtown.


· Kreuzberg: Παντού μπορεί κανείς να ανακαλύψει τις σκηνές του Βερολίνου και τη νυχτερινή ζωή, όπως στην παραδοσιακή συνοικία Kreuzberg, πάντα γεμάτη νεαρόκοσμο.

Το Kreuzberg χρωστάει τη μεγάλη του αναγνωρισιμότητα, ακόμα και πέρα από τα όρια του Βερολίνου, στην ενδιαφέρουσα ιστορία της μικρότερης ανατολικής πλευράς της συνοικίας, γνωστή ως Berlin 36 λόγω του ταχυδρομικού της κώδικα, που περιβαλλόταν και από τις τρεις πλευρές από το Τείχος και η οποία έγινε γνωστή στις δεκαετίες του 1970 και 1980 ως κέντρο της παράνομης εναλλακτικής σκηνής καταληψιών.

Οι σημαντικότεροι δρόμοι του Kreuzberg, όσον αφορά τη νυχτερινή ζωή, είναι η Oranienstrasse και η Wiener Strasse καθώς επίσης και το κομμάτι γύρω από το Schlessisches Tor, γνωστό και ως Wrangelkiez.

images 1 1


· Prenzlauer Berg: Πολύ όμορφη περιοχή του Βερολίνου στην οποία κατοικεί η οικονομική ελίτ της πόλης. Έιναι μια αναβαθμισμένη περιοχη με ωραία σπίτια, φαρδείς δρόμους με δενδροστοιχιες, ενδιαφέροντα καφέ με καταπληκτικό πρωινό, μαγαζιά καλόγουστα με χειροποίητικα αντικείμενα και διαθέτει την παλαιότερη μπυραρία Prater. Επιπλέον η περιοχή είναι γνωστή για τη νυχτερινή της ζωή και τα 24ωρα πάρτυ.


· Friedrichschain: Άλλη μία hot γειτονιά του Βερολίνου που δεν κοιμάται ποτέ, με ιδιαίτερα εντυπωσιακή την Karl Marx Alee που με τις πολυκατοικίες από τη δεκαετία του 1950 και τα λεγόμενα κτίρια του Στάλιν, ο δρόμος θυμίζει λίγο τη Βαρσοβία. Γκράφιτι, ερείπια, φαγητό του δρόμου, υπαίθριες αγορές, ναρκωτικά, κλαμπ. Αυτή είναι μια σύντομη περίληψη του τι βρίσκεται στην πασίγνωστη Friedrichschain.

Τέλος στη γειτονιά αυτή βρίσκεται το πιο διαβόητο ευρωπαϊκό κλαμπ, ονόματι Berhain που αποτελεί την “πατρίδα” της ηλεκτρονικής μουσικής και καταφύγιο όπου εξωπραγματικές σεξουαλικές φαντασιώσεις γίνονται πραγματικότητα. Ένα από τα καλύτερα κλαμπ του κόσμου, σύμφωναβμε τους New York Times, το οποίο τα σαββατοκύριακα μετατρέπεται σε “κολαστήριο” για τους απανταχού ρέιβερς.

83345db0ac812c3250ae06c1992e8fdd


· Schöneberg: Είναι η παραδοσιακά η καρδιά της γκέι σκηνής του Βερολίνου. Ήταν η πρώτη γκέι γειτονιά της πόλης και εξακολουθεί να διατηρεί την υπέροχη γοητεία της σήμερα. Διαθέτει μερικά από τα παλαιότερα γκέι μπαρ του Βερολίνου καθώς και περίτεχνα στέκια. Τα κύρια γκέι ξενοδοχεία του Βερολίνου βρίσκονται εδώ και η Nollendorfplatz αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιήγηση στο Schoeneberg, καθώς τα περισσότερα από τα γκέι στέκια βρίσκονται σε αυτήν τη μεγάλη πλατεία.

Νeukölln: Η hip καρδιά του Βερολίνου είναι η αγαπημένη γειτονιά των Βερολινέζων για βόλτες σε στέκια δίπλα στο κανάλι, κοκτέιλ πάνω από τις στέγες της πόλης και σουδανικό streetfood.

Πέρα από το χαμό που επικρατεί τα βράδια, αξιοσημείωτο είναι το “Griessmühle”, με τα τραπέζια για πινγκ πονγκ και την αγορά με ρούχα από δεύτερο χέρι μέχρι τη διασκέδαση τα βράδια του σαββατοκύριακου, που λειτουργεί ως κλαμπ. Στην υπαίθρια αγορά της Νeukölln μπορεί κανείς να βρεί από κοσμήματα και κρεμάμενα φυτά ως και τετράχορδες κιθάρες από κουτιά κουβανέζικων
πούρων.

Άρα…


Τα ήρεμα πρωινά, τα “βιαστικά” μεσημέρια και τα βράδια που δεν τελειώνουν ποτέ, το Βερολίνο αποτελεί προορισμό για όλων των ειδών τους ταξιδιώτες και ένα μέρος που κάνει τους παγκόσμιας κλίμακας κατοίκους του να νιώθουν “σαν στο σπίτι”. Το Βερολίνο δεν έχει καμία σχέση με την υπόλοιπη Γερμανία και η Γερμανία δεν έχει καμία σχέση με το Βερολίνο.


Η ιστορία του σε συνδυασμό με τη σύγχρονη τέχνη δημιουργεί ένα μοναδικό τοπίο γεμάτο νέες τάσεις, ζωντάνια και χρώματα. Το γκέι στοιχείο είναι αποδεκτό σε κάθε πτυχή της κοινωνίας και η “ακραία” μορφή διασκέδασης απολύτως επιτρεπτή, ο σεβασμός στο διαφορετικό δεδομένος,
δίνοντας μέσα από αμέτρητες επιλογές στο κάθε άτομο μεμονωμένα την ευκαιρία να ανακαλύψει την ταυτότητά του και να υιοθετήσει τον τρόπο ζωής που επιθυμεί.

Η έντονη ζωή στους δρόμους της πολυπολιτισμικής πρωτεύουσας που δεν κοιμάται ποτέ συνδεδεμένη με τη διάχυτη θετική ενέργεια που επικρατεί από τους Βερολινέζους, Γερμανούς και μη που σε γενικές γραμμές συμβιώνουν αρμονικά κάνει το Βερολίνο μοναδικό, μία πόλη ιδιαίτερη και ξεχωριστή που μένει χαραγμένη ανεξήτηλα στο μυαλό οποιουδήποτε έχει την ευκαιρία να τη γνωρίσει.

Φωτογραφίες απο : visitBerlin.de

AgroPublic

Αγροτικά Νέα της Πελοποννήσου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.