Την ένταξη της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής στα ειδικότερα μέτρα ενίσχυσης επί μέρους προϊόντων ζητά με επιστολή του το Επιμελητήριο Χαλκιδικής. 

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, η τιμή της επιτραπέζιας ελιάς είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις περσινές τιμές, με αποτέλεσμα να πλήττεται σοβαρά το αγροτικό εισόδημα των καλλιεργητών της.

Ενώ τα δύο προηγούμενα χρόνια η τιμή είχε διαμορφωθεί στο 1,40 ευρώ – 1,50 ευρώ/ κιλό, η τιμή για φέτος ανέρχεται στο 1,00 ευρώ/κιλό για την πρώτη κατηγορία , ενώ ο μέσος όρος πώλησης ανά κιλό προσδιορίζεται στα 0,70 με 0,75 λεπτά του ευρώ ανά κιλό”, τονίζεται.

Αναλυτικά, η επιστολή του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως πολύ καλά γνωρίζεται είναι αναμενόμενο η κρίση, λόγω της πανδημίας που βιώνει η χώρα με την επέλαση του κορωνοϊού COVID-19 και η λήψη μέτρων από την κυβέρνηση για τον περιορισμό της διάδοσής της , να έχει επηρεάσει πολύ σοβαρά όλους τους κλάδους της οικονομίας καθώς και την κοινωνία μας, και μάλιστα σε μια εποχή που η αγορά προσπαθεί ακόμη να ορθοποδήσει, μετά από την μακροχρόνια οικονομική κρίση των μνημονίων.

Αναφορικά με τον νομό μας , που εκτός από τουριστικός προορισμός ο οποίος έχει έντονη εποχικότητα, είναι και ένας κατεξοχήν αγροτικός νομός, και η αγροτική του παραγωγή, είναι ο δεύτερος πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης στο νομό μας.
Επειδή η φετινή τουριστική χρονιά ήταν απελπιστική και έχει κλείσει πολύ άδοξα, ευελπιστούμε το εισόδημα στην περιοχή μας να προέλθει από τον αγροτικό μας τομέα και ιδιαίτερα από την πώληση της επιτραπέζιας ελιάς, το πλέον αντιπροσωπευτικό αγροτικό προϊόν του νομού μας.

Διαπιστώνουμε όμως φέτος , -λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα όποια προβλήματα προέκυψαν κατά τη διαδικασία πρόσκλησης των μετακλητών εργατών και της έλευσή τους στην χώρα μας από τους Συνοριακούς Σταθμούς της Κακαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής προκειμένου να εργαστούν στην αγροτική οικονομία του νομού μας, η τιμή της επιτραπέζιας ελιάς είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις περσινές τιμές, με αποτέλεσμα να πλήττεται σοβαρά το αγροτικό εισόδημα των καλλιεργητών της. Ενώ τα δύο προηγούμενα χρόνια η τιμή είχε διαμορφωθεί στο 1,40 ευρώ – 1,50 ευρώ/ κιλό, η τιμή για φέτος ανέρχεται στο 1,00 ευρώ/κιλό για την πρώτη κατηγορία , ενώ ο μέσος όρος πώλησης ανά κιλό προσδιορίζεται στα 0,70 με 0,75 λεπτά του ευρώ ανά κιλό.

Ο λόγος της πτώσης της τιμής της επιτραπέζιας ελιάς φέτος, είναι ότι υπάρχουν πολλά αποθέματα παραγωγής από την περσινή σεζόν που δεν διατέθηκαν από τους εμπόρους, οι οποίοι από την πλευρά τους είναι επίσης πολύ επιφυλακτικοί και προς την διάθεσή της στην αγορά, φοβούμενοι ενδεχόμενο κίνδυνο επιβολής νέων απαγορευτικών μέτρων (lockdown) από τις κυβερνήσεις των χωρών που εξάγουν, για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού, και για αυτό δίνουν και χαμηλές τιμές.

Από την άλλη μεριά, για τον παραγωγό της επιτραπέζιας ελιάς στο νομό μας, το κόστος παραγωγής αλλά και της συγκομιδής της είναι ιδιαίτερα υψηλό φέτος, δεδομένου ότι για την έγκαιρη συγκομιδή της, – η οποία σημειωτέον συλλέγεται μόνο με τα χέρια , χωρίς δηλαδή τη χρήση μηχανημάτων (μηχανική συγκομιδή) και σε χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 25 έως 35 ημέρες, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όσο δηλαδή ακόμα είναι πράσινη στα δέντρα , – απαιτούνται πολλά εργατικά χέρια . Ιδιαίτερα που φέτος από τη στιγμή που δεν έχει εφαρμογή οποιοσδήποτε περιορισμός,
προσκαλέστηκε μεγαλύτερος αριθμός μετακλητών εργατών γης και καταβλήθηκαν κατ? επέκταση από τους παραγωγούς και περισσότερα παράβολα κατά τη διαδικασία πρόσκλησής τους.

Για τους παραπάνω λόγους και για την υποστήριξη των παραγωγών της επιτραπέζιας ελιάς του νομού μας, ζητάμε να συμπεριληφθεί και η επιτραπέζια ελιά στα ειδικότερα μέτρα ενίσχυσης επί μέρους προϊόντων.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Μέσω της ανακατανομής των αδιάθετων αγροτικών κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας για την καταπολέμηση των συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού στις αγροτικές περιοχές, θα επιτευχθεί ανακατεύθυνση αυτών των κονδυλίων τα οποία θα στηρίξουν τους παραγωγούς μας .

Με δεδομένες τις δύσκολες συνθήκες από πλευράς ρευστότητας που έχουν διαμορφωθεί, ειδικά το τελευταίο διάστημα για τους αγρότες – παραγωγούς της επιτραπέζιας ελιάς της περιοχής μας, η ανάγκη λήψης μέτρων για τη στήριξη τους κρίνεται επιτακτική, καθώς η μεγάλη αναστάτωση στην αγορά τείνει να αποδιοργανώσει πλήρως πολλές αγροτικές μονάδες στην περιοχή μας, απειλώντας ευθέως τη βιωσιμότητά τους και τη δυνατότητά τους να παράγουν προϊόντα.

Ευελπιστούμε να κατανοήσετε τη σπουδαιότητα και την κρισιμότητα του θέματος που σας παρουσιάσαμε και αναμένουμε άμεσα τις ενέργειές σας για την ένταξη και της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής στα ειδικότερα μέτρα ενίσχυσης επί μέρους προϊόντων.  

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Χαλκιδική: Σε χαμηλά επίπεδα η τιμή της επιτραπέζιας ελιάς

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!