“Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Από σήμερα η πληρωμή της ενίσχυσης – Ποιοι κόπηκαν;


Αρχίζει από σήμερα Τετάρτη 27 Ιανουαρίου η καταβολή της ενίσχυσης στους πρώτους δικαιούχους του πέμπτου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Περίπου ένας στους δύο αγρότες κόπηκε από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 με βάση τα στοιχεία του Υπ. Οικονομικών που ανακοινώθηκαν χθες βράδυ.

Οι αιγοπροβατοφόροι φαίνεται να ήταν ο κλάδος με τους περισσότερος δικαιούχους (περίπου 14χιλ.) ενώ μετά ακολουθούν οι παραγωγοί σιτηρών & δημητριακών (περίπου 10χιλ.) . Τελευταίος είναι ο κλάδος της αλιείας με περίπου 1.500 δικαιούχους.

Οι ελαιοπαραγωγοί που έλαβαν την ενίσχυση είναι περίπου 9 χιλ.

 

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport www.aade.gr/mybusinesssupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει οριστική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, καλούνται να υποβάλουν αίτηση χορήγησης της χρηματοδοτικής ενίσχυσης, έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία.

 

Η προθεσμία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 λήγει την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Συνολικά, η διαθέσιμη χρηματοδότηση από τον εν εξελίξει 5ο κύκλο, ανέρχεται στα 1,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή (εστίαση, γυμναστήρια, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, αθλητισμού κτλ.), προβλέπονται αυξημένα κατώτατα όρια ενίσχυσης, ύψους 2.000 ευρώ, εάν η επιχείρηση απασχολεί έναν έως πέντε εργαζομένους, και 4.000 ευρώ εάν απασχολεί άνω των πέντε εργαζομένων.
Για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, το κατώτατο όριο ενίσχυσης ορίζεται σε 1.000 ευρώ.

Το ανώτατο όριο ενίσχυσης ανέρχεται στις 100.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση τζίρου που παρουσιάζει η επιχείρηση κατά τους μήνες Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο του 2020, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου έτους.

Συνολικά, από την προκαταρτική ανάλυση των δηλώσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, προκύπτει ότι από τις 732.968 επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει οριστική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δικαιούχοι είναι οι 361.888. Αναφορικά με τους λόγους απόρριψης, προκύπτει ότι:

  • 484 επιχειρήσεις παρουσιάζουν αύξηση τζίρου την εν λόγω περίοδο
  • 259 παρουσιάζουν πτώση τζίρου μικρότερη του 20%
  • 1063 δεν έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019 και
  • 274 απορρίπτονται για άλλους λόγους (μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, εισοδήματος κτλ.).

Σημειώνεται ότι 61.956 επιχειρήσεις δεν πληρούν, ούτε το κριτήριο της πτώσης τζίρου, ούτε το κριτήριο του ελάχιστου τζίρου αναφοράς.

Οι κατηγορίες των δικαιούχων, ο τρόπος προσδιορισμού του ύψους της ενίσχυσης και οι σχετικές διαδικασίες, έχουν καθοριστεί με την κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

AgroPublic | olivenet logo3 300x109 1

 

Ποιοι κόπηκαν

Με βάση την πρώτη αποτίμηση του κύκλου, μία στις 2 αιτήσεις που κατατέθηκαν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 απορρίφθηκε. Από τις συνολικά 732.968 αιτήσεις έγιναν δεκτές 361.888 και 371.080 απορρίφθηκαν γιατί δεν εκπλήρωναν τα κριτήρια της προκήρυξης. Συγκεκριμένα, από τις αιτήσεις που κόπηκαν:

* 262.484 επιχειρήσεις παρουσιάζουν αύξηση τζίρου την εν λόγω περίοδο,

* 94.259 παρουσιάζουν πτώση τζίρου μικρότερη του 20%,

* 12.063 δεν έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019 και

* 2.274 απορρίπτονται για άλλους λόγους (μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, εισοδήματος κ.λπ.).

Κάποιοι δεν εκπλήρωναν παραπάνω από ένα κριτήρια. Συγκεκριμένα, 61.956 επιχειρήσεις δεν πληρούν ούτε το κριτήριο της πτώσης τζίρου ούτε το κριτήριο του ελάχιστου τζίρου αναφοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αιτήσεις για ενίσχυση από τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής έκαναν και κλάδοι που όχι μόνο δεν είχαν μείωση, αλλά κάποιοι από αυτούς είχαν και αύξηση του τζίρου τους. Συγκεκριμένα, επιλέξιμες για ενίσχυση κρίθηκαν 3.078 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική, 1.547 που δραστηριοποιούνται στη λιανική τροφίμων, 416 ιχθυοπωλεία, 432 οπωροπωλεία, 352 φαρμακεία και πολλοί κλάδοι της χονδρικής που είδαν τις παραγγελίες τους να πέφτουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αιτήσεις αποδοχής

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει προθεσμία μέχρι και την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου για την κατάθεση των αιτήσεων όπου οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν ότι αποδέχονται την ενίσχυση ώστε η ΑΑΔΕ να πιστώσει τα ποσά στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Ωστόσο, από χθες το βράδυ που άνοιξε η πλατφόρμα mybusinesssupport, οι αιτήσεις κατατίθενται κατά χιλιάδες, καθώς όλοι όσοι κρίθηκαν ως επιλέξιμοι θέλουν το ταχύτερο δυνατό να ξεκινήσουν οι πληρωμές.

Με βάση εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών οι πρώτες καταβολές των ενισχύσεων θα γίνουν σήμερα Τετάρτη 27 Ιανουαρίου ενώ το σύνολο των ενισχύσεων, που υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ, θα καταβληθεί μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, ανάλογα με τη ροή των αιτήσεων αποδοχής.

Τέλος, και σε αυτό τον κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής υπάρχει κριτήριο για τη διατήρηση της απασχόλησης.

AgroPublic | VIUSID agro Optimized 1

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Από σήμερα η πληρωμή της ενίσχυσης – Ποιοι κόπηκαν;

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.