Απόφαση του ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ανοίγει τον δρόμο σε χιλιάδες αγρότες με προσφυγές να αμφισβητήσουν τις οφειλές τους.

Απόφαση με την οποία δύναται ο δανειολήπτης αγρότης να αμφισβητήσει τον υπολογισμό της οφειλής του στην πρώην ΑΤΕ, σύμφωνα με τον Ν. 3259/2004 περί πανωτοκίων, στον οποίο προέβη μονομερώς η υπό εκκαθάριση Εταιρεία εξέδωσε ο Άρειος Πάγος, αναιρώντας δικαστική απόφαση του Εφετείου Λάρισας η οποία χαρακτήριζε απαράδεκτες τις προσφυγές αγροτών και ζητούσε να απορριφθούν, καθώς αυτή τελεί υπό ειδική εκκαθάριση.


Για «απόφαση σταθμό για την ελληνική Δικαιοσύνη και τη δικαστική επίλυση των διαφορών που προκύπτουνανάμεσα στους αγρότες-δανειολήπτες και στην τελούσα υπό καθεστώς εκκαθάρισης Αγροτική Τράπεζα» κάνει λόγο ο δικηγόρος Άγγελος Γιουρέλης, εκπροσωπώντας το γραφείο του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη. Ο τελευταίος μάλιστα είχε υπερασπιστεί τρεις δανειολήπτες (από χωριό της Λάρισας), οι οποίοι ως νόμιμοι κληρονόμοι ζήτησαν την αναγνώριση της εσφαλμένης υπαγωγής στη ρύθμιση του άρθρου 39 Ν. 3259/2004 και τον περιορισμό της οφειλής τους από το ποσό των 302.785 ευρώ στο ορθό ποσό των 75.431 ευρώ.

Και ενώ σε πρώτο βαθμό είχαν δικαιωθεί, το Εφετείο Λάρισας ανέτρεψε την προηγούμενη απόφαση δεχόμενο αυτεπαγγέλτως μάλιστα, χωρίς να υποβληθεί σχετικός ισχυρισμός από την αντίδικο τελούσα υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε., πως όλες οι αγωγές εναντίον της Αγροτικής Τράπεζας είναι απαράδεκτες.

Σύμφωνα με τον κ. Γιουρέλη «η συγκεκριμένη απόφαση συγκεντρώνει πανελλήνιο νομικό ενδιαφέρον αφού ξεκαθαρίζει πως οι δανειολήπτες αγρότες που αιτούνται τον ορθό επανυπολογισμό της οφειλής τους σύμφωνα με τον Ν. 3259/2004 περί πανωτοκιών δεν αποτελούν πιστωτές αυτής και επομένως δεν μπορεί να εφαρμοστεί η αναστολή των ατομικών διώξεων του άρθρου 25 του ΠτΚ. Ουσιαστικά τότε το Εφετείο Λάρισας θεώρησε, εσφαλμένα, ότι ο αγρότης είναι πιστωτής, δηλαδή δανειστής και δεν μπορεί να προσφύγει δικαστικώς κατά της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ. Η νέα απόφαση του Άρειου Πάγου όμως θεωρεί ότι ο αγρότης δεν είναι πιστωτής, αλλά παραμένει οφειλέτης και μπορεί να προσφύγει δικαστικά για να αμφισβητήσει τον προσδιορισμό των οφειλών, όπως ιδίως προέκυψαν με βάση τα πανωτόκια».

Να σημειωθεί ότι ανάλογες δικαστικές αποφάσεις που απαγόρευαν στους αγρότες να προσφύγουν κατά της ΑΤΕ εκδόθηκαν κι από άλλα δικαστήρια της χώρας.

Έτσι με την παραπάνω απόφαση του ΑΠ ανοίγει ο δρόμος των αγροτών για τον ορθό επανυπολογισμό της οφειλής τους.

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Επανυπολογισμός οφειλής στην πρ.ΑΤΕ για τους αγρότες

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!