Συνέντευξη Τύπου: “Μένουμε Όρθιοι ΙΙ” στη Λακωνία (video)

Διαδικτυακή συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020. Έγινε παρουσίαση του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ “Μένουμε Όρθιοι ΙΙ” με αναφορά στα τοπικά ζητήματα της Λακωνίας και με εισηγητές τους Νίκο Παππά και Σταύρο Αρχωβίτη . Στην συνέντευξη τύπου πήρε μέρος και το AgroPublic θέτοντας τέσσερις ερωτήσεις προς τους ομιλητές:

1)Στην Ελλάδα διατηρούμε κρατικοδίαιτα ιδιωτικά κανάλια. Όχι μόνο δεν έχουν πληρώσει για τη χρήση των εθνικών δημοσίων συχνοτήτων, αντ’ αυτού εισπράττουν εκατομμύρια από την κυβέρνηση. Θεωρείτε μονόπλευρη την ενημέρωση των τηλεθεατών; Ακολουθούνται τα δημοκρατικά δυτικά πρότυπα; Ποια θα είναι η πολιτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ επ’ αυτού.

Και

2)Σαν μία δυτική κοινωνία που ακολουθεί ένα φιλελεύθερο/ καπιταλιστικό μοντέλο, γιατί υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας μαξιλαριού όπως με τα 40 δις; Γιατί δεν επενδύθηκαν αυτά τα χρήματα εκείνη τη στιγμή;

Ν.Παππάς: Υπάρχει πολύ μεγάλη πλάνη για το ρόλο που παίζει το δημόσιο στις καπιταλιστικές οικονομίες. Πρέπει να σας πω, ότι οι μεγάλοι τεχνολογικοί γίγαντες που έχουν κυριαρχήσει στην παγκόσμια ψηφιακή αγορά/ οικονομία, ξεκίνησαν με κρατικά χρήματα των ΗΠΑ, αξιοποιώντας μάλιστα και προϊόντα κρατικής έρευνας.

Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή, σε μία φάση τόσο μεγάλη διαταραχής, είναι η απ’ ευθείας ενίσχυση και συγκράτηση της οικονομικής δραστηριότητας. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν παρέμβει το δημόσιο, με τρόπο καθαρό εμφατικό και στοχευμένο.

Τώρα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί ενισχύονται και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Ούτε εμείς είμαστε της λογικής ότι δεν πρέπει να παρεμβαίνει το δημόσιο για να ενισχύει λειτουργίες που είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία μας.

Αυτό στο οποίο αντιτασσόμαστε ευθαρσώς οριζοντίως και καθέτως, είναι η αδιαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο ενισχύονται αυτές οι επιχειρήσεις. Και βεβαίως στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται οι πολιτικές απόψεις. Σύμφωνα με το Σύνταγμα -το οποίο καλούνται να εφαρμόσουν- όλες οι πολιτικές απόψεις πρέπει να παρουσιάζοντα με τρόπο ισορροπημένο.

Είχαμε και μία πάρα πολύ άσχημη εμπειρία όπου -ως μη όφειλε- ο πρόεδρος του ΕΣΡ δήλωσε στη Βουλή ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξει αυτό το πρόγραμμα. Αυτό είναι ψευδές. Διότι όταν ήταν νεοδιορισμένος, επί δικής μας διακυβέρνησης, και όταν εμείς συνεναίσαμε να συγκροτηθεί το νέο ΕΣΡ, είχα επισκεφθεί το νέο ΕΣΡ, και είχαμε παραδώσει ιδιοχείρως ένα σύστημα παρακολούθησης ακόμα και των πιο απομακρυσμένων τηλεοπτικών σταθμών της Ελλάδας.

Άρα λοιπόν δεν υπάρχει δικαιολογία που να στοιχειοθετεί ανεπάρκεια μέσων για την παρακολούθηση του προγράμματος των τηλεοπτικών σταθμών. Υπάρχει λοιπόν μία ατολμία η οποία φυτρώνει από αλλού και όχι από τεχνολογική πενία του ΕΣΡ.

Σ.Αραχωβίτης: Να συμπληρώσω κι εγώ μία κουβέντα σε αυτά που είπε ο Νίκος στην ερώτηση του AgroPublic. Εδώ χρειαζόμαστε μία τάση, έτσι ακριβώς όπως την έβαλε ο Νίκος. Επάνω στη κρίση να υπάρχει μία συγκράτηση και ένας ρόλος του δημοσίου. Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη/ εργαλειοποιώντας τον κορωνοϊό προσπαθεί να ξεπουλήσει και τις τελευταίες υποδομές. Είδαμε τι έγινε με τα δίκτυα της ΔΕΗ με το νομοσχέδιο που πέρασε πριν από λίγο καιρό.

Είδαμε πρόσφατα τι έγινε με τα δίκτυα της ΕΥΔΑΠ. Τα δίκτυα παροχής νερού στην Αθήνα τα παραχωρούν σε ιδιώτη. Τα δίκτυα. Την εθνική ασφάλεια. Πίνουν νερό 4 εκατομμύρια άνθρωποι. Τα δίκτυα είναι εθνικής σημασίας. Και πόσο μάλλον σε αυτές τις ώρες.

Για να μην πούμε για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο όπου εκεί χαλαρώνουν τα πάντα και εανοίγει μία άλλη κουβέντα.

3) Ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) σημαίνει το τελευταίο διάστημα τον κώδωνα του κινδύνου, ενισχύοντας μία τάση για διατροφική αυτάρκεια των χωρών. Υπάρχει σχέδιο στο πρόγραμμά σας “Μένουμε Όρθιοι ΙΙ” αναφορικά με την εθνική μας διατροφική επάρκεια;

Σ. Αραχωβίτης: Σωστή η παρατήρησή σας για την επισιτιστική ασφάλεια. Οι προτάσεις στο Πρόγραμμα είναι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Αν κρατήσεις τον πρωτογενή τομέα εμπροσθοβαρώς όρθιο και ζωντανό τότε θα έχεις επισιτιστική ασφάλεια. Δηλαδή το πρόγραμμα απαντάει σε αυτό και πραγματικά το έχει θέσει σαν ζήτημα και ο FAO, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Υπεύθυνος Επισιτισμού του ΟΗΕ.

Κρατώντας όρθιο τον πρωτογενή τομέα, συνεχίζεις να παράγεις και άρα δεν έχεις επισιτιστική κρίση. Το σημαντικότερο είναι ακριβώς αυτό, η στήριξη του πρωτογενή τομέα.

Στο Πρόγραμμα, το οποίο είναι κυβερνητικό μιας και είμαστε προετοιμασμένοι για εκλογές ανά πάσα στιγμή, προβλέπεται το νέο παραγωγικό μοντέλο. Τα διδάγματα που πήραμε από την κρίση της πανδημίας πρέπει να τα ενσωματώσουμε σε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα μπορεί να ανταπεξέλθει και στις επόμενες κρίσεις που εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν, είτε λόγω των αιτιών που προκάλεσαν την πανδημία , είτε από άλλες αιτίες όπως η κλιματική αλλαγή.

4) Σε συνέντευξή του στο AgroPublic ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων ζήτησε να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση αγροτών και κτηνοτρόφων λόγω πανδημίας τα 446 εκατομμύρια ευρώ που κερδίσαμε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τι έχει γίνει με αυτά τα λεφτά; Γιατί δεν χρησιμοποιούνται;

Σ. Αραχωβίτης: Πρέπει να γίνει μία διευκρίνηση για τα 446 εκατομμύρια. Αυτά τα χρήματα τα κέρδισε η χώρα γιατί αλλάξαμε τον ορισμό του “βοσκοτόπου” στον ευρωπαϊκό κανονισμό το 2017. Αλλάζοντας τον ορισμό το δέχθηκε η επιτροπή αναδρομικά. Αυτό ήταν το μεγάλο συν την πολιτικής μας σε αυτό το θέμα. Αλλάξαμε τον ορισμό του “βοσκοτόπου” και η επιτροπή το δέχθηκε αναδρομικά.

Άρα τώρα ακυρώνονται τα πρόστιμα για τα έτη 2009-2012. Αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να τα πληρώσουμε. Δεν μας επιστρέφεται τίποτα.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό για την οικονομία της χώρας. Καταφέραμε το 2017 να εξοικονομήσουμε αυτά τα χρήματα κι έρχονται κι άλλες για το 2013 και το 2014 που είχαμε αντίστοιχες αποφάσεις. Άρα δεν είναι μόνο τα 446, είναι κι άλλα.

Αυτά τα χρήματα φωνάζουμε ότι πρέπει να πάνε στον πρωτογενή τομέα, τους κτηνοτρόφου, τους αγρότες, τους ψαράδες.

Από εκεί υπάρχουν τα λεφτόδεντρα που λέει ειρωνικά η κυβέρνηση. Έτσι γίνεται η δουλειά. Όταν εξοικονομείς χρήματα και δεν τα αναθέτεις απευθείας, μπορείς α τα διαθέσεις εκεί που πρέπει, αν έχεις την πολιτική βούληση. Ευχαριστώ!

Δείτε όλη τη διαδυκτιακή συνέντευξη τύπου εδώ.

Agro Public

Αγροτικά Νέα της Πελοποννήσου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Translate :