Τον Οκτώβριο η ενίσχυση των κτηνοτρόφων

Το ζητούµενο ωστόσο δεν είναι µόνο η καθυστέρηση στην πληρωµή τους, η οποία έχει ξεπεράσει τους πέντε µήνες, αλλά η τελευταία «κατραπακιά» που ήρθε από το υπουργείο Οικονοµικών. Ως φαίνεται, οι αρµόδιες οικονοµικές  υπηρεσίες αποφάσισαν να εγκρίνουν την πίστωση ποσού 30,155 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων, όταν λίγο καιρό νωρίτερα από τις Βρυξέλλες είχε δοθεί το πράσινο φως για 31,7 εκατ. ευρώ στον εν λόγω κλάδο. Οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να µένει «χωρίς στήριξη» από τους επιτελείς του Οικονοµικών, απογοητεύοντας µε τη σειρά του για άλλη µια φορά τους πληγέντες κτηνοτρόφους, που περίµεναν τα 4 ευρώ, τα οποία εδώ και πολλούς µήνες ο ίδιος τους είχε ανακοινώσει.

Βέβαια, να σηµειωθεί ότι σε συνάντησή που είχε µε τον βουλευτή Λάρισας Μάξιµο Χαρακόπουλο, ο ίδιος τον ενηµέρωσε ότι «υπήρξε περικοπή από το υπουργείο Οικονοµικών του σχετικού κονδυλίου κατά 1,5 εκατ. ευρώ, κι έτσι εστάλη νέα ΚΥΑ στον κ. Σκυλακάκη. Μόλις υπογραφεί θα αναρτηθεί η σχετική βάση δεδοµένων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι δικαιούχοι αιγοπροβατοτρόφοι σε εύλογο διάστηµα θα µπορούν να προβούν σε δηλώσεις των ζώων τους προκειµένου να αποζηµιωθούν µε το ποσό που τους αναλογεί». 

Σε κάθε περίπτωση, να σηµειωθεί ότι το ποσό που θα πάρουν οι κτηνοτρόφοι θα είναι σε άµεση συνάρτηση των ζώων που θα δηλώσουν. Επί τοις ουσίας πάντως για τους 45.430 δικαιούχους, η διαδικασία µέχρι να πληρωθούν έχει ακόµα δρόµο, αφού πρέπει πρώτα να συνυπογραφεί και να εκδοθεί η ΚΥΑ µε τους όρους χορήγησης της έκτακτης αυτής ενίσχυσης. Κατόπιν, θα ακολουθήσει το «άνοιγµα» της ειδικής πλατφόρµας για την υποδοχή αιτήσεων, µε την προθεσµία να διαρκεί ένα µήνα, όπως και στις υπόλοιπες ειδικές ενισχύσεις, σύµφωνα µε όσα ορίζει ο σχετικός κοινοτικός κανονισµός, αν και κάποια στιγµή έπεσε στο τραπέζι το ενδεχόµενο να παρακαµφθεί η διαδικασία των αιτήσεων, προκειµένου να κερδηθεί χρόνος. Μετά από αυτά θα γίνει η εκκαθάριση των δηλώσεων, ο απαραίτητος διασταυρωτικός έλεγχος, θα σταλεί η λίστα των δικαιούχων, για να βγει καρτέλα πληρωµής και να µπουν χρήµατα στους λογαριασµούς τους. Με αυτά κι αυτά, η πληρωµή δροµολογείται το νωρίτερο για τα τέλη Οκτωβρίου, αν όχι αρχές Νοεµβρίου, δεδοµένου ότι το διάστηµα εκείνο η διοικητική µηχανή του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ασχολείται µε το τσεκ.

Όσον αφορά τώρα την προκαταβολή της ενιαίας, οι αρµόδιοι σε πλατεία Βάθη και ∆οµοκού φαίνεται να «δουλεύουν» µε ορόσηµο την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, ηµεροµηνία την οποία έχει ορίσει η Κοµισιόν στα κράτη-µέλη για την έναρξη της πληρωµής της προκαταβολής του 2020. Ωστόσο, αν µέχρι τότε δεν προλάβουν, το πιθανότερο είναι η πληρωµή να τρέξει την εβδοµάδα  19 µε 23 Οκτωβρίου.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου μαζί με το περιοδικό Profi.

Πληρωμή τον Οκτώβριο δείχνει η γραφειοκρατία για ενίσχυση των κτηνοτρόφων
viusid agro-βιοδιεγέρτης
Ένας καινοτόμος Βιοδιεγέρτης, για αύξηση ποσότητας και ποιότητας παραγωγής. Για περισσότερα κάνε ΚΛΙΚ εδώ.
MAX MAGNETIC.LOGO
Η MET Aqua water technologies systems ανταποκρινόμενη στις σημερινές ανάγκες για καθαρό πόσιμο νερό, σας προτείνει σύγχρονα συστήματα επεξεργασίας νερού και συστήματα επεξεργασίας αποβλήτων νέας τεχνολογίας.
logo olokliro jpg
PREMIUM PRODUCTS – Δείτε περισσότερα εδώ
117792816 1652794661542812 9175996160401956341 n

AgroPublic

Αγροτικά Νέα της Πελοποννήσου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.