AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | Τηγανόψωμο με μέλι και καρύδια

Μια συνταγή με πελοποννησιακή καταγωγή, για νόστιμα και αφράτα τηγανόψωμα με μαγιά. Τα σερβίρουμε με μέλι για ένα θρεπτικό πρωινό ή απογευματινό σνακ. Δείτε περισσότερες εύκολες και νόστιμες συνταγές στο ανοιξιάτικο Ζάχαρη & Αλεύρι που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

20′ προετοιμασία

10′ τηγάνισμα

40′ αναμονή

Σύνολο: 1 ώρα και 10′

Υλικά

Τεμάχια: 6-7

  •  500 γρ. (4 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  200 ml (1 κούπα) νερό + λίγο ακόμα, αν χρειαστεί
  •  10 γρ. νωπή μαγιά, θρυμματισμένη
  •  1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
  •  100 ml (1/2 κούπα) ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
  •  μέλι θυμαρίσιο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα πελοποννησιακά τηγανοψωμάκια περιχυμένα με μέλι, ξεκινάμε ρίχνοντας το αλεύρι, το νερό, τη μαγιά, το αλάτι και τα 100 ml ελαιόλαδο στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε με τον γάντζο για 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ζύμη λεία και ομοιογενή.
  2. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
  3. Τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε 6-7 κομμάτια. Τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε δίσκους πάχους 0,5 εκ.
  4. Καλύπτουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε για 15-20 λεπτά, να φουσκώσουν λίγο.
  5. Βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε μια μέτρια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  6. Με πιρούνι τρυπάμε τα δισκάκια ζύμης σε διάφορα σημεία, και από τις δύο πλευρές, και τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Τα τηγανίζουμε για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  7. Τα τακτοποιούμε σε πιατέλα και τα περιχύνουμε με μπόλικο μέλι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.

Πηγή άρθρου: https://www.gastronomos.gr/syntagh/tiganopsoma-perichymena-me-meli/192612/