Τον απολογισμό του επιχειρησιακού του προγράμματος για την περίοδο 2021-2022 παρουσίασε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων – Πακίων Ελαιουργικός σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στους Μολάους στις 3 Νοεμβρίου. Σε συνεργασία με την Αγροστήριξη και με αιχμή του δόρατος τις εφαρμογές της έξυπνης γεωργίας καθώς και τις πρακτικές για την αναβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του παραγόμενου ελαιολάδου, ο συνεταιρισμός σχεδιάζει το επόμενο βήμα του που θα είναι μια σύγχρονη μονάδα τυποποίησης των προϊόντων του.
Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο διευθυντής του Α.Σ. Μολάων – Πακίων Παναγιώτης Ντανάκας, ο συνεταιρισμός που αριθμεί 446 μέλη, έχει φτάσει πλέον στην παραγωγή 2.300 τόνων ελαιολάδου με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς το 85% με 90% της παραγωγής του προωθείται σε ιταλικές εταιρείες. Ο συνεταιρισμός συμμετέχει ενεργά στο μέτρο 16 που αφορά την περιβαλλοντική διαχείριση εφαρμόζοντας μια σειρά πρακτικών και σύντομα θα εμπλουτίσει τις λειτουργίες του προσθέτοντας τρεις ακόμα μετεωρολογικούς σταθμούς στο δυναμικό του. Η δημιουργία της νέας μονάδας τυποποίησης είναι στα άμεσα επενδυτικά του σχέδια με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της παρουσίας του στην αγορά.
Παναγιώτης Ντανάκας, διευθυντής Α.Σ. Μολάων – Πακίων
Ο γεωπόνος Χρήστος Μπιτσάνης, ανέλυσε τα βασικά σημεία της συνεργασίας του συνεταιρισμού και της Αγροστήριξης για την προώθηση και ανάδειξη του τυποποιημένου ελαιολάδου που περιλάμβαναν τη δημιουργία νέου λογοτύπου και ετικετών, την επέκταση της βάσης ιχνηλασιμότητας, την οργάνωση των διαδικασιών που αφορούν τις εξαγωγές, καθώς και τη δημιουργία νέου κλιματικά ουδέτερου προϊόντος.
Χρήστος Μπιτσάνης, Αγροστήριξη
Ο Μιχάλης Κοράκης από την Αγροστήριξη, παρουσίασε με τη σειρά του τον απολογισμό του προγράμματος εργασίας του συνεταιρισμού τονίζοντας την έμφαση που δίνεται στην προώθηση φιλοπεριβαλλοντικών μεθόδων ελαιοκαλλιέργειας σε συνάρτηση με τη διασφάλιση της ποιότητας και ασφάλειας ελαιολάδου. Η πιλοτική χρήση «έξυπνων παγίδων» για την παρακολούθηση του πληθυσμού του δάκου της ελιάς καθώς και η μελέτη για τις δυνατότητες επεξεργασίας και αξιοποίησης του ελαιοπυρηνολύματος και των υγρών αποβλήτων του ελαιοτριβείου κινούνται προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Μιχάλης Κοράκης, Αγροστήριξη
Ο Αντώνης Τσαγκαράκης, Επίκουρος Καθηγητής Αγροτικής και Παραγωγικής Εντομολογίας, έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς. Όπως υπογράμμισε, η απόσυρση δραστικών ουσιών, η ανάπτυξη ανθεκτικότητας στα σκευάσματα καθώς και το αυξημένο κόστος παραγωγής οδηγούν σε νέες μεθόδους. Με δεδομένο ότι μέχρι το 2030 θα πρέπει να έχει αποσυρθεί το 50% των δραστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη δακοκτονία, αναπτύσσονται πλέον εξελιγμένοι τρόποι αντιμετώπισης όπως η δημιουργία βάσεων γεωχωρικών δεδομένων που θα περιλαμβάνουν χάρτες επικινδυνότητας για την εισβολή από δάκο για την κάθε εποχή. Βασικό εργαλείο αποτελούν οι έξυπνες ηλεκτρονικές παγίδες παρακολούθησης του δάκου που επιτρέπουν την απομακρυσμένη συλλογή στοιχείων. Ένα ακόμα «όπλο» στα χέρια των καλλιεργητών αποτελεί η χρήση drones για ψεκασμούς σε επικλινείς και δυσπρόσιτους ελαιώνες.
Αντώνης Τσαγκαράκης, Επίκουρος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου
Η Κάτια Πετράκου (Αρχιτέκτων Μηχανικός, Δ.Σ. ΑΣ Μολάων – Πακίων) στην παρουσίασή της μίλησε για τα σχέδια εκσυγχρονισμού του ελαιοτριβείου στο πλαίσιο της μετάβασης σε βιώσιμες πρακτικές με έμφαση στις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η δημιουργία μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων διφασικής λειτουργίας για την παραγωγή βιομάζας και στη συνέχεια κομπόστ, το οποίο θα διανέμεται δωρεάν στα μέλη του συνεταιρισμού.
Κάτια Πετράκου, Δ.Σ. Α.Σ. Μολάων – Πακίων
Η γεωπόνος, Έφη Χαμακιώτη από την Αγροστήριξη στην παρουσίασή της αναφέρθηκε στις καινοτόμες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο χρόνο και αφορούσαν τη χρήση σύγχρονων εφαρμογών στην καλλιέργεια της ελιάς με στόχο τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ελαιοκαλλιέργειας καθώς και την ανταγωνιστικότητάς της. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ιχνηλασιμότητα, την πιστοποίηση και την προστασία της ποιότητας του ελαιολάδου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ενημέρωση των παραγωγών για τα επιτρεπόμενα σκευάσματα φυτοπροστασίας, ενώ ελέγχονται πιο αποτελεσματικά οι εισροές των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στο ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές.
‘
Εφη Χαμακιώτη, Γεωπόνος, Αγροστήριξη
Τέλος, ο Μανωλής Σαλιβαράς εξειδικευμένος αναλυτής στον κλάδο του ποιοτικού ελέγχου και της οργανοληπτικής αξιολόγησης του ελαιολάδου και ιδρυτής της Multichrom.lab, σε μια εκτενή παρουσίαση ανέλυσε τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου και στους τρόπους που οι παραγωγοί μπορούν να αναβαθμίσουν το τελικό προϊόν. Πρακτικές όπως το σωστό κλάδεμα, καθώς και ο προγραμματισμός των ημερομηνιών και που γίνεται η συγκομιδή της ελιάς παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών. Όπως τόνισε δεν θα πρέπει να καθυστερεί το μάζεμα της ελιάς καθώς επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του ελαιολάδου. Παράλληλα, ο κ. Σαλιβαράς υπογράμμισε τη σημασία τόσο των ορθών μέσων προσκόμισης των καρπών στα ελαιουργεία, όσο και το ρόλο που παίζει η σωστή αποθήκευσή τους, αναλύοντας τους κινδύνους από τη χρήση πλαστικών τσουβαλιών.
Αντώνης Σαλιβαράς, Multichrom Lab