Beeartist

Ιούν 17, 2023
AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | image 1 1

Από το 2012 αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τις μέλισσες και τα πολύτιμα αγαθά που μας δίνουν όπως το μέλι, το κερί και η γύρη. Με έμφαση και υπευθυνότητα παράγουμε για εσάς μέλιγύρηβασιλικό πολτόπρόποληκερί και κεραλοιφές τα οποία μπορείτε να αγοράσετε καλώντας μας η ακολουθώντας μας στα social media .

Βρισκόμαστε στην Πεδινή Ιωαννίνων.

Μέλι 

Το μέλι είναι ένα αρωματικό, ιξώδες, γλυκό υλικό που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνότερο υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους

Οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ από τα λουλούδια ή φυσικούς χυμούς και το αποθέτουν στην κυψέλη τους. Εκεί χάνει υγρασία και φτάνει στη συνηθισμένη υγρασία του μελιού, από 14-18%.

Το μέλι περιέχει κατά 77-78% σάκχαρα κυρίως φρουκτόζη – γλυκόζη και λόγω της σχετικά χαμηλής του υγρασίας, δεν ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Είναι όξινης αντίδρασης, ρευστό στην αρχική μορφή του, αλλά μεταβάλλεται σε κρυσταλλικό όταν μείνει πολύ καιρό. Αποτελείται κυρίως από δύο απλά σάκχαρα, την δεξτρόζη και την λεβουλόζη, με παρουσία κατά περιπτώσεις πιο σύνθετων υδατανθράκων, με επικρατέστερη συνήθως την λεβουλόζη και περιέχει πάντοτε μεταλλικές ουσίες, φυτικά χρωστικά υλικά, μερικά ένζυμα και κόκκους γύρεως.

| image 15

Πρόπολη

Η πρόπολη (bee-glue) είναι κολλώδης ουσία, που παράγουν οι μέλισσες, η οποία προκύπτει από την συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων από τους φλοιούς φυτών, και την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες. Η πρόπολη χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για να στεγανοποιήσουν και να απολυμαίνουν το εσωτερικό της κυψέλης.

Φυσικές ιδιότητες

| image 19

Η πρόπολη (bee-glue) είναι κολλώδης ουσία, που παράγουν οι μέλισσες, η οποία προκύπτει από την συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων από τους φλοιούς φυτών, και την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες. Η πρόπολη χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για να στεγανοποιήσουν και να απολυμαίνουν το εσωτερικό της κυψέλης.

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://beeartist.gr/product-category/meli/

Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα βρείτε το ΒΑΜΜΑ ΠΡΟΠΟΛΗΣ είναι πόσιμο μείγμα αιθυλικής αλκοόλης (30% πρόπολης) και το χρησιμοποιούμε διαλύοντας 10 σταγόνες διαλύματος σε μισό ποτήρι νερό και κατόπιν το πίνουμε. Καθαρή πρόπολη διαλυμένη σε αιθυλική αλκοόλη σε μπουκαλάκια των 30 ml. Βιολογικές Ιδιότητες Οι θεραπευτικές προτάσεις της πρόπολης ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφερόταν και ως «μαύρο κερί». Λαοί οι οποίοι ευδοκίμησαν στα παράλια της Μεσογείου χρησιμοποιούσαν την πρόπολη ως φάρμακο, καθώς είχαν διαπιστώσει την αντιφλεγμονώδη δράση της. Ο Ιπποκράτης τη σύστηνε για την επανάληψη ελκών και εγκαυμάτων. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες στις εκστρατείες τους είχαν πάντα στις αποσκευές τους πρόπολη, ενώ οι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών. Σήμερα η πρόπολη χρησιμοποιείται ευρέως ως φάρμακο, είτε ως αυτούσιο σκεύασμα, είτε ως συστατικό άλλων σκευασμάτων. Οι κυριότερες ερευνητικές τεκμηριωμένες οδηγίες της πρόπολης είναι: Αντιφλεγμονώδης δράση Διεγείρει την κινητικότητα των μακροφάγων κυττάρων του ανοσοποιητικού και καταστέλλει κάποια ένζυμα, η οποία προκαλεί σε μια φλεγμονή να αναπτυχθεί. 

Αντι-εικές

Η πρόπολη έχει ευρύτερο αντί-ιικο φάσμα, ενώ η δραστικότητα της εναντίον των ιών ενισχύεται σημαντικά σε συνδυασμό με τη γύρη και τον βασιλικό πολτό. Έχει πιστοποιημένη δράση κατά των ιών, συμπεριλαμβανομένου της γρίπης, του Η1Ν1 και του Η1Ν3. Αντιμυκητιακές υπηρεσίες Η αντιμυκητιακή δράση της πρόπολης έχει επιβεβαιωθεί και πρακτικά εναντίον της Candida albicans, Trichomonas vaginalis, κολοβακτηρίων και άλλων βακτηρίων, μυκήτων και παρασίτων. Αντιοξειδωτική δράση Η ιδιότητα της πρόπολης εκδηλώνεται με τη σάρωση των ελευθέρων ριζών οξυγόνου. Παράλληλα, προστατεύει την βιταμίνη C από την οξείδωση. Η Ανοσοποιητική δράση έχει αποδειχθεί ότι η πρόπολη διεγείρει και ενισχύει το γενικό και ειδικό ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ παράλληλα αυξάνει την εντερφερόνη, προκαλώντας κυτταρική και χημική ανοσία. Αντισταμινική δράση Η πρόπολη, και σε συνδυασμό με τη γύρη, βοηθάει στην υποχώρηση των συμπτωμάτων των αλλεργιών και στη σταδιακή ανοσοποίηση.

https://beeartist.gr/product-category/meli/

| image 16
| image 17