Το μέλι πεύκου (πευκόμελο) παράγεται μόνο στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Οι μέλισσες τρέφονται με τις γλυκές εκκρίσεις του μικροσκοπικού εντόμου Marchalina hellenica, που παρασιτεί στα πευκοδάση της Ελλάδας, και τις μετατρέπουν σε ένα όχι τόσο σκούρο μέλι μελιτώματος, με ένα πιο ευχάριστο άρωμα από τα περισσότερα δασόμελα, όχι πολύ γλυκό και πολύ αργό στην κρυστάλλωση, πολύ δημοφιλές μεταξύ των Ελλήνων καταναλωτών.
Η ανοιξιάτικη συγκομιδή είναι ελαφρώς διαφορετική απο τη συγκομιδή του φθινοπώρου δεδομένου ότι διαφορετικά άγρια λουλούδια και βότανα είναι σε ανθοφορία και συμμετέχουν σε ένα μικρό αλλα αρωματικό ποσοστό στη σύνθεση του πευκόμελου.
Έχει υψηλή βιολογική και θρεπτική αξία λόγω της υψηλής συγκέντρωσης ιχνοστοιχείων, μέχρι έξι φορές υψηλότερο απο αυτό του μελιού ανθέων.