fmc altacor 728x90

Με το κύρος και την αξιοπιστία του “Λακωνικού Τύπου”, της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών https://lakonikos.gr/

Τη Σπάρτη επισκέφτηκε τη Δευτέρα 13/7 ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας.

Αρχικός σταθμός του υφυπουργού, τον οποίο συνόδευαν οι βουλευτές Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, ήταν το Διοικητήριο, όπου είχε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεόδωρο Βερούτη, τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη  Προγραμματισμού & Ανάπτυξης Νίκωνα Τζινιέρη και την περιφερειακή σύμβουλο Μαργαρίτα Σπυριδάκου. Όπως δήλωσε ο Θ. Βερούτης μετά το πέρας της σύσκεψης, «είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε επί τάπητος όλα τα λακωνικά θέματα αρμοδιότητας του υφυπουργού και να ενημερωθούμε για την πορεία των έργων, που αφορούν στη διαχείριση των υδάτων, του αρδευτικού Τρινάσου, του φράγματος της Κελεφίνας και της υφαλμύρωσης σε περιοχές του νομού».

Ο Κ. Σκρέκας, μαζί με τους κκ Δαβάκη και Κρητικό, βρέθηκαν αργότερα και στα γραφεία του Δ. Σπάρτης, όπου είχαν συνάντηση με τον δήμαρχο Πέτρο Δούκα και δημοτικούς συμβούλους, με τον πρώτο δημότη της Σπάρτης να χαρακτηρίζει τη συζήτηση «πολύ χρήσιμη». Ακολούθως, ο δήμαρχος παρέθεσε γεύμα στον υφυπουργό και τη συνοδεία του σε γνωστό κατάστημα εστίασης της πόλης.

Στο περιθώριο της παρουσίας του στη Σπάρτη, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Διοικούσας Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας (ΔΕΕΠ) Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας. Μετά το καλωσόρισμα από τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Βασίλη Ορφανό, ο Κ. Σκρέκας ανέφερε αρχικά: «Αντιμετωπίσαμε με αποτελεσματικό και άμεσο τρόπο την υγειονομική κρίση και τις οικονομικές συνέπειες για τη χώρα μας. Βάλαμε τα θεμέλια για τον πρωτογενή τομέα προς την κατεύθυνση της αγροτικής ανάπτυξης», είπε και πρόσθεσε: «Η Λακωνία παράγει εκπληκτικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα. Η συμβολή του αγροτικού τομέα είναι μεγάλη. Στόχος είναι η εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς εισοδήματος για τους αγρότες. Το αγροτικό μοντέλο πρέπει να αλλάξει. Η μονοκαλλιέργεια δεν αρκεί. Χρειάζεται “πράσινος” και ψηφιακός μετασχηματισμός».

Για τις ελιές Καλαμών, ο υφυπουργός ΑΑΤ επεσήμανε: «Η τιμή στο χωράφι δεν είναι τιμή που πρέπει να πάρει ο αγρότης για να ζήσει αξιοπρεπώς και να επενδύσει στο επάγγελμά του. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει ως εξής: Πρώτον, τα χρήματα που είχε διαθέσει η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμενη 5ετία, επιτέλους θα δοθούν. Έχουμε ξεμπερδέψει τις διαδικασίες, τις βάλαμε σε μια ροή, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των περιφερειών και είμαστε σε θέση να πούμε ότι έχουν αξιολογηθεί τα τεχνικά σχέδια, για να μπορέσουν οι αγρότες να καταθέσουν τους φακέλους και να υλοποιήσουν τις επενδύσεις». Επιπρόσθετα, ο Κ. Σκρέκας παρατήρησε: «Οι τιμές πώλησης προσδιορίζονται από το διεθνές περιβάλλον. Η ελληνική ελιά Καλαμών δεν πρέπει να ανταγωνίζεται την εξωτερική παραγωγή, που είναι φθηνότερη, καθώς είναι ανώτερης ποιότητας», ενώ ενημέρωσε ότι «με μια διαδικασία θα ταυτοποιηθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και η πιστοποίηση θα συνοδεύει τα προϊόντα μέχρι το ράφι. Χρειάζεται, επίσης, να στηρίξουμε τις συνεργατικές οργανώσεις και τις ομάδες παραγωγών, ώστε να διεκδικήσουμε καλύτερες τιμές». Επιπλέον, ο υφυπουργός επεσήμανε ότι «πρέπει να καταφέρουμε να πείσουμε τους αγρότες να διαμοιράσουν τον κίνδυνο, υλοποιώντας 2-3 καλλιέργειες, ώστε αν μια χρονιά κάποια καλλιέργεια δεν πάει καλά (πχ ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών), να μην υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια». Ακόμα, για την τιμή Καλαμών, ήταν σαφής και ξεκάθαρος: «Αν υπάρχουν επιτήδειοι που καταστρατηγούν το νομοθετικό πλαίσιο και εγκληματούν με ελληνοποιήσεις, παραπλανώντας τον καταναλωτή, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαλείψει αυτό το φαινόμενο. Έχουμε ήδη ψηφίσει αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες που εφαρμόζονται αναφορικά με τα γαλακτοκομικά προϊόντα».

Για τις ζημιές από καύσωνα του περασμένου Μαΐου από τον καύσωνα: Σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα δοθούν αποζημιώσεις από το χρηματοδοτικό εργαλείο κρατικών οικονομικών ενισχύσεων των ΠΣΕΑ, μετά από τις σχετικές εκθέσεις του ΕΛΓΑ.

Εξάλλου, ο Κ. Σκρέκας ενημέρωσε ότι θα υπάρξει αναστολή επιτηδεύματος φέτος για τους αγρότες, την οποία χαρακτήρισε «έμμεση ενίσχυση 650 ευρώ όλων των κατά κύριο επάγγελμα  αγροτών», ενώ υπογράμμισε ότι θα υπάρξει ενίσχυση για όλους τους κλάδους που έχουν υποστεί ζημία λόγω της πανδημίας (όπως οι πωλητές λαϊκών αγορών). Πάντως, διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη και εκτίμηση για επιπτώσεις στην οικονομία και την παραγωγή από ενδεχόμενο νέο κύμα κορωνοϊού το φθινόπωρο.

Μετά από σχετική τοποθέτηση του βουλευτή Ν. Κρητικού για τα εγγειοβελτιωτικά έργα στη Λακωνία, θέμα που όπως είπε ο Λάκωνας πολιτικός «έχουμε θέσει και οι δύο βουλευτές της ΝΔ στη Βουλή», ο Κ. Σκρέκας είπε: «Είναι πολύ κρίσιμο θέμα αυτό του νερού. Στην Ελλάδα αντλούμε υφάλμυρο νερό σε πολλές περιπτώσεις. Για πρώτη φορά καταστρώνεται εθνικό σχέδιο οργάνωσης υδάτινου προγράμματος και διενέργεια έργων που έχουν να γίνουν 40 χρόνια».

Για το φράγμα της Κελεφίνας, ο υφυπουργός ενημέρωσε: «Προχωράμε γρήγορα σε απαλλοτριώσεις με σκοπό τη δημοπράτηση του έργου εντός του 2021».

Ο Θανάσης Δαβάκης, στην παρέμβασή του, σημείωσε: «Ανοίγουν σημαντικοί δρόμοι προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης του συγκριτικού πλεονεκτήματος της αγροτικής παραγωγής. Η παράταξη της ΝΔ είναι συνδεδεμένη με τον πρωτογενή τομέα, όσον αφορά τον λαϊκό χαρακτήρα του Έλληνα αγρότη, καθώς ο τελευταίος βρίσκεται μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις».

Από την πλευρά του ο Νεοκλής Κρητικός σημείωσε: «Η δύναμη εν τη ενώσει. Η κυβέρνηση δίνει το στίγμα της, αλλά και η Λακωνία ενώνεται σήμερα με τον πρόεδρό μας, εσάς (προς Κ. Σκρέκα) και τον κ. Δαβάκη για να αντιμετωπίσουμε το μείζον πρόβλημα που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Μέσω του καινούργιου ευρωπαϊκού συμφώνου για την Πράσινη Πολιτική να έρθει στην πραγματικότητα το προϊόν από το αγρόκτημα στο πιάτο. Ο πρωτογενής τομέας της Λακωνίας να μπει στο πιάτο όλων και οι αγρότες να καταλάβουν ότι είμαστε δίπλα τους να τους βοηθήσουμε». Ακόμα, ο κ. Κρητικός υπογράμμισε: «Το επόμενο κομμάτι, που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η Λακωνία είναι ένας τουριστικός τόπος και μετά την αντιμετώπιση του Covid-19, να δείξουμε σε όλον τον κόσμο ότι είμαστε ένας ασφαλέστατος  προορισμός».

Παρακολουθήστε στο παρακάτω video ολόκληρη της συνέντευξη του Κ. Σκρέκα

http://agropublic.gr
Σας αρέσουν τα άρθρα του AgroPublic; Ακολουθήστε στα κοινωνικά δίκτυα!
fmc altacor 728x90
Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ.Σκρέκας, στην Σπάρτη (VIDEO)

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Επισύναψη εικόνων - Υποστηρίζονται μόνο PNG, JPG, JPEG και GIF.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βρείτε μας στο FB:

Εγγραφείτε στο NEWSLETTER:

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!