Τον Δεκέμβριο του 2019, ο κυκλώνας Pawan έπληξε το χωριό Dharkeynley του Ali Mahamud Rubaax στο Beletweyne, στην κεντρική Σομαλία. Η βροχή της καταιγίδας έκανε τα επίπεδα του ποταμού να φτάσουν στο μέγιστο, σπάζοντας τις όχθες τους και ξεχειλίζοντας στο χωριό και τις γύρω περιοχές αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος της πόλης κάτω από το νερό. Περίπου 182.000 άτομα από αυτήν την περιοχή εκτοπίστηκαν. Κάποιοι πνίγηκαν. Άλλοι είχαν χαθεί. 

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Αλί αντιμετώπισε τις πλημμύρες. Ως αγρότης δια βίου, είχε δει συχνά το ποτάμι να ξεχειλίζει και να καταστρέφει τις καλλιέργειές του.

«Όταν η πλημμύρα τελείωσε πέρυσι, ξεκινήσαμε να φυτεύουμε σπόρους, αλλά τότε το νερό επέστρεψε ξανά», εξηγεί ο Ali. Είναι μέρος των πολλών αγροτών σε αυτόν τον χαμηλό αλλά οικονομικά σημαντικό κόμβο του Beletweyne, ο οποίος παρέχει υπηρεσίες στις γύρω αγροτικές κοινότητες.

Όμως ο Pawan ήταν τόσο έντονος που, σε λίγες μόνο μέρες, τμήματα της Σομαλίας έλαβαν τόση βροχή όσο θα έπαιρναν κανονικά για ένα ολόκληρο έτος. Η κλίμακα των πλημμυρών που προκάλεσε ήταν χειρότερη από τις τυπικές πλημμύρες που υπέστησαν αγρότες όπως ο Αλί. Και αυτή τη φορά, με τη βροχή, ήρθαν οι ακρίδες.

Η βροχή και οι άνεμοι είναι δύο κρίσιμα στοιχεία που κάνουν τις ακρίδες της ερήμου να πολλαπλασιάζονται και να εξαπλώνονται γρήγορα. Ο κυκλώνας Pawan έκανε τις καιρικές συνθήκες πολύ πιο ευνοϊκές για τον πολλαπλασιασμό τους, προκαλώντας τη μεγαλύτερη προσβολή από ακρίδες στην έρημο που επηρέασε τη Σομαλία σε γενιές.

Θεωρείται ως το πιο καταστροφικό μεταναστευτικό παράσιτο στον κόσμο, η ακρίδα της ερήμου είναι εξαιρετικά κινητή και μπορεί να ταξιδέψει με τον άνεμο έως και 150 km / ημέρα.

«Πρώτα το νερό έβλαψε το αγρόκτημά μου, και έπειτα οι ακρίδες της ερήμου ήρθαν και έτρωγαν τα πάντα», εξηγεί ο Ali. «Λόγω των ακρίδων, χάσαμε τα πάντα στο αγρόκτημά μας. Έγινε μια αποτυχημένη σεζόν. “

Η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της Σομαλίας εξαρτάται από τη γεωργία για τα προς το ζην. Αυτές οι κοινότητες εκτροφής και κτηνοτροφίας βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε συστήματα παραγωγής που τρέφονται με βροχή, με το χρονοδιάγραμμα, τη διάρκεια και την ποσότητα των βροχοπτώσεων να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αναζωογόνηση των βοσκοτόπων και στην παραγωγή καλλιεργειών.

«Η ζωή μου εξαρτάται από τη γεωργία», δήλωσε ο Ali. «Η οικογένειά μου τρώει ό, τι καλλιεργούμε.» 

Αλλά με απειλές, όπως η ακρίδα της ερήμου, οι αγρότες μπορούν να χάσουν έως και το 100 τοις εκατό των καλλιεργειών τους και των ζωοτροφών τους, καταστρέφοντας την επισιτιστική τους ασφάλεια, τα προς το ζην και την οικονομία.

«Την πρώτη φορά που ήρθαν οι ακρίδες της ερήμου, φοβόμασταν γιατί πετούσαν παντού. Προσπαθήσαμε διαφορετικά πράγματα για να τα τρομάξουμε », δήλωσε ο Iraado Amir Omar, μια γυναίκα αγρότης που ζούσε επίσης στο χωριό Dharkeynley. «Δημιουργήσαμε πυρκαγιές, κάναμε θόρυβο, αλλά ακόμα, έφαγαν τα φυτά και τις καλλιέργειες μας αφήνοντας σχεδόν τίποτα πίσω στα αγροκτήματά μας. Το αγρόκτημά μου είναι μόνο ένα εκτάριο, αλλά περισσότερο από το ήμισυ του καταστράφηκε, ακόμη και τα γύρω δέντρα και φυτά έχουν φύγει τώρα.

Τα προς το ζην των αγροτών και των ποιμαντών στη Σομαλία έχουν ήδη τεθεί στο όριο λόγω εκτεταμένων και συχνά ακραίων ξηρασιών, επεισοδίων πλημμυρών, καθώς και συγκρούσεων και ανασφάλειας. Δεν μπορούν να αντέξουν μια άλλη απειλή για την επισιτιστική τους ασφάλεια, πόσο μάλλον μια τόσο καταστροφική όσο η ακρίδα της ερήμου.

Προετοιμασία για μεγάλες αποστάσεις 

Τον Νοέμβριο του 2020, σχεδόν ένα χρόνο μετά την επίθεση της Pawan στην πρώτη ακρίδα, μια άλλη τέτοια καταιγίδα – η ισχυρότερη που έπληξε τη Σομαλία στην καταγεγραμμένη ιστορία, ο κυκλώνας Gati – έριξε βροχή αξίας περίπου δύο ετών στη χώρα μέσα σε λίγες μέρες . Ακόμη και μετά από τις άνευ προηγουμένου μεγάλες προσπάθειες ελέγχου της ακρίδας των προηγούμενων μηνών, αυτές οι βροχές προκάλεσαν έναν ακόμη γύρο αναπαραγωγής του πονηρού εντόμου στη Σομαλία, καθώς και στην κοντινή Αιθιοπία.

«Με την πρόσφατη εισβολή μιας νέας γενιάς ακρίδων ερήμων, μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμων εκτάσεων και βοσκοτόπων κινδυνεύουν να υποστούν ζημιά», λέει η Ezana Kassa, Συντονιστής έκτακτης ανάγκης του FAO στη Σομαλία. «Ο αντίκτυπος μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη γεωργική, αγροποστολική και ποιμενική διαβίωση σε ένα πλαίσιο όπου η επισιτιστική ασφάλεια είναι ήδη εύθραυστη».

Ο Ali και περίπου 2.500 άλλα νοικοκυριά στην περιοχή Beletweyne έλαβαν υποστήριξη σε μετρητά από το FAO για να τους βοηθήσουν να επιβιώσουν από την εισβολή στην ακρίδα. Οι γεωργικές οικογένειες έλαβαν επίσης σπόρους και εργαλεία για να διατηρήσουν τη γεωργία τους μακροπρόθεσμα.

«Οι σπόροι έφτασαν όταν τους χρειαζόμασταν περισσότερο. Δεν έχω χρήματα για να αγοράσω σπόρους, αλλά τουλάχιστον μπορώ να τους φυτέψω τώρα », λέει ο Iraado.

«Η βοήθεια που μας έδωσε ο FAO είναι πολύ σημαντική επειδή η ζωή μας εξαρτάται από τη γη», λέει ο Ali. «Ελπίζω στο μέλλον ότι αυτοί οι σπόροι που φυτεύω θα αλλάξουν τη ζωή μου και τη ζωή των μελών της οικογένειάς μου».

Εκτός από το να βοηθά τους αγρότες όπως ο Αλί, ο FAO, με τη γενναιόδωρη υποστήριξη των δωρητών του , υποστηρίζει τις κυβερνήσεις να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις συγκράτησης ακρίδων τους για να αντιμετωπίσουν την ανανεωμένη απειλή.

Στη Σομαλία, η αντίδραση της ακρίδας λαμβάνει χώρα παράλληλα με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του FAO για να βοηθήσει τους αγρότες να διαφοροποιήσουν τις καλλιέργειες τους και να γίνουν πιο ανθεκτικοί σε σοκ όπως πλημμύρες ή ξηρασία. Αυτό περιλαμβάνει την αποκατάσταση αναχωμάτων ποταμών για τον περιορισμό των πλημμυρών και την παροχή κτηνιατρικής φροντίδας για τη διατήρηση των ζώων που εκατομμύρια Σομαλοί ποιμενιστές εξαρτώνται από υγιή και ισχυρά.

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Σομαλία: Μετά τις βροχές ήρθαν οι …ακρίδες

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.