Γράφει η Βαρβάρα Καλή,

Ένα νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου, ένα νησί  γεμάτο με πολιτιστικό και φυσικό πλούτο,  μετατρέπεται λίγο-λίγο σε νταμάρι. Το Γυαλί είναι ένα νησάκι το οποίο περιβάλλεται από τις νήσους Κω, Νίσυρο, Παχειά, Στρογγυλή και Περγούσα και φιλοξενεί δυο ορυχεία. Στο ένα γίνεται η εξόρυξη του λιγνίτη (περλίτη) και στο άλλο η εξόρυξη της κίσσηρης (ελαφρόπετρα).

Το 1982, το νησί κηρύχτηκε ως τοπίο φυσικού κάλους. Στο γυαλί, έχουν βρεθεί τα ερείπια οικισμού της Τελικής Νεολιθικής Περιόδου (4000 π.Χ.), δυο χωνευτήρια με σκωρίες τήξης χαλκού τα οποία χρονολογούνται από το 6000 π.Χ. που αποδεικνύουν την πρώιμη άσκηση μεταλλουργίας καθώς και ένα αρχαίο νεκροταφείο.  Έχει ηφαιστειογενή πετρώματα λόγω του ηφαιστείου που βρίσκεται στη Νίσυρο.

Γυαλί, το νησί του περλίτη και της ελαφρόπετρας

Στο Γυαλί, λοιπόν, όπως προαναφέραμε υπάρχουν δύο ορυχεία. Στο δυτικό μέρος όπου γίνεται εξόρυξη της ελαφρόπετρας. Το οποίο το εκμεταλλεύεται η εταιρία Lava θυγατρική της πολυεθνικής Lafarge καταβάλλοντας ενοίκιο στον Δήμο Νισύρου. Στο ανατολικό μέρος όπου γίνεται εξόρυξη περλίτη. Το εκμεταλλεύεται η εταιρεία Περλίτες Αιγαίου με παραχώρηση από το Ελληνικό κράτος.

 Το ορυχείο της ελαφρόπετρας έχει παραγωγική ικανότητα 1.000.000 τόνους τον χρόνο. Το 90% εξάγεται σε όλο τον κόσμο ενώ κατέχει την πρώτη θέση στις εξαγωγές παγκοσμίως. Λόγω της καθαρότητας της ελαφρόπετρας το προϊόν έχει πολύ υψηλή ποιότητα.

Η εταιρία «Περλίτες Αιγαίου» έχει μισθώσει 1.700 στρέμματα από το Ελληνικό κράτος, στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού για μια περίοδο 40 ετών, αλλά δραστηριοποιείται στα 250 από αυτά. Εκμεταλλεύεται τον περλίτη (φυσικό γυαλί) που υπάρχει σε αφθονία στο Γυαλί. Η εταιρεία έχει παραγωγική ικανότητα 250.000 τόνους και οι εξαγωγές πραγματοποιούνται σε Ευρώπη, Μέση και Άπω Ανατολή.

Για να γίνουν τέτοια έργα, λοιπόν, πρέπει να υπάρχουν και μέτρα αποκατάστασης, της διαταραγμένης περιοχής. Από το μισθωτήριο της Lava προβλέπεται η υποχρέωση της εταιρίας να φυτεύει κάθε χρόνο 3000 με 4000 φυτά και δένδρα. Για το λόγο αυτό έχει δημιουργήσει φυτώριο και σύμφωνα με την εταιρία έχουν φυτευτεί 30.000 δενδρύλλια. Ακόμα, σύμφωνα με την εταιρία χρησιμοποιούνται συστήματα και εργαλεία που εξασφαλίζουν την αποκατάσταση του ορυχείου. Διαθέτει εξοπλισμό θαλάσσιας αντιρρύπανσης καθώς και σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων των πλοίων, με σκοπό την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Τέλος, διαθέτει σύστημα ανακύκλωσης χρησιμοποιούμενων μπαταριών και λιπαντικών οχημάτων και μηχανημάτων, σημειώνοντας πως υπάρχει εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Για το ορυχείο περλίτη που εκμεταλλεύεται η εταιρία Περλίτες Αιγαίου έχουν δοθεί συστάσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο τονίζει ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή ισχυρών διαταράξεων του περιβάλλοντος κατά την κατασκευή του έργου, με τη διατήρηση των κλίσεων του εδάφους στην υπάρχουσα μορφή. Καθώς επίσης και από τη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσων όπου τονίζει ότι η εξόρυξη δεν πρέπει να φτάσει στην ακτή, δεδομένου ότι ο αιτούμενος χώρος αποτελεί και το βόρειο άκρο του νησιού, προκειμένου να μην αλλοιωθεί το ανάγλυφο και το περίγραμμα του νησιού.

AgroPublic | 120239155 328718555079870 759601734646128624 n
AgroPublic | 120235419 337997497413130 481208766746691687 n

ΠΗΓΗ:

www.lava.gr [ΑΝΑΚΤΗΣΗ 25/09/2020]

www.aegean-perlites.com [ΑΝΑΚΤΗΣΗ 25/09/2020]

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Νήσος Γυαλί «Τοπίο φυσικού κάλλους»

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!