“Επιστολή του e-ΕΦΚΑ με την οποία με ενημερώνουν εγγράφως μετά το ερώτημα που κατέθεσα για το τι μέλλει γενέσθαι με τις υπηρεσίες του πανελλαδικά και ειδικότερα στη Λακωνία.


                                                Αθήνα, 22/1/2021

Κύριο Νεοκλή Κρητικό

Βουλευτή Λακωνίας της Ν.Δ.

Κύριε Βουλευτά,

Με αφορμή το ερώτημά σας σχετικά με τις καταργήσεις/συγχωνεύσεις των οργανικώνμονάδων του e-ΕΦΚΑ στην περιοχή σας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα:

Στο πλαίσιο της ορθολογικής αναδιοργάνωσης του δημόσιου τομέα στην κατεύθυνση τουπεριορισμού του εύρους του (μέσω καταργήσεων ή συγχωνεύσεων) ώστε να διοικείταιαποτελεσματικότερα και αποδοτικότερα και να μην επιβαρύνεται ο ΚρατικόςΠροϋπολογισμός με τα έξοδα λειτουργίας υπηρεσιών που δεν εξυπηρετούν πλέον τοδημόσιο συμφέρον, ο e-ΕΦΚΑ προβαίνει σε καταργήσεις/συγχωνεύσεις των οργανικών τουμονάδων σε όλη την Επικράτεια.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, στο Τοπικό Υποκατάστημα ΜισθωτώνΛακωνίας (Σπάρτη) έχουν μεταφερθεί αρμοδιότητες ασφάλισης / εσόδων, μητρώου,παροχών σε χρήμα του τ. ΟΓΑ από το Μάιο 2020. Επιπλέον αναμένεται η έκδοσηΥπουργικής Απόφασης για την έναρξη λειτουργίας της Τοπικής Διεύθυνσης Λακωνίας μεέδρα την Σπάρτη από 1-4-2021 με παράλληλη κατάργηση των Τοπικού ΥποκαταστήματοςΜισθωτών Λακωνίας (Σπάρτη) και του Β’ Περιφερειακού Τμήματος Μη ΜισθωτώνΛακωνίας (Σπάρτη).

Στην Τοπική Διεύθυνση θα μπορεί να απευθυνθεί το σύνολο των ασφαλισμένων καισυνταξιούχων όλων των πρώην Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης, περιλαμβανομένων καιτων ασφαλισμένων και συνταξιούχων του τ. ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ –ΜΜΕ, οι οποίοι έως σήμερα γιατην εξυπηρέτηση τους πρέπει να απευθύνονται αποκλειστικά σε υπηρεσίες της Αθήνας.Από την έναρξη λειτουργίας του Φορέα οι ασφαλισμένοι του τ. ΟΓΑ εξυπηρετούνταν από τοκτίριο της Αθήνας όπου έδρευαν οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Αγροτών και 8Περιφερειακά Τμήματα ανά την επικράτεια, συνεπικουρούμενα από ένα δίκτυοανταποκριτών. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υφίσταντο ένα Περιφερειακό ΤμήμαΑγροτών στην Τρίπολη για όλη την Περιφέρεια με περιορισμένες αρμοδιότητες παροχήςεπιδομάτων μητρότητας και υπαγωγής στην ασφάλιση μόνο. Στην Πελοπόννησο έχειξεκινήσει ήδη η λειτουργία τριών (3) Τοπικών Διευθύνσεων στην Τρίπολη, Κόρινθο καιΚιάτο με παράλληλη κατάργηση των τοπικών υπηρεσιών των τ. ΦΚΑ της ίδιας πόλης.Σήμερα η εξυπηρέτηση τους πραγματοποιείται από 112 σημεία πανελλαδικά, κατά κύριολόγο Υποκαταστήματα Μισθωτών καθώς και κάποιες Γενικές Διευθύνσεις σε Αττική καιΘεσσαλονίκη. Το δίκτυο ανταποκριτών παραμένει σε κάποιες περιοχές αλλά σταδιακάκαταργείται καθώς γίνεται η έναρξη Τοπικών Διευθύνσεων, όπως προβλέπει το ΠΔ 8/2019.Τα Περιφερειακά Τμήματα του τ. ΟΓΑ έχουν όλα συγχωνευθεί σε ΥποκαταστήματαΜισθωτών.

Οι ασφαλισμένοι του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ εξυπηρετούνταν από 41 σημεία: το κτίριο τωνΠεριφερειακών Διευθύνσεων στην Αθήνα με αρμοδιότητες ασφάλισης και παροχών καθώςκαι από 40 Περιφερειακά Τμήματα/Γραφεία Μηχανικών και ΕΔΕ τα οποία παρείχανπεριορισμένες υπηρεσίες. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υφίσταντο ένα ΠεριφερειακόΤμήμα ΤΣΜΕΔΕ στην Τρίπολη για όλη την Περιφέρεια με περιορισμένες αρμοδιότητες.Σήμερα ο αριθμός των σημείων εξυπηρέτησης έχει διευρυνθεί στα 49 χάρις την έναρξηΤοπικών Διευθύνσεων και τη μεταφορά σχετικών αρμοδιοτήτων σε ΥποκαταστήματαΜισθωτών. Παράλληλα, 19 Τμήματα/Γραφεία Μηχανικών έχουν συγχωνευθεί σεΥποκαταστήματα Μισθωτών ή σε Τοπικές Διευθύνσεις και έπονται τα υπόλοιπα.Οι ασφαλισμένοι του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ εξυπηρετούνταν από 17 σημεία, τα 2 κτίρια τωνΠεριφερειακών Διευθύνσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αρμοδιότητες ασφάλισης καιπαροχών καθώς και από 15 Περιφερειακά Τμήματα/Γραφεία Υγειονομικών μεπεριορισμένες αρμοδιότητες. Πλέον η εξυπηρέτηση τους έχει επεκταθεί σε 27 σημεία ανάτην επικράτεια χάρις την έναρξη Τοπικών Διευθύνσεων και τη μεταφορά σχετικώναρμοδιοτήτων σε Υποκαταστήματα Μισθωτών. Παράλληλα, 8 Τμήματα/ΓραφείαΥγειονομικών έχουν συγχωνευθεί σε Υποκαταστήματα Μισθωτών ή σε Τοπικές Διευθύνσειςκαι έπονται τα υπόλοιπα.Οι ασφαλισμένοι του τ. ΟΑΕΕ εξυπηρετούνταν από 126 σημεία, περιλαμβανομένων 18Περιφερειακών Διευθύνσεων και 108 Περιφερειακών Τμημάτων. Πλέον η εξυπηρέτησητους έχει επεκταθεί σε 133 σημεία χάρις την έναρξη Τοπικών Διευθύνσεων και τημεταφορά σχετικών αρμοδιοτήτων σε Υποκαταστήματα Μισθωτών με μεγαλύτερηγεωγραφική διασπορά στα σημεία εξυπηρέτησης ασφαλισμένων.

Επιπλέον, η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ καταβάλλει προσπάθεια ψηφιακού μετασχηματισμούτου Φορέα με απώτερο σκοπό τη δημιουργία νέων δυνατοτήτων εξυπηρέτησης τωνπολιτών, διευρύνοντας τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και αξιοποιώντας τηδιαλειτουργικότητα των υπηρεσιών, προκειμένου να ικανοποιήσει πλήρως τις ανάγκεςασφαλισμένων, συνταξιούχων και εργοδοτών, περιορίζοντας την ανάγκη προσέλευσήςτους για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων τους στις Τοπικές Υπηρεσίες και να αποφευχθείηταλαιπωρία τους, παρέχοντας ταυτόχρονα υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Κοινωνικής Ασφάλισης

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Νεοκλής Κρητικός: Εγγράφως η αναβάθμιση του ΕΦΚΑ και στη Λακωνία

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.