Όταν αντέδρασαν οι Κάτοικοι του Δήμου Ευρώτα θεωρήθηκαν γραφικοί.

Μαζί τους θεωρηθήκαμε κι εμείς γραφικοί στο ΜέΡΑ25 Λακωνίας, που στηρίξαμε, αμέσως μόλις λάβαμε γνώση, τον περασμένο Νοέμβριο, το δίκαιο αίτημά τους.

Η στήριξή μας όμως στην Ανεξάρτητη Επιτροπή Αγώνα των Κατοίκων του Δήμου Ευρώτα εναντίον της υλοποίησης του έργου των ΧΥΤΥ στην περιοχή τους, βασίστηκε στη μελέτη εκ μέρους μας των επιστημονικών δεδομένων που αποδείκνυαν πέραν πάσης αμφιβολίας την ακαταλληλότητα, και τελικά επικινδυνότητα του έργου, ενάντια σε κάθε κοινωνική και Περιβαλλοντική υπευθυνότητα:

Κατά 62% μέσα στη Natura 2000, στα 500 μ από τον Ευρώτα ποταμό, 3 χλμ από την κατοικημένη περιοχή της Σκάλας, ακριβώς στις πηγές της Σκάλας, στις οποίες στηρίζεται και η ύδρευση των νοικοκυριών και η άρδευση των 50.000 στρεμμάτων ελαιοκαλλιεργειών πέριξ της τοποθεσίας που είχε επιλεγεί.

Η δε γεωλογική μελέτη του εξαιρετικού κ. Τζίτζιρα, πρώην Διευθυντή του ΙΓΜΕ, απέδειξε ότι το υπέδαφος είναι πλήρως διαπερατό και η όποια μόνωση, λόγω της σεισμικότητας της περιοχής, με ελάχιστη δόνηση, θα διασχιζόταν, με αποτέλεσμα οι 100.000 τόνοι λυμάτων να κατέληγαν στο Ευρώτα.

Με αυτά τα επιστημονικά δεδομένα, συν την διπλή κοστολόγηση σε σχέση με αντίστοιχα έργα άλλων χωρών της ΕΕ δεν ήταν αναμενόμενο να υπάρξει πλήρης κατακραυγή και απόρριψη του έργου εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης; (Απάντηση ΕΕ)

Εμείς είχαμε προειδοποιήσει και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, κατά την παρουσία μας στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής πριν λίγους μήνες, να μη βασιστεί στην προτέρα κατάσταση και στα σαθρά δομημένα έγγραφα αυτών των ετών που όλες οι κυβερνήσεις από το 2011 στηρίζουν.

Δυστυχώς τότε δε μας έλαβαν υπόψιν τους.

Στο ίδιο πλαίσιο, είχαμε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή με τον Βουλευτή μας και δραστήριο Περιβαλλοντολόγο Κρίτωνα Αρσένη, τον Δεκέμβριο του 2019. (Ερώτηση στη Βουλή – Κρίτων Αρσένης)

Τέσσερις μήνες αργότερα, το Υπουργείο μάς απάντησε (όπως φαίνεται στα έγγραφα 1,2,3,4), ωσάν να μη διάβασε τίποτα από τα αποδεικτικά στοιχεία καταπάτησης της εθνικής και ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας που παραθέταμε στη ερώτηση.

Ως ΜέΡΑ25 Λακωνίας, επίσης, στηρίξαμε την πρόσφατη κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα των Κατοίκων του Δήμου Ευρώτα σχετικά με το θέμα και χαιρετίζουμε το ψήφισμα που επιδόθηκε από την ίδια Επιτροπή στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στην πολύ πρόσφατη επίσκεψή του στη Λακωνία την περασμένη εβδομάδα.

Η προστασία της Υγείας της ανθρώπινης κοινωνίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Περιβάλλον. Όσοι θεώρησαν και τους κατοίκους και εμάς παράξενους και αντιδραστικούς, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, καθώς η αυστηρή επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δικαιώνει τους κατοίκους και όσους τους στήριξαν, μεταξύ αυτών και εμάς.

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Τρίπολη για το ζήτημα, με τη συμμετοχή – μεταξύ άλλων- των Δικηγόρων της Επιτροπής κ. Μπακόπουλου και της κ. Καλλιόπης Γρίσπου-Κουτουζή, καθώς και του ειδικού Γεωλόγου κ. Τζίτζιρα, ετέθη και το ζήτημα της λύσης.

Είναι ξεκάθαρο και συμφωνήθηκε, ότι η καλύτερη λύση είναι η διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση και η επεξεργασία του ελάχιστου υπολείμματος των απορριμμάτων, στο πλαίσιο κάθε Δήμου.

Ως φωτεινό παράδειγμα κι εμείς, αναφέρουμε τον  Δήμο Χαλανδρίου όπου, με την καθοδήγηση του καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, και πρόεδρο του ΔΣ Χαλανδρίου, κ. Γεράσιμου Λυμπεράτου, (ο οποίος είναι και σημαντικό στέλεχος του ΜέΡΑ25 και Τομεάρχης Παιδείας) η ανακύκλωση έχει φτάσει στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 92%!

Η μέθοδος Waste4Think που δημιούργησε μαζί με την ομάδα του στο Πανεπιστήμιο έχει μάλιστα βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση!

Η έγκριτη επιστημονική βάση και η κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα πρέπει να οδηγούν πάντα τα βήματά μας, για το καλό της Λακωνίας και της χώρας μας. Γιατί το καλό του τόπου μας πρέπει να στηρίζεται στην επιστήμη και στη δικαιοσύνη.

Είμαστε, όπως πάντα, στη διάθεση κάθε πολίτη και φορέα για περαιτέρω συζήτηση και συνεργασία και για το θέμα αυτό.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης είχε επίσης επισκεφθεί τον Δήμο Ευρώτα κατά την παρουσία του στη Λακωνία τον περασμένο Γενάρη (για τη συνεδρίαση του ICC μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Σπάρτης), και είχε συνομιλήσει με τον Δήμαρχο κ. Βέρδο και μέλη του Δημοτικού συμβουλίου, καθώς και με μέλη της Επιτροπής Αγώνα των Κατοίκων του Δήμου Ευρώτα, τα οποία συμμετείχαν στη συζήτηση στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής μεταξύ άλλων, ο Γιάνης Βαρουφάκης πήρε επίσης θέση σε σχέση με το θέμα των ΧΥΤΥ στο Δήμο Ευρώτα, εκθέτοντας τα συντριπτικά επιστημονικά δεδομένα εναντίον του σχεδιαζόμενου έργου και αντιπροτείνοντας επίσης τη Διαχείριση ανά Δήμο και συγκεκριμένα το – βραβευμένο από την ΕΕ – πρόγραμμα Waste4Think. 

Το πρόγραμμα αυτό, εκπονήθηκε από την ομάδα του μέλους και Τομεάρχη Παιδείας του ΜέΡΑ25 κ. Γεράσιμου Λυμπεράτου στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, όπου είναι Καθηγητής. 

Το Waste4Think αφορά την κυρίως διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση του μεγαλύτερου μέρους των απορριμμάτων, με ελάχιστο οργανικό υπόλειμμα προς επεξεργασία και ήδη εφαρμόζεται στο Δήμο Χαλανδρίου με μεγάλη επιτυχία (92% ανακύκλωση!), καθώς πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου είναι ο κ. Λυμπεράτος και η πρότασή του βρήκε ευήκοα ώτα στους συνδημότες του. 

ΜέΡΑ25 Λακωνίας

Email: lakonia@mera25.gr

Facebook: ΜέΡΑ25 Λακωνίας

Υπέθυνη Επικοινωνίας : Ζαφειρία Κακαλέτρη

Tηλ: 6973327711

AgroPublic | image 5
Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: ΜέΡΑ25 Λακωνίας: Όταν αντέδρασαν οι Κάτοικοι του Δήμου Ευρώτα θεωρήθηκαν γραφικοί.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!