Μετά τη λήξη των ψεκασμών δακοκτονίας για το έτος 2020, σας γνωρίζουμε τις ημερομηνίες που μπορεί να αρχίσει η συγκομιδή ελαιόκαρπου σε όλες τις Κοινότητες που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα Δακοκτονίας έτσι ώστε να μην υπάρξουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.


Στον παρακάτω πίνακα αναγράφεται η ημερομηνία της τελευταίας επέμβασης ανά Κοινότητα που πραγματοποιήθηκε από την υπηρεσία μας με το φυτοπροστατευτικό “Decis” για το οποίο η έγκρισή του από το ΥΠΑΑΤ αναφέρει ότι το διάστημα μεταξύ της τελευταίας επέμβασης και της συγκομιδής πρέπει να είναι τουλάχιστον 7 ημέρες.

AgroPublic | Screenshot 1
AgroPublic | Screenshot 2

Σημαντική επισήμανση:

  • Επειδή οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο Νομό μας παραμένουν ευνοϊκές για τη συνέχιση της δραστηριότητας του εντόμου, εκτιμούμε ότι ενέχει ο κίνδυνος για όψιμες προσβολές.
    Όσοι παραγωγοί πρόκειται να συγκομίσουν αργά τον ελαιόκαρπό τους (ειδικά από τέλος Νοεμβρίου και μετά) να εξετάσουν το ενδεχόμενο της πραγματοποίησης ενός επιπλέον ψεκασμού (δολωματικού ή καλύψεως), όπου αυτό κριθεί σκόπιμο, έτσι ώστε να μην προκύψει όψιμη δακοπροσβολή.
    Επισημαίνουμε επίσης ότι αυτήν την περίοδο παρατηρούνται προσβολές και από μυκητολογικές ασθένειες (κυκλοκόνιο, κερκόσπορα, γλοιοσπόριο).
  • Οι παραγωγοί αυτοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τόσο για το σκεύασμα που θα επιλέξουν, όσο και για την τήρηση του διαστήματος που μεσολαβεί μεταξύ του χρόνου του ψεκασμού και της ελαιοσυλλογής. Η μη τήρηση του χρόνου αναμονής έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν στον καρπό και στο ελαιόλαδο υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων.
  • Δεδομένου ότι θα πραγματοποιηθούν από την υπηρεσία μας δειγματοληψίες ελαιόλαδου στα ελαιοτριβεία, η τυχόν διαπίστωση υπολειμμάτων ύστερα από εργαστηριακό έλεγχο συνεπάγεται αυστηρές κυρώσεις για τον παραγωγό. Γι’ αυτό το λόγο, οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει απαραιτήτως πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια, να συμβουλευτούν τον Γεωπόνο από τον οποίο θα προμηθευτούν το σκεύασμα και να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος.


Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία μας (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής) στο τηλ. 2741363337.

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Κορινθία: Συγκομιδή Ελαιοκάρπου στη ζώνη Δακοκτονίας 2020

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!