Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε σήμερα δημόσια διαβούλευση για το μελλοντικό της σχέδιο δράσης για τη βιολογική γεωργία.

Αυτός ο τομέας θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της φιλοδοξίας της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και στην επίτευξη των στόχων που καθορίζονται στις στρατηγικές «Farm to Fork» και «Βιοποικιλότητα».

Αποτελεί προτεραιότητα για την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι ο τομέας της βιολογικής γεωργίας διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία, καθώς και ένα λειτουργικό και συναινετικό νομικό πλαίσιο που είναι το κλειδί για την επίτευξη του στόχου του 25% της γεωργικής γης που προορίζεται για τη βιολογική γεωργία.

Ενώ ο νέος οργανικός κανονισμός παρέχει μια σταθερή βάση, το παράγωγο δίκαιο που πρέπει να εκδοθεί πρέπει να είναι εξίσου ανθεκτικό. Κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τρίτων χωρών και άλλων ενδιαφερομένων, η Επιτροπή πρότεινε επομένως και σήμερα να αναβάλει την έναρξη ισχύος της νέας βιολογικής νομοθεσίας κατά ένα έτος, από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 1η Ιανουαρίου 2022. Ο Επίτροπος Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Janusz Wojciechowski είπε: «Οι στρατηγικές Farm to Fork και Βιοποικιλότητας θέτουν φιλόδοξους στόχους για τον γεωργικό τομέα για να διασφαλίσουν ότι είναι έτοιμο για πράσινη συμφωνία.

Η βιολογική γεωργία θα αποτελέσει βασικό σύμμαχο στη μετάβαση που οδηγούμε προς ένα πιο βιώσιμο σύστημα διατροφής και μια καλύτερη προστασία της βιοποικιλότητας μας. Η Επιτροπή θα στηρίξει τον βιολογικό τομέα στην επίτευξη του στόχου του 25% της γεωργικής γης στο πλαίσιο της βιολογικής γεωργίας έως το 2030 με το κατάλληλο πολιτικό και νομικό πλαίσιο. ” Το μελλοντικό σχέδιο δράσης για τη βιολογική γεωργία, το οποίο πρόκειται να εγκριθεί στις αρχές του 2021, θα αποτελέσει σημαντικό μέσο για τη συνοχή της μελλοντικής ανάπτυξης του κλάδου.

Οι στρατηγικές της Επιτροπής «Farm to Fork and Biodiversity» περιλαμβάνουν τον στόχο της επίτευξης του 25% της γεωργικής γης στο πλαίσιο της βιολογικής γεωργίας έως το 2030. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιουργεί και χρησιμοποιεί βασικά εργαλεία: Ένα σχέδιο δράσης για τη βιολογική γεωργία, το οποίο θα συμβάλει στην ενίσχυση του τομέα, τόσο σε επίπεδο ζήτησης όσο και σε επίπεδο προσφοράς. Θα οργανωθεί γύρω από τρεις βασικές γωνίες: τόνωση της ζήτησης για βιολογικά προϊόντα διατηρώντας παράλληλα την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. ενθάρρυνση της αύξησης της περιοχής βιολογικής γεωργίας στην ΕΕ · και, ενίσχυση του ρόλου της βιολογικής παραγωγής στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και της απώλειας βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένης της βιώσιμης διαχείρισης των πόρων.

Η δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε σήμερα στοχεύει στη συγκέντρωση σχολίων σχετικά με το σχέδιο σχεδίου από πολίτες, εθνικές αρχές και σχετικούς ενδιαφερόμενους. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαδικτυακό για περίοδο 12 εβδομάδων, έως τις 27 Νοεμβρίου Η νέα βιολογική νομοθεσία, η οποία θα αντικατοπτρίζει τη μεταβαλλόμενη φύση αυτού του ταχέως αναπτυσσόμενου τομέα. Οι νέοι κανόνες έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίζουν θεμιτό ανταγωνισμό για τους αγρότες, αποτρέποντας παράλληλα την απάτη και διατηρώντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση μεταξύ της ισχύουσας και της μελλοντικής νομοθεσίας και να επιτραπεί στη βιομηχανία και στα κράτη μέλη να είναι πλήρως έτοιμα να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες, η Επιτροπή πρότεινε να αναβληθεί για ένα έτος η έναρξη ισχύος της.

Η αναβολή ζητήθηκε αρχικά από τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τρίτες χώρες και άλλους ενδιαφερόμενους λόγω της πολυπλοκότητας και της σημασίας της υπό εκπόνηση παράγωγης νομοθεσίας. Ως αποτέλεσμα της κρίσης του ιού κοροναϊκού, οι εργασίες για το παράγωγο δίκαιο έχουν επιβραδυνθεί. Η αναβολή θα επιτρέψει αρκετό χρόνο για τις απαραίτητες εκτεταμένες διαβουλεύσεις και νομοθετικό έλεγχο. Η πολιτική της ΕΕ για την προώθηση των γεωργικών προϊόντων διατροφής, η οποία υποστηρίζει τον ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα προωθώντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της στην εσωτερική αγορά και σε τρίτες χώρες.

Για το έτος 2021, η Επιτροπή σχεδιάζει να διαθέσει ειδικό προϋπολογισμό 40 εκατομμυρίων ευρώ για τη βιολογική γεωργία στο πλαίσιο της πολιτικής προώθησης.

Αυτός ο προϋπολογισμός θα συγχρηματοδοτήσει δράσεις προώθησης και ενημερωτικές εκστρατείες για τον οργανικό τομέα της ΕΕ, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ποιότητές του και στοχεύοντας στην τόνωση της ζήτησης. Εκτός από αυτά τα βασικά εργαλεία, η τρέχουσα και η μελλοντική κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) θα συνεχίσει να υποστηρίζει την περαιτέρω ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στην ΕΕ. Για παράδειγμα, τα μέτρα στο πλαίσιο των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης προσφέρουν υποστήριξη σε αγρότες που επιθυμούν να μετατραπούν σε βιολογική γεωργία, καθώς και τη διατήρηση αυτού του τύπου γεωργίας. Η βιολογική γεωργία στοχεύει στην παραγωγή τροφίμων χρησιμοποιώντας φυσικές ουσίες και διαδικασίες, οδηγώντας σε μια γεωργική μέθοδο με περιορισμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ενθαρρύνει τη χρήση ανανεώσιμων πόρων που προέρχονται από τις εκμεταλλεύσεις, την ενίσχυση των βιολογικών κύκλων στο γεωργικό σύστημα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τη διατήρηση των περιφερειακών οικολογικών ισορροπιών, τη διατήρηση και αύξηση της γονιμότητας του εδάφους και την υπεύθυνη χρήση και σωστή φροντίδα του νερού .

Επιπλέον, οι κανόνες βιολογικής καλλιέργειας ενθαρρύνουν ένα υψηλό επίπεδο καλής διαβίωσης των ζώων και απαιτούν από τους αγρότες να ανταποκριθούν στις συγκεκριμένες συμπεριφορές των ζώων. Στις 20 Μαΐου 2020, η Επιτροπή ενέκρινε τις στρατηγικές «Farm to Fork and Biodiversity».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του τομέα της οργανικής & βιολογικής γεωργίας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!