Ανακοινώθηκε η νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική Εμβολίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε πριν λίγες ημέρες ενημερωτικό δελτίο της νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Εμβολίου για τον κορωνοϊό. Με τη συμμετοχή της στη διαδικασία παραγωγής και διάθεσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να εξασφαλίσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου έχοντας εύκολη πρόσβαση σε αυτό. Δεν παρέχονται εγγυήσεις σχετικά με την επιτυχία εύρεσης και παραγωγής ενός εμβολίου, αλλά η επίτευξη αυτού του στόχου εκτός από το ότι θα προστατέψει ανθρώπινες ζωές, θα σώσει και δισεκατομμύρια ευρώ για την Ευρωζώνη.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΜΑ

Η βασική πρόκληση της Επιτροπής είναι η μάχη με το χρόνο. Η διαδικασία παραγωγής εμβολίου είναι αρκετά πολύπλοκη και διαρκεί κατά μέσο όρο περίπου δέκα χρόνια. Αυτό το χρονικό διάστημα ακούγεται αναπάντεχο. Βασικός στόχος της νέας στρατηγικής είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας σε 12-18 μήνες. Για να επιτευχθεί αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει σε:

  • μεγάλης κλίμακας επενδύσεις σε πιθανές εταιρίες παραγωγής
  • εξασφάλιση μεγάλων ποσοτήτων απαιτούμενων πρώτων υλών

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σκοπό να προσεγγίσει και να κλείσει συμφωνίες με εταιρείες που δύνανται να παράξουν το πιθανό εμβόλιο όπως επίσης και να τις δανειοδοτήσει μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Τα χρήματα αυτά θα υπολογιστούν μελλοντικά ως προκαταβολές των κρατών μελών προς τις εταιρείες, από τις οποίες και θα αγοραστούν τα εμβόλια. Στο ποσό της προκαταβολής θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και οι μη οικονομικές βοήθειες που θα παρέχονται στις εταιρίες, κάτι που δεν αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο.

Οι μη οικονομικές βοήθειες θα είναι σημαντικές· ορισμένες ανεκτίμητες, όπως η προβλεπόμενη προσαρμογή των κανόνων της ΕΕ. Χωρίς ορισμένες αλλαγές μοιάζει αδύνατη η επιτάχυνσης της ανάπτυξης, έγκρισης και διάθεσης, διατηρώντας τα πρότυπα ποιότητας, ασφάλειας και αποδοτικότητας του παραγόμενου εμβολίου.

Ωστόσο η προσαρμογή των κανόνων της ΕΕ για επιτάχυνση της διαδικασίας εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους, αφού σε αυτό το σημείο δεν αναφέρεται καμία εγγύηση τής ποιότητας και του ήθους της διαδικασίας , παρά μόνο της ποιότητας, ασφάλειας και αποδοτικότητας του τελικού προϊόντος. Απομένει να δούμε με ποιον τρόπο σκοπεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιταχύνει τη διαδικασία χωρίς επεμβάσεις στο επιστημονικό πρωτόκολλο ανάπτυξης και έγκρισης του εμβολίου.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ

Θα δημιουργηθεί άμεσα αρμόδιο Διοικητικό Συμβούλιο με συμμετέχοντες από όλες τις χώρες μέλη. Το Συμβούλιο θα έχει καθοδηγητικό χαρακτήρα σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Επίσης θα προτείνει ομάδα εμπειρογνωμόνων, μετά της οποίας θα αποτελούν την Κοινή Ομάδα Διαπραγματεύσεων για την επίτευξη των προαναφερθέντων συμφωνιών.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Τα κριτίρια επιλογής των συνεργαζόμενων εταιριών είναι τα εξής:

  • επιστημονική ορθότητα και σωστή χρήση της τεχνολογίας
  • ταχύτητα στην παραγωγή και διάθεση των εμβολίων
  • κόστος
  • κίνδυνοι και καταμερισμός ευθυνών
  • τεχνολογική επάρκεια
  • ικανότητα παραγωγής εντός ΕΕ
  • παγκόσμια αλληλεγγύη: δέσμευση για βοήθεια σε χώρες εκτός ΕΕ ώστε να δοθεί ένα τέλος στην παγκόσμια πανδημία
  • δυνατότητα έγκαιρης συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς της ΕΕ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Το Δελτίο κλείνει με το ότι η Ευρώπη θα είναι προστατευμένη όταν και όλος ο υπόλοιπος κόσμος θα είναι προστατευμένος. Γι αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει μία αλληλέγγυα προσέγγιση. Οι πιο εύρωστες οικονομίες καλούνται να διαθέσουν περισσότερους πόρους για την επίτευξη των συμφωνιών, τη στιγμή που η διάθεση θα γίνεται με κριτήριο την ανάγκη, είτε εκτός είτε εντός ΕΕ.

Μώμος

MSc Ακτινοφυσικής Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Φυσικός - Αρθρογράφος Δείτε όλα τα άρθρα εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.