«Η ιστορία ως τραγωδία ή φάρσα;»

Ένα ιδιαίτερο θέμα, αναφορικά με το μείζον θέμα που έχει ανακύψει με την πρόθεση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, αποστέλλει ο Λάκωνας Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το Δαφνί.

Ειδικότερα, επισημαίνει: «Ξεκινώντας το ταξίδι για την Αφρική και γνωρίζοντας ότι στην ιεραποστολή το πρώτο χάσμα που αντικρίζει κάποιος είναι το γλωσσικό, αποφάσισα στις κατηχήσεις, αφού πρώτα βιώσει κάποιος τα πρώτα ερεθίσματα της όντως πίστεως, όταν φτάσει η ώρα να μιλήσω για την Ενανθρώπηση του Λόγου του Θεού απλώς να σωπάσω. Κατά το γνωστό: “Μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις”, έτσι κι εγώ θα έδειχνα απλώς τα σχέδια του Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας. Αρκεί μόνο και μόνο το αγκάλιασμα των άψυχων και συνάμα εύλαλων υλικών του τρούλου, οι συνεχείς καμπύλες που απλώνονται κατά τη συνάντηση του εδάφους, μια πέτρινη αγκαλιά, για να νιώσει κάποιος πως κατέρχεται ο Θεός και προσλαμβάνει στον Έναν τον Σύμπαντα κόσμο. Πώς όλη η οικουμένη γίνεται μήτρα και το έλεος του Θεού επισκιάζει τα πάντα. Αυτό είναι η Αγία Σοφία, η πιο πυκνή δογματική υπόμνηση της πίστεως μας περί του Ενανθρωπήσαντος Θεού Λόγου. Η πιο πυκνή και αναλλοίωτη, διότι ότι κι αν προσθέσεις ή αφαιρέσεις η αγκαλιά του Θεού θα αρπάζει τον καθένα.

Αυτό το γεγονός κάνει όντως κάθε εγχείρημα για αλλαγή χρήσης του μνημείου μια τεράστια φάρσα. Μια φάρσα που θα κραυγάζει στον αιώνα: “σε όποιον Θεό κι αν προσεύχεστε εντός μου, οι λίθοι μιλούν μόνο για Θεό Τριαδικό, Κοινωνικό, Ιστορικό, δηλαδή για Χριστό Παρόντα εν τη κραυγαλέα σιωπή Του», καταλήγει ο κ. Πρόδρομος.

https://lakonikos.gr/

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Το μήνυμα του Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης Προδρόμου για την Αγία Σοφία

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!