Ε.Φράγκος: “Ένταξη της Φακής της Εγκλουβής και άλλων προϊόντων Λευκάδας στον κατάλογο των ελληνικών ΠΟΠ”

Εμμανουήλ Φράγκος – Ευρωβουλευτής (ECR)

Θέμα: «Ένταξη της Φακής της Εγκλουβής και άλλων προϊόντων Λευκάδας στον κατάλογο των ελληνικών ΠΟΠ»

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECRΕμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ένταξη της Φακής Εγκλουβής και άλλων προϊόντων Λευκάδας στον κατάλογο των ελληνικών ΠΟΠ – Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής επισήμανε ότι το χωριό Εγκλουβή βρίσκεται σε υψόμετρο 730 μέτρων στη Λευκάδα, αποτελώντας ταυτόχρονα νησιωτική και ορεινή περιοχή (ΣΛΕΕ άρθρο 174), ενώ είναι περιτριγυρισμένο/“εγκλωβισμένο” από βουνά. Η γεωγραφική τοποθεσία παρουσιάζει μια πρόκληση για τη διατήρηση του πληθυσμού της περιοχής. Η μοναδικής ποιότητας φακή Εγκλουβής καλλιεργείται παραδοσιακά σε ύψος 900 μέτρων. Το οροπέδιο της Εγκλουβής περιλαμβάνεται στον κατάλογο FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών), ως μια από τις 5 ελληνικές προστατευόμενες περιοχές μοναδικού αισθητικού κάλλους. Άλλα εξαιρετικά προϊόντα της περιοχής είναι το λαθούρι της Καρυάς, το λάδι της Ασπρολιάς, το μέλι και το αυγοτάραχο.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος απευθυνόμενος στην Κομισιόν ερωτά:

  • Έχει κατατεθεί φάκελος για την ένταξη της “Φακής της Εγκλουβής” στον κατάλογο των ελληνικών ΠΟΠ; Αν ναι, πότε και σε ποιο στάδιο βρίσκεται;
  • Έχει ή προτίθεται να προβεί σε ενέργειες για άλλα τοπικά προϊόντα της Λευκάδας, όπως το Λαθούρι της Καρυάς και το λάδι της Ασπρολιάς να απολαύσουν διεθνούς αναγνώρισης / ένταξης στη κατηγορία ΠΟΠ;

Τέλος ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης Εμμανουήλ Φράγκος ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν στοχεύοντας στη δημιουργία νέων εργασιακών ευκαιριών και την αύξηση του γεωργικού εισοδήματος, υπάρχει αναφορά των προαναφερθέντων προϊόντων σε τοπική ή περιφερειακή στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης. Αν ναι, πότε επικαιροποιήθηκε η εν λόγω στρατηγική; Έχει υπάρξει κάποια δημοσιευμένη αξιολόγηση της; Σε ποιες άλλες κινήσεις θα μπορούσε να προβεί, η περιφέρεια, ο δήμος και οι αγρότες, προκειμένου να ενημερωθούν για το πως μπορούν να ενισχύσουν ή και να διαφοροποιήσουν το εισόδημά τους, επενδύοντας στα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

Home

AgroPublic

Αγροτικά Νέα της Πελοποννήσου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.