AgroPublic | 728x90 1

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει για μια ακόμη χρονιά η πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών, με τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού, τις ελλείψεις στα προγράμματα δακοκτονίας, τις ανεπαρκείς αποζημιώσεις από καταστροφές, αλλά και τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης από το κράτος, αναδεικνύουν αγροτικοί σύλλογοι στην περιοχή της Μεσσηνίας.

Οπως καταγγέλλει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης,«στην ελιά Καλαμών η κατάσταση είναι τραγική. Μετά τις εξευτελιστικές τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το 50% του κόστους παραγωγής, δεκάδες παραγωγοί τώρα οδηγούνται στην πλήρη καταστροφή. Ενώ στην αρχή οι τιμές ήταν στα τάρταρα, γύρω στα 0,5 ευρώ το κιλό, με τα περισσότερα νούμερα (ποιότητες της βρώσιμης ελιάς) να ελαιοποιούνται (να μετατρέπονται σε λάδι), πλέον οι έμποροι δεν παίρνουν καθόλου το προϊόν, με αποτέλεσμα να πετιέται στους σκουπιδότοπους. Προκλητικά, μεταποιητές, μεγαλέμποροι και κυβέρνηση “κόβονται” για την ΠΟΠ στην ελιά Καλαμών, παρουσιάζοντας την ΠΟΠ ως τη “σωτηρία” των αγροτών. Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι παρά τα δεκάδες ποιοτικά προϊόντα που παράγει ο αγρότης, η κατάσταση παραμένει δραματική για την πλειοψηφία των αγροτοπαραγωγών».

Παρόμοια προβλήματα στο λάδι αναδεικνύει και ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού, επισημαίνοντας: «Κατά την περίοδο συγκομιδής η τιμή παραγωγού για το καλής ποιότητας ελαιόλαδο στη Μεσσηνία ήταν “κολλημένη” στα 2,55 έως 2,60 ευρώ το κιλό. Μόνο τις τελευταίες μέρες είχαμε μια άνοδο τιμής στα 2,65 και έφτασε μέχρι τα 2,72 ευρώ το κιλό. Ομως ούτε αυτή η άνοδος της τιμής μπορεί να ικανοποιήσει τους παραγωγούς. Επίσης, αυτήν την περίοδο λίγοι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν το προϊόν τους για να κερδίσουν κάποια καλύτερη τιμή. Με την αύξηση στο αγροτικό ρεύμα, το “πράσινο τέλος” στο πετρέλαιο κίνησης, το “περιβαλλοντικό τέλος” στο νερό άρδευσης, από φέτος τα διάφορα χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, ΕΛΓΑ, ΕΦΚΑ, ΟΣΔΕ) εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής».

Σε σχέση με τις ενισχύσεις, που δόθηκαν από το κράτος κάτω από την πίεση του αγροτικού κινήματος μέσα σε συνθήκες πανδημίας, για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, οι Αγροτικοί Σύλλογοι τονίζουν: «Είναι ψίχουλα, κυμάνθηκαν από 300 μέχρι 1.000 ευρώ και σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν για να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα των τελευταίων χρόνων. Ενώ την ίδια στιγμή πετάχτηκε έξω από αυτήν την τσεκουρωμένη ενίσχυση μεγάλο τμήμα αγροτών που δεν πληρούσαν τα κριτήρια (…) Αυτό οδηγεί σε πλήρη απόγνωση τους συνταξιούχους αγρότες, που προσπαθούν να συνεχίζουν την παραγωγική δραστηριότητα γιατί δεν μπορούν να επιβιώσουν με τις πενιχρές συντάξεις τους».

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι καλούν τους ελαιοπαραγωγούς να αγωνιστούν για την επιβίωσή τους, διεκδικώντας να αναπληρωθεί στο 100% το χαμένο εισόδημα, κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, να παρθούν μέτρα με ευθύνη του κράτους για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση, μείωση του κόστους παραγωγής, μέτρα για την αντιμετώπιση του δάκου, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, να γίνουν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών και αγροτικής οδοποιίας, καθώς και τα έργα υποδομής για την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης.

  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας οργανώνει σήμερα Παρασκευή συγκέντρωση στη γέφυρα της Αρτας και μηχανοκίνητη πορεία προς την Περιφερειακή Διεύθυνση.
  • Σήμερα, Παρασκευή, στις 11 π.μ. οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μακρακώμης, Πελασγίας και Στυλίδας, καθώς και ο Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών Μακρακώμης οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία.
Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Αγροτικοί Σύλλογοι Μεσσηνίας: Η Π.Ο.Π. “Ελιά Καλαμών” στα σκουπίδια!

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άρθρα – Απόψεις

GAIOPTIMA