AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | ΑΜΠΕΛΙ

Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ υπάρχει μειωμένη παραγωγή σταφυλιών κατά τουλάχιστον 10% τόσο για την Ιταλία όσο και την Ισπανία

Ποτέ οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν τόσο δυσμενείς και εχθρικές όσο φέτος. Το πόρισμα του Ιταλικού Κέντρου Ερευνών Τροφίμων (CREA) είναι αδιαμφισβήτητο. Η έλλειψη βροχοπτώσεων σίγουρα ευνόησε την υγεία των σταφυλιών, το ωίδιο είναι σχεδόν ανύπαρκτο φέτος στην Ιταλία, περιορίστηκε σε λίγες εστίες και ο βοτρύτης δεν επηρεάζει καν τις πιο ευαίσθητες ποικιλίες σταφυλιού. Όμως η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες που χαρακτήρισαν την άνοιξη και το καλοκαίρι θα εμποδίσουν τους Ιταλούς αμπελουργούς να φέρουν άφθονη σοδειά.

Πολλές κορυφαίες περιοχές, όπως η Friuli-Venezia-Giulia, η Λομβαρδία, η Emilia-Romagna και η Σικελία θα παρουσιάσουν μειώσεις μεταξύ 5 και 10%, ακόμη και έως -20% σε ορισμένους αμπελώνες της Δυτικής Σικελίας. Αντίθετα, το Trentino-Alto Adige, η Τοσκάνη και η Απουλία αναμένουν μικρές αυξήσεις στην παραγωγή, και αφορούν απλές προσαρμογές σε σχέση με πέρυσι. Να υπενθυμίσουμε ότι η Τοσκάνη, το 2021 είχε πληγεί από ισχυρούς παγετούς. Οι αποδόσεις εξαρτώνται φυσικά από την ύπαρξη αρδευτικών δικτύων. Στους αρδευόμενους αμπελώνες της Απουλίας, η αύξηση θα μπορούσε έτσι να φτάσει το 10%.

Μια ιστορική πρωιμότητα

Ποιοτικά, τα σταφύλια είναι συνολικά υγιή με υψηλότερη από την κανονική περιεκτικότητα σε σάκχαρα και χρωστικές. Αλλά η έλλειψη θερμικού εύρους επηρεάζει την ποιότητα σε ορισμένες περιοχές. Ως εκ τούτου, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές, γνωρίζοντας ότι συνολικά, η πρόοδος σε σύγκριση με το 2021 είναι σημαντική και κυμαίνεται μεταξύ 7 και 20 ημερών ανάλογα με τον τομέα. Το ίδιο ισχύει και στην Ισπανία, όπου οι συνεταιρισμοί αγροδιατροφής περιγράφουν το 2022 ως μια από τις πρώιμες συγκομιδές 2 έως 3 εβδομάδων. Στα τέλη Αυγούστου, ο οργανισμός προέβλεψε συγκομιδή 36,29 εκατομμυρίων εκατόλιτρων, ή 9% λιγότερο από το 2021 (39,9 Mhl) και 13% λιγότερο από τον μέσο όρο της πενταετίας (41,99 Mhl). Η πτώση της παραγωγής αφορά όλη την Ισπανία, με εξαίρεση την Εξτρεμαδούρα και τη Ναβάρρα. Έτσι, η Castilla-la Mancha θα χάσει 2,6 Mhl σε σύγκριση με το 2021, η Καταλονία περίπου 820.000 hl και η Rioja 215.000 hl, για παράδειγμα. Αν και οι συνεταιρισμοί δεν αποκλείουν την αναθεώρηση των προβλέψεων προς τα πάνω σε περίπτωση βροχοπτώσεων τον Σεπτέμβριο, οι χαλαζοπτώσεις στα τέλη Αυγούστου σε αρκετούς αμπελώνες –πάνω από 4.300 εκτάρια επλήγησαν στην περιοχή της Βαλένθια– θα μπορούσαν αντίθετα να οδηγήσουν σε περαιτέρω πτώση.

Και στην Ισπανία, τα σταφύλια είναι καλής ποιότητας και απαλλαγμένα από ασθένειες, αλλά αυτό δεν ανησυχεί απαραίτητα όλους τους παραγωγούς αυτή τη στιγμή. Οι αυξανόμενες τιμές για την ενέργεια, τις συσκευασίες και τις εισροές, για να αναφέρουμε μερικές, δεν θα αντικατοπτρίζονται στις τιμές που καταβάλλονται στους αμπελοκαλλιεργητές. Αρκετά αγροτικά σωματεία κινητοποιούνται για να καταγγείλουν τιμές που είναι χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής. Ενώ η εθνική διεπαγγελματική OIVE συνιστά τη χρήση εγκεκριμένων συμβάσεων για την πώληση και την αγορά κρασιού για αυτή τη νέα σοδειά, τα συνδικάτα εκφράζουν τη λύπη τους για την απουσία πραγματικής διαπραγμάτευσης τιμών και την ύπαρξη καταχρηστικών ρητρών που ορίζουν ότι η συμφωνηθείσα τιμή είναι υψηλότερη από το κόστος παραγωγής. ενώ δεν είναι έτσι. Επαγγελματικοί φορείς επισημαίνουν την αναμενόμενη πτώση της παραγωγής φέτος, την αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης, τα αποθέματα στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δέκα χρόνια και μια αγορά που συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, ώστε να δικαιολογήσει τη βελτίωση των τιμών.

Τέλος, και στις δύο χώρες, όπως και στη Γαλλία, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων. Οι Ισπανοί αποδοκιμάζουν τον αντίκτυπο της ξηρασίας και της υπερβολικής ζέστης –που πλησιάζει τακτικά τους 40°C– η CREA στην Ιταλία χαιρετίζει την ανθεκτικότητα του κλάδου απέναντι στις «ιδιοτροπίες αυτού του ασυνήθιστου κλίματος». Επικαλούμενη ερευνητικές καινοτομίες και ανθεκτικές στο στρες ποικιλίες, υποστηρίζει ότι «το έτος 2022 στέφει τους ιταλικούς αμπελώνες ως ανθεκτικούς στην κλιματική αλλαγή».