AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | farming georgia agrotis trakter scaled

Το 2020, οι οικονομικοί λογαριασμοί για τη γεωργία δείχνουν ότι η συνολική γεωργική παραγωγή στην ΕΕ ανήλθε σε 414,1 δισεκατομμύρια ευρώ, σε βασικές τιμές, μειωμένη κατά 1,1% σε σύγκριση με το 2019.

Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από τις τελικές εκτιμήσεις του 2020 για τον αγροτικό τομέα που δόθηκαν πρόσφατα στην δημοσιότητα από τη Eurostat, οι οποίες παρουσιάζουν συνοπτικά ένα πιο εκτενές άρθρο που εξηγεί τους στατιστικούς πίνακες.

Με 76,3 δισ. ευρώ (ή περίπου 18,4% του συνόλου της ΕΕ) το 2020, η Γαλλία είχε την υψηλότερη συνολική γεωργική παραγωγή μεταξύ των κρατών μελών, ακολουθούμενη από τη Γερμανία (57,6 δισ. ευρώ ή 13,9%), την Ιταλία (56,9 δισ. ευρώ ή επίσης 13,7%), Ισπανία (52,3 δισ. ευρώ ή 12,6%), Ολλανδία (28,2 δισ. ευρώ ή 6,8%) και Πολωνία (26,4 δισ. ευρώ ή 6,4%).

AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | agricultural output 2020

Το 2020, 11 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ κατέγραψαν μείωση στην αξία της γεωργικής παραγωγής. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στη Ρουμανία (-11,3%), τη Μάλτα και τη Βουλγαρία (και οι δύο -4,5%), τη Φινλανδία (-3,9%), την Ουγγαρία και την Ολλανδία (και οι δύο -3,1%). Αντίθετα, οι υψηλότερες αυξήσεις, σε σχετικούς όρους, καταγράφηκαν στη Λιθουανία (+8,6%), στην Ιρλανδία (+4,6%), στη Σλοβακία (+3,8%), στη Λετονία (+3,1%) και στην Κύπρο (+2,8%).

Σημειώνεται πως στην Ελλάδα καταγράφηκε μικρή αύξηση της αγροτικής παραγωγής το 2020, συγκεκριμένα, αυξήθηκε 0,6% σε σχέση με το 2019.

Μεταξύ των κρατών μελών με τη μεγαλύτερη γεωργική βιομηχανία, η αξία της συνολικής γεωργικής παραγωγής μειώθηκε κατά 2,3% στην Ιταλία, 1,9% στη Γαλλία και 1,6% στη Γερμανία, ενώ αυξήθηκε κατά 1,1% στην Ισπανία.

Η αξία τόσο της φυτικής όσο και της ζωικής παραγωγής της ΕΕ μειώθηκε κατά 1,0% και 1,1%, αντίστοιχα.

Όσον αφορά το κόστος των γεωργικών εισροών της ΕΕ (ενδιάμεση κατανάλωση), σημειώθηκε ελαφρά μείωση 1,1%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, γεγονός που οδήγησε σε ισχυρότερο ρυθμό μείωσης (1,3%) της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας που παράγεται από τη γεωργία.

Για περισσότερες πληροφορίες:

-Η αξία της γεωργικής παραγωγής περιλαμβάνει τις αξίες της φυτικής παραγωγής, της ζωικής παραγωγής και «άλλα είδη», π.χ. για παράδειγμα, ορισμένες αγροτουριστικές δραστηριότητες).

-Οι αξίες σε βασικές τιμές είναι αξίες σε τιμές παραγωγού από τις οποίες έχουν αφαιρεθεί οι φόροι στα προϊόντα και έχουν προστεθεί οι επιδοτήσεις προϊόντων. Εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά, όλες οι αξίες υπολογίζονται με βάση τις τρέχουσες τιμές και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Στατιστικά Επεξηγηματικό άρθρο για τις επιδόσεις του αγροτικού τοµέα

Ειδική ενότητα για τις γεωργικές στατιστικές

Βάση δεδομένων για τη γεωργία

-Όλες οι δημοσιεύσεις για τη γεωργία