AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | 1662724016.3 scaled

Με τις τιμές του αερίου να βρίσκονται στα ύψη, η λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής λιπασμάτων μοιάζει απαγορευτική. Όλο και περισσότεροι κολοσσοί ανακοινώνουν μεγάλες μειώσεις στην παραγωγή, ακόμη και αναστολή λειτουργίας κάποιων από των εργοστασίων τους.

Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων, η Yara, ανακοίνωσε μείωση 50% στην παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων και ουρίας λόγω του μεγάλου κόστους της ενέργειας. Επίσης, η  μεγαλύτερη βιομηχανία λιπασμάτων της Βρετανίας, η CF Fertilisers UK, ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου της στο Billingham. Όμως και στην Πολωνία παρόμοιες βιομηχανίες πήραν ίδιες αποφάσεις.

Η κατάσταση πλέον βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η ανεπάρκεια λιπασμάτων θα οδηγήσει σε μείωση  παραγωγής προϊόντων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επισιτιστική κρίση, την οποία διανύουμε αυτή την περίοδο, θα επιδεινωθεί και θα βρεθούμε σε δύσκολες καταστάσεις.

AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | εικόνα 3

Το αντίκτυπο της μείωσης των λιπασμάτων δεν θα αφορά μόνο τον αγροτικό τομέα, καθώς το κλείσιμο των βιομηχανικών μονάδων παραγωγής θα δημιουργήσει προβλήματα και σε άλλους τομείς. Κατά την διαδικασία παραγωγής λιπασμάτων, παράγεται ως υποπροϊόν, το γνωστό διοξείδιο του άνθρακα που χρησιμοποιείται για την ανθράκωση της μπύρας και των αναψυκτικών. Μεγάλες εταιρείες στον χώρο της ζυθοποιίας που δεν έχουν δική τους παραγωγή σχεδιάζουν να σταματήσουν την παραγωγή μπύρας.

Η Κομισιόν, όπως έγινε γνωστό πριν λίγο καιρό, ετοιμάζεται να παύσει προσωρινά τους δασμούς σε συγκεκριμένα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στη παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων.

Το πρόβλημα με το κλείσιμο μονάδων παραγωγής λιπασμάτων λόγω του υπέρογκου κόστους της ενέργειας είναι πλέον γεγονός και τα αποτελέσματα του θα είναι καταστροφικά για πολλούς τομείς σε συνδυασμό με την επισιτιστική κρίση. Συνεπώς, θα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα από τους αρμόδιους φορείς, για να μην χρειαστεί, όπως αναφέραμε, να αντιμετωπίσουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Πηγή: https://www.agroclica.gr/blog/123/loyketa-stis-monades-paraghoghis-lipasmaton-stin-ee

https://agropublic.gr/