AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | wheat in early sunlight

Έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν υπονομεύσει την παραγωγή σίτου ανά τον κόσμο.

Ένας κορυφαίος αλευροποιός της Μέσης Ανατολής πλήρωσε πάνω από 23 εκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο για ένα υψηλής ποιότητας φορτίο αυστραλιανού σιταριού και είναι διατεθειμένος να πληρώσει 10% περισσότερο τώρα για μια παρόμοια αποστολή, αλλά δεν είναι σε θέση να υπογράψει μια συμφωνία καθώς οι εξαγωγείς δεν μπορούν να βρουν αρκετά σιτηρά για τρόφιμα.

Ο συγκεκριμένος μύλος είναι ένας από τους δεκάδες παγκόσμιους εισαγωγείς που προσπαθούν να αποκτήσουν σιτάρι με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, το οποίο χρησιμοποιείται στην παρασκευή ψωμιού, ζυμαρικών και άλλων τροφίμων, μετά από μια σειρά προβλημάτων παραγωγής που περιόρισαν την παραγωγή και τις πιθανές εξαγωγές από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του κόσμου.

Οι έμποροι που πουλούσαν σιτάρι υψηλής ποιότητας προσπαθούν τώρα να καλύψουν τις προμήθειες μέσω εναλλακτικών πηγών, ενώ οι αγοραστές, ανησυχώντας για την επισιτιστική ασφάλεια, συμβάλλουν στην ώθηση των τιμών στα υψηλά πολλών ετών.

Η τελευταία απώλεια παραγωγής ήρθε στην Αυστραλία, η οποία ενώ επρόκειτο να καταγράψει ρεκόρ παραγωγής 34,4 εκατομμυρίων τόνων σιταριού αυτή τη σεζόν, τελικά επλήγη από καθυστερημένες βροχές που μείωσαν τα επίπεδα πρωτεΐνης.

«Η παγκόσμια αγορά σιταριού έχει αλλάξει δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες», είπε ένας έμπορος που στέλνει σιτηρά στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αγορές από κορυφαίους εξαγωγείς Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες και Αυστραλία:”Αν έχετε κάνει κράτηση για σιτάρι υψηλής ποιότητας, δεν είστε σίγουροι για το τι θα πάρετε.”.

Αντικατοπτρίζοντας τις ανομοιόμορφες αξιολογήσεις ποιότητας καθώς τελειώνει η περίοδος συγκομιδής, η διαφορά τιμής μεταξύ σιταριού αυστραλιανής τυπικής λευκής ποιότητας (ASW) χαμηλότερης ποιότητας και σιταριού αυστραλιανής υψηλής ποιότητας λευκού σίτου (APW) διευρύνθηκε στα 47 $ ο τόνος, από μόλις 8-10 $ ο τόνος λίγους μήνες πριν, είπαν οι έμποροι.

Το ASW δηλώθηκε αυτή την εβδομάδα στα 318 $ ο τόνος, δωρεάν επί του σκάφους, στη Δυτική Αυστραλία, σε σύγκριση με το APW που πωλήθηκε για 365 $ ο τόνος.

Οι εντάσεις στην αγορά σιταριού γίνονται αισθητές σε όλο τον κόσμο.

Το σιτάρι αναφοράς που διαπραγματεύεται στο Σικάγο σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο εννέα ετών στα τέλη του περασμένου μήνα, ενώ οι τιμές στα λιμάνια της Ρωσίας, του Νο. 1 προμηθευτή στον κόσμο, και της Αυστραλίας, συνήθως ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας, βρίσκονται σε υψηλά όλων των εποχών.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο για να φτάσουν σε νέα κορύφωση των τελευταίων 10 ετών, λόγω των αυξήσεων στα δημητριακά και τα φυτικά έλαια, ανακοίνωσε η υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ. Τα ιλιγγιώδη επίπεδα τιμών ανησυχούν τους αγοραστές που εξακολουθούν να υποφέρουν από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, με το υψηλό κόστος μεταφοράς μιας δεκαετίας να επιδεινώνει το πρόβλημά τους.

Πολλά μεγάλα εργοστάσια σιταριού διατηρούν επίσης χαμηλότερα αποθέματα από το κανονικό, αφού έκαναν ακριβές αγορές νωρίτερα φέτος με την ελπίδα ότι η σοδειά σίτου της Αυστραλίας θα ήταν μεγάλη και υψηλής ποιότητας. Ταυτόχρονα, οι βασικοί εξαγωγείς Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδάς έχουν λιγότερο από το κανονικό προμήθεια σίτου υψηλής ποιότητας μετά από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

“Ως συνήθως, η Ρωσία πουλά σιτάρι με μέση πρωτεΐνη 12,0-12,5% αυτή τη σεζόν”, δήλωσε ο Andrey Sizov, επικεφαλής της γεωργικής εταιρείας συμβούλων Sovecon. Ωστόσο, η παραγωγή σιταριού στη Ρωσία αναμένεται να μειωθεί φέτος και οι εξαγωγές έχουν μειωθεί κατά 34% μέχρι στιγμής την περίοδο εμπορίας 2021/22.

Στη Γερμανία, μια βασική ευρωπαϊκή παραγωγό σιταριού, οι έμποροι λένε ότι οι κύριοι εισαγωγείς, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, ήλπιζαν σε μεγάλους όγκους σίτου με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από την Αυστραλία.«Αυτές οι υψηλές προμήθειες απειλούνται τώρα και οι εισαγωγείς μπορεί να μην έχουν άλλη επιλογή παρά να αναζητήσουν άλλες πηγές», είπε ένας Γερμανός έμπορος.

«Θα μπορούσε να υπάρξει μια διαμάχη με την ΕΕ και τη Ρωσία η πρώτη επιλογή που ακολουθείται από τις ΗΠΑ»

Ένας δεύτερος Γερμανός έμπορος είπε ότι υπάρχουν εικασίες στην αγορά σχετικά με το πού προμηθεύεται η Σαουδική Αραβία την αγορά 1,27 εκατομμυρίων τόνων σίτου που ανακοίνωσε την 1η Νοεμβρίου. “Εάν η Αυστραλία ήταν μεταξύ των προγραμματισμένων προμηθειών, αυτό θα πρέπει να αλλάξει γρήγορα για να εκπληρωθεί η άφιξη από τον Ιανουάριο. Οι υπολογισμοί της ζήτησης για σιτάρι της ΕΕ μπορεί να χρειαστούν θεμελιώδεις αλλαγές.”

Στον Καναδά, η ξηρασία μείωσε την εαρινή συγκομιδή σιταριού σε χαμηλό 14 ετών, αλλά οι ζεστές, ξηρές συνθήκες αύξησαν την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.Ωστόσο, οι υψηλές τιμές έχουν παραλύσει πρόσφατα τις πωλήσεις σιταριού της Βόρειας Αμερικής με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, με τους εξαγωγείς να μην έχουν σχεδόν καθόλου πωλήσεις για την παράδοση Ιανουαρίου ή αργότερα, είπε ένας Καναδός εξαγωγέας, ο οποίος δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει δημόσια και ως εκ τούτου αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Οι συνολικές φυτεύσεις σιταριού στις ΗΠΑ αναμένεται να ανέβουν την επόμενη σεζόν, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, αλλά οι ανησυχίες για την προσφορά για το σιτάρι κορυφαίας ποιότητας μπορεί να συνεχιστούν. «Τα αποθέματα σκληρού σίτου στις ΗΠΑ είναι πιθανό να μειωθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο έτος, με βάση τους σπόρους και αυτό που βλέπουμε ως το προφίλ ζήτησης», δήλωσε ο Dan Basse, πρόεδρος της AgResource Co στο Σικάγο.