Μετά τη χαλαζόπτωση της Τρίτης 23 Μαρτίου, που έπληξε αγροτικές περιοχές του Δήμου Σπάρτης, κυρίως στην ΔΕ Θεραπνών (Πλατάνα, Σκούρα, Κεφαλάς), ο δήμαρχος Π. Δούκας, συνοδευόμενος από τους αρμόδιους αντιδημάρχους Αθανάσιο Καρλαύτη και Χρήστο Κανακάκο, τους δημοτικούς συμβούλους Νικόλαο Βλήτα και Νικόλαο Φλώρο και υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου, επισκέφτηκε μέρος των  πληγεισών περιοχών. Επί τόπου βρέθηκε και κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον διοικητή του ΕΛΓΑ Πελοποννήσου Ηλία Αγγελόπουλο.

Κατόπιν συζητήσεων με τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς, ο ΕΛΓΑ δεσμεύτηκε να επισκεφθεί ξανά τις πληγείσες περιοχές σε ενάμιση μήνα περίπου, για να εκτιμήσει καλύτερα το πραγματικό μέγεθος των ζημιών.

Τονίστηκε η μεγάλη συρρίκνωση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών από τις απανωτές ζημιές από καιρικά φαινόμενα και την πτώση της τιμής του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς τα τελευταία τρία χρόνια, που σε συνδυασμό με τα  αποτελέσματα της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία, έχει φέρει τους ελαιοπαραγωγούς σε απόγνωση.

Για τους ζημιωθέντες παραγωγούς κηπευτικών, έχει γίνει είδη αναγγελία ζημιών στον ΕΛΓΑ και καλούνται οι παραγωγοί να υποβάλλουν δήλωση ζημιάς στους ανταποκριτές ΕΛΓΑ του Δ. Σπάρτης τις επόμενες δώδεκα μέρες.

Το ψήφισμα του ΔΣ Σπάρτης

Κατόπιν των ανωτέρω το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, αφού έλαβε υπόψη τα ανωτέρω,  αποφάσιζε κατά πλειοψηφία:

«Εκφράζει τη συμπαράστασή του στους πληγέντες παραγωγούς.

Ζητά από τους αρμοδίους φορείς (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και  ΕΛΓΑ):
• Την άμεση ενίσχυση των αγροτών του Δήμου Σπάρτης που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 23ης Μαρτίου 2021, προκειμένου να καλύψουν το κόστος των καλλιεργητικών τους εξόδων.
• Την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που θα αποζημιώνει στο 100% της πραγματικής ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Στο πλευρό των πληγέντων παραγωγών ο Δ. Σπάρτης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.