Αν ρωτήσετε παλαιότερους θα σας πουν ότι τα πασχαλινά αυγά κάποτε ήταν αποκλειστικά και μόνο κόκκινα και διακοσμημένα με σχέδια από φυλλαράκια φυτών ή λουλουδιών!

 

AgroPublic | paradosiaka kokkina avga

Αν λοιπόν θέλετε να είστε απόλυτα πιστοί στην παράδοση: 
-Αφού βράσετε τα αυγά, ακουμπήστε στην επιφάνειά τους φυλλαράκια, λουλούδια ή ολόκληρα κλαδάκια φυτών και στερεώστε τα καλά στη θέση τους, τυλίγοντας ολόκληρο το αυγό μ΄ένα κομμάτι από νάϋλον κάλτσα-καλσόν καλά τεντωμένοΔέστε σφιχτά την άκρη και βάψτε τα αυγά με την κανονική διαδικασία.

AgroPublic | pasxalina avga oikologiko vapsimo 8

– Όταν τα βγάλετε από την κατσαρόλα, αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς, κόψτε μ΄ένα ψαλίδι το νάϋλον και τραβήξτε απαλά το φυλλαράκι, που θα έχει αφήσει το λευκό αποτύπωμά του πάνω στο αυγό. 

 

Γυαλίστε τα με ένα πανάκι ή χαρτί κουζίνας βουτηγμένο σε λίγο λάδι

AgroPublic | pasxalina avga oikologiko vapsimo 12

Αν το προτιμάτε, αντί για φυσικά φύλλα, μπορείτε και να κόψετε πάνω σε διαφανές αυτοκόλλητο  φυλλαράκια ή και όποιο άλλο σχέδιο θέλετε, να τα κολλήσετε πάνω στα αυγά πριν τα τοποθετήσετε μέσα στην κάλτσα και να τα αφαιρέσετε μετά την ολοκλήρωση του βαψίματος.  

 

Οικολογικό Βάψιμο με Ζωμό από Λαχανικά –  Μπαχαρικά – Βότανα

AgroPublic | pasxalina avga oikologiko vapsimo 1

Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε έτοιμες βαφές, μπορείτε να βάψετε τα πασχαλινά  αυγά σας με τρόπο φυσικό και οικολογικό, μέσα σε ζωμό  που έχει προκύψει από το δυνατό βράσιμο νερού και διάφορων λαχανικών ή μπαχαρικών, ανάλογα με την απόχρωση που θέλετε να έχουν.

Οι αναλογίες για να δημιουργήσετε τον ζωμό – χρώμα είναι: 
2 1/2 λίτρα νερό, 2-3 κουταλιές ξύδι και 3-4 φλυτζάνια από το αντίστοιχο λαχανικό κομμένο σε  κομμάτια ή  3-4 κουταλιές μπαχαρικού.
Οι ποσότητες είναι για βάψετε περίπου 15-20 αυγά.

AgroPublic | pasxalina avga oikologiko vapsimo 17

Βράζετε το νερό με τα λαχανικά ή το μπαχαρικό που θα χρησιμοποιήσετε για 10-15 λεπτά. Σουρώνετε και αφού κρυώσει ελαφρά, βουτάτε τα βρασμένα αυγά και τα αφήνετε για αρκετές ώρες ή και μια ολόκληρη νύχτα.

 

Ένας εναλλακτικός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε τον ζωμό και ως το “νερό” που σε αυτό θα βράσετε τα αυγά και αφού βράσουν επίσης να τα αφήσετε μέσα σε αυτόν για αρκετές ώρες.

AgroPublic | pasxalina avga oikologiko vapsimo 15

 

Kαι τα αυγά που θα βάψετε με αυτόν τον οικολογικό τρόπο αποκτούν πολύ όμορφη εμφάνιση αν χρησιμοποιήσετε φυλλαράκια φυτών για να αποτυπώσετε σχέδια στην επιφάνειά τους.

AgroPublic | pasxalina avga oikologiko vapsimo

Ανάλογα με το είδος λαχανικού-μπαχαρικού που θα χρησιμοποιήσετε τα αυγά θα πάρουν αντίστοιχη απόχρωση:

– Παντζάρια για ΚΟΚΚΙΝΟ χρώμα
– Φλούδες ξερών κρεμμυδιών για ΚΑΦΕ-ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

– Κόκκινο λάχανο για ΜΠΛΕ-ΜΩΒ χρώμα

 

– Σκόνη τσίλι ή πάπρικας ή κουρκουμά ή φύλλα ξερών κρεμμυδιών για ΚΙΤΡΙΝΟ-ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
– Άνθη βιολέτας ή φραγκοστάφυλα για ΜΩΒ χρώμα

– Φλούδες από φρέσκα καρύδια, σπανάκι ή μαϊντανό ή πράσινο τσάϊ για ΠΡΑΣΙΝΟ χρώμα
– Για ΚΑΦΕ-ΧΡΥΣΑΦΙ απόχρωση βουτήξτε τα αυγά για αρκετές ώρες σε έτοιμο (βρασμένο) καφέ φίλτρου ή τσάϊ 

AgroPublic | pasxalina avga oikologiko vapsimo 16

Ένας τρόπος για να διευκολυνθείτε εάν θέλετε να βάψετε με οικολογικό τρόπο αυγά σε διάφορα χρώματα και για να μην χρειαστείτε πολλά σκεύη-κατσαρόλες κλπ. είναι να τοποθετήσετε τον έτοιμο ζωμό από λαχανικά-μπαχαρικά μέσα σε σακουλάκια από χοντρό πλαστικό. Βάλτε μέσα και τα αυγά και αφήστε τα για μια ολόκληρη νύχτα.

AgroPublic | pasxalina xromatista avga

Φυσικά το ίδιο μπορείτε να κάνετε και για να βάψετε εύκολα αυγά σε πολλές διαφορετικές αποχρώσεις με κανονική βαφή αυγών.

Γενικά, για να μην απογοητευτείτε από το αποτέλεσμα της βαφής με λαχανικά-μπαχαρικά, καλό είναι να ξέρετε από πριν ότι τα αυγά συνήθως δεν αποκτούν έντονο χρώμα, αντίστοιχο με εκείνο της βαφής με χρωστικές, ανάλογα βεβαίως και με το είδος του λαχανικού  ή του μπαχαρικού που θα χρησιμοποιήσετε. Για αυτό, ειδικά για το οικολογικό βάψιμο, είναι απαραίτητο τα αυγά να είναι άσπρα γιατί στα πιο σκουρόχρωμα η απόχρωση μπορεί και να είναι σχεδόν …”αόρατη”.

 

«Για το βάψιμο των αβγών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυτά όπως παντζάρια ή φύλλα τριανταφυλλιάς ή ακόμα περισσότερο τις ρίζες από το ριζάρι (Rubiatinctorum) για κόκκινο χρώμα, τις φλούδες ξερών κρεμμυδιών για πορτοκαλί, την τσουκνίδα ή τον μαϊντανό για πράσινο χρώμα και μπλε λάχανο για πορφυρό-μπλε χρώμα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Γιώργος Φωτιάδης.

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Πως να βάψετε τα Πασχαλινά αυγά με οικολογικό και παραδοσιακό τρόπο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!