Μεγάλη καταστροφή με είκοσι χιλιάδες στρέμματα πυκνού παρθένου δάσους να έχουν γίνει στάχτη στη φωτιά που ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας.

Πολλά ζώα σε αυλές, πολλά καμμένα ζώα και σίγουρα πολλά τραυματισμένα είναι η πρώτη εικόνα από την πυρκαγιά στο Σχίνο Κορινθίας.

Ακόμη μια περιβαλλοντική τραγωδία όπου χιλιάδες ζώα καίγονται ζωντανά με τα μωρά να βρίσκονται εγκλωβισμένα σε φωλιές, κλαριά και λαγούμια.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής η φωτιά στο Σχίνο συμβαίνει στη χειρότερη εποχή, όπου υπάρχουν γέννες και τα μωρά είναι ακόμη στις φωλιές τους, στα κλαριά και στα λαγούμια και δεν μπορούν να τρέξουν ή να πετάξουν για να σωθούν. Δυστυχώς , σύμφωνα με τον ΑΝΙΜΑ, ελάχιστα από τα μικρά πλασματάκια θα γλιτώσουν.

Την ίδια ώρα το Φιλοζωικό Σωματείο Μεγάρων, κάνει έκκληση για είδη πρώτης ανάγκης για τα ζώα όπως νερά, ξηρές τροφές, γάζες, πετσέτες.

Σύμφωνα με αναάρτησή τους η κατάσταση είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για τα ζώα που κατοικούν στο δάσος. Τονίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κινητοποιηθούν ακόμη εθελοντές αφού η φωτιά μάινεται και η πυροσβεστική δεν επιτρέπει την διέλευση λόγω μεγάλου κινδύνου.

Όπως σημειώνουν συγκεκριμένα “μόλις επιστρέψαμε από Αλεποχώρι. Δυστυχώς η κατάσταση είναι απελπιστική. Σήμερα επιτράπηκε η είσοδος σε 3 αυτοκίνητα από εμάς κατόπιν ειδικής άδειας από τον αντιδήμαρχο. Πολλά ζώα σε αυλές, πολλά καμένα ζώα και σίγουρα πολλά τραυματισμένα που δεν μπορέσαμε να πάμε καθώς ήταν απαγορευτικοί οι δρόμοι. Από αύριο θα γίνουν οι καταγραφές στα σημεία και να μπούμε σε σπίτια που ήταν αδύνατον σήμερα”.

Την ίδια ώρα η ΜΚΟ Dogs Voice σε ανάρτηση της για τα πυρόπληκτα ζώα της περιοχής καλεί όποιον μπορεί να βοηθήσει με φιλοξενίες

Σύμφωνα με την ανάρτηση “μετά από ενημέρωση που είχαμε από τα δύο σωματεία των Μεγάρων και εθελοντές στην Κορινθία για τις πυρόπληκτες περιοχές σας ενημερώνουμε για τα εξής:https://a4d0fe50cb0ff9a855c010dc52f94a4d.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

  1. Αυτή τη στιγμή δεν αφήνουν εθελοντές να προσεγγίσουν στα σημεία που φλέγονται καθώς η φωτιά δεν έχει τεθεί σε έλεγχο.
  2. Σε περιοχές που επιτρέπεται περιορισμένη πρόσβαση οι εθελοντές πηγαίνουν μετά από ενημέρωση για να πάρουν ζώα εγκλωβισμένα ή παρατημένα σε αυλές.
  3. Κάποια ζώα έχουν κατέβει στην παραλία και εκεί μεταφέρεται ομάδα εθελοντών για να διαπιστώσει την κατάσταση.
  4. Αναμένεται αύριο να εμφανιστούν (όπως έγινε και στο Μάτι πριν από 3 χρόνια) πολλά περισσότερα ζώα από αυτά που θα δει κάποιος σήμερα. Για το σκοπό αυτό και σε συνεννόηση με σωματεία και φορείς ενεργοποιείται προληπτικά ο μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων του Dogs’ Voice το οποίο πρακτικά σημαίνει:

α. Φόρμα φιλοξενίας πυρόπληκτων ζώων για να έχουμε σε ετοιμότητα φιλοξενίες όταν χρειαστεί. Θα τη βρείτε εδώ: https://cutt.ly/kb3t4lI Παρακαλούμε κοινοποιήστε την παντού. Εθελοντές φιλοξενίας εκτός Αττικής και Κορινθίας για πρακτικούς λόγους αποκλείονται σε αυτή τη φάση.

β. Θα ανακοινωθούν αύριο τα συνεργαζόμενα κτηνιατρεία για την περίθαλψη πυρόπληκτων ζώων. Αυτά θα λειτουργούν και ως σταθμοί συλλογής φαρμακευτικού υλικού και από εκεί θα γίνεται η διανομή στους εθελοντές και τους κτηνιάτρους.

γ. Θα οριστούν σημεία συλλογής ειδών πρώτης βοήθειας ξεκινώντας με τροφές και μπωλάκια για νερό. Όσοι θέλετε να δωρίσετε είδη πρώτης ανάγκης θα πρέπει να το κάνετε σε συγκεκριμένα σημεία και ώρες προκειμένου να διοχετεύονται στους εθελοντές. Θα τα ανακοινώσουμε αύριο.

δ. Εθελοντές μεταφοράς ζώων και περισυλλογής: αυτή τη στιγμή ελάχιστοι εθελοντές έχουν πρόσβαση όμως μόλις η φωτιά τεθεί σε έλεγχο θα χρειαστούν εθελοντές για μεταφορές και περισυλλογή. Αύριο θα ανακοινώσουμε σημεία συνάντησης και τηλέφωνα για όσους θέλουν να βοηθήσουν. Αυτή τη στιγμή επικοινωνείτε στα τηλέφωνα που έχουν δοθεί στις ανακοινώσεις των σωματείων Ζωοφιλική Ένωση Μεγάρων – Animal Welfare Association of Megara και Αδέσποτος Παλμός – Stray Pulse

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Περιβαλλοντική τραγωδία στον Σχίνο: Ζώα καίγονται ζωντανά – Οι εκκλήσεις για βοήθεια στις πυρόπληκτες περιοχές

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.