Skip to content
  • Μελισσοκομία
  • Εχθροί & Ασθένειες μελισσών
  • Μελισσοκομικά Φυτά
  • Top Honey Brands

1ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ Μελισσοκομίας

  • Μελισσοκομία
    • Μελισσοκομικές πρακτικές
    • Διατροφική αξία μελιού
    • Μελοσυνταγές
  • Εχθροί & Ασθένειες μελισσών
  • Μελισσοκομικά Φυτά
  • Top Honey Brands
    • Μέλι Ζήν
    • Η Άγρια Μέλισσα
    • Μerάki
    • Karalis Bee Products
    • Passion Honey
    • Beeartist
    • Hatzoglou Bee
    • GeoMellon Premium Cretan Honey
    • Helicon Honey
    • Meliloum
  • Toggle search form
| ΑΜΠΕΛΙ

Μειωμένη παραγωγή σταφυλιών κατά 10% τόσο για την Ιταλία όσο και την Ισπανία

Posted on 9 Σεπτεμβρίου, 20229 Σεπτεμβρίου, 2022 By AgroPublic Δεν υπάρχουν σχόλια στο Μειωμένη παραγωγή σταφυλιών κατά 10% τόσο για την Ιταλία όσο και την Ισπανία

Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ υπάρχει μειωμένη παραγωγή σταφυλιών κατά τουλάχιστον 10% τόσο για την Ιταλία όσο και την Ισπανία

Ποτέ οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν τόσο δυσμενείς και εχθρικές όσο φέτος. Το πόρισμα του Ιταλικού Κέντρου Ερευνών Τροφίμων (CREA) είναι αδιαμφισβήτητο. Η έλλειψη βροχοπτώσεων σίγουρα ευνόησε την υγεία των σταφυλιών, το ωίδιο είναι σχεδόν ανύπαρκτο φέτος στην Ιταλία, περιορίστηκε σε λίγες εστίες και ο βοτρύτης δεν επηρεάζει καν τις πιο ευαίσθητες ποικιλίες σταφυλιού. Όμως η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες που χαρακτήρισαν την άνοιξη και το καλοκαίρι θα εμποδίσουν τους Ιταλούς αμπελουργούς να φέρουν άφθονη σοδειά.

Πολλές κορυφαίες περιοχές, όπως η Friuli-Venezia-Giulia, η Λομβαρδία, η Emilia-Romagna και η Σικελία θα παρουσιάσουν μειώσεις μεταξύ 5 και 10%, ακόμη και έως -20% σε ορισμένους αμπελώνες της Δυτικής Σικελίας. Αντίθετα, το Trentino-Alto Adige, η Τοσκάνη και η Απουλία αναμένουν μικρές αυξήσεις στην παραγωγή, και αφορούν απλές προσαρμογές σε σχέση με πέρυσι. Να υπενθυμίσουμε ότι η Τοσκάνη, το 2021 είχε πληγεί από ισχυρούς παγετούς. Οι αποδόσεις εξαρτώνται φυσικά από την ύπαρξη αρδευτικών δικτύων. Στους αρδευόμενους αμπελώνες της Απουλίας, η αύξηση θα μπορούσε έτσι να φτάσει το 10%.

Μια ιστορική πρωιμότητα

Ποιοτικά, τα σταφύλια είναι συνολικά υγιή με υψηλότερη από την κανονική περιεκτικότητα σε σάκχαρα και χρωστικές. Αλλά η έλλειψη θερμικού εύρους επηρεάζει την ποιότητα σε ορισμένες περιοχές. Ως εκ τούτου, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές, γνωρίζοντας ότι συνολικά, η πρόοδος σε σύγκριση με το 2021 είναι σημαντική και κυμαίνεται μεταξύ 7 και 20 ημερών ανάλογα με τον τομέα. Το ίδιο ισχύει και στην Ισπανία, όπου οι συνεταιρισμοί αγροδιατροφής περιγράφουν το 2022 ως μια από τις πρώιμες συγκομιδές 2 έως 3 εβδομάδων. Στα τέλη Αυγούστου, ο οργανισμός προέβλεψε συγκομιδή 36,29 εκατομμυρίων εκατόλιτρων, ή 9% λιγότερο από το 2021 (39,9 Mhl) και 13% λιγότερο από τον μέσο όρο της πενταετίας (41,99 Mhl). Η πτώση της παραγωγής αφορά όλη την Ισπανία, με εξαίρεση την Εξτρεμαδούρα και τη Ναβάρρα. Έτσι, η Castilla-la Mancha θα χάσει 2,6 Mhl σε σύγκριση με το 2021, η Καταλονία περίπου 820.000 hl και η Rioja 215.000 hl, για παράδειγμα. Αν και οι συνεταιρισμοί δεν αποκλείουν την αναθεώρηση των προβλέψεων προς τα πάνω σε περίπτωση βροχοπτώσεων τον Σεπτέμβριο, οι χαλαζοπτώσεις στα τέλη Αυγούστου σε αρκετούς αμπελώνες –πάνω από 4.300 εκτάρια επλήγησαν στην περιοχή της Βαλένθια– θα μπορούσαν αντίθετα να οδηγήσουν σε περαιτέρω πτώση.

Και στην Ισπανία, τα σταφύλια είναι καλής ποιότητας και απαλλαγμένα από ασθένειες, αλλά αυτό δεν ανησυχεί απαραίτητα όλους τους παραγωγούς αυτή τη στιγμή. Οι αυξανόμενες τιμές για την ενέργεια, τις συσκευασίες και τις εισροές, για να αναφέρουμε μερικές, δεν θα αντικατοπτρίζονται στις τιμές που καταβάλλονται στους αμπελοκαλλιεργητές. Αρκετά αγροτικά σωματεία κινητοποιούνται για να καταγγείλουν τιμές που είναι χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής. Ενώ η εθνική διεπαγγελματική OIVE συνιστά τη χρήση εγκεκριμένων συμβάσεων για την πώληση και την αγορά κρασιού για αυτή τη νέα σοδειά, τα συνδικάτα εκφράζουν τη λύπη τους για την απουσία πραγματικής διαπραγμάτευσης τιμών και την ύπαρξη καταχρηστικών ρητρών που ορίζουν ότι η συμφωνηθείσα τιμή είναι υψηλότερη από το κόστος παραγωγής. ενώ δεν είναι έτσι. Επαγγελματικοί φορείς επισημαίνουν την αναμενόμενη πτώση της παραγωγής φέτος, την αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης, τα αποθέματα στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δέκα χρόνια και μια αγορά που συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, ώστε να δικαιολογήσει τη βελτίωση των τιμών.

Τέλος, και στις δύο χώρες, όπως και στη Γαλλία, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων. Οι Ισπανοί αποδοκιμάζουν τον αντίκτυπο της ξηρασίας και της υπερβολικής ζέστης –που πλησιάζει τακτικά τους 40°C– η CREA στην Ιταλία χαιρετίζει την ανθεκτικότητα του κλάδου απέναντι στις «ιδιοτροπίες αυτού του ασυνήθιστου κλίματος». Επικαλούμενη ερευνητικές καινοτομίες και ανθεκτικές στο στρες ποικιλίες, υποστηρίζει ότι «το έτος 2022 στέφει τους ιταλικούς αμπελώνες ως ανθεκτικούς στην κλιματική αλλαγή».

Επικαιρότητα Tags:ΑΜΠΕΛΙ, ΖΗΜΙΑ, ΚΕΟΣΟΕ

Πλοήγηση άρθρων

Previous Post: Ζήτημα εθνικής σημασίας η στήριξη του πρωτογενούς τομέα
Next Post: Στόχος μας η αύξηση της παραγωγής μέσα από συνεργατικά σχήματα και η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης

More Related Articles

| skrekas synenteyksi typoy scaled Παρουσίαση για τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο Επικαιρότητα
| περιβάλλον scaled Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον από την Ευρωπαική Επιτροπή. Επικαιρότητα
| photo 1615811361523 6bd03d7748e7 ΚΑΠ: Ποια τα σενάρια για τα νέα δικαιώματα Αγρότης
| bill gates.jpg scaled Το Ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς δίνει 1,4 δισ. δολάρια ενάντια στην κλιματική κρίση Επικαιρότητα
| ΦΟΤΟ2 Στηρίζουμε τους διαδρόμους αλληλεγγύης και τις λύσεις εντός ευρωπαϊκού πλαισίου Επικαιρότητα
| ευφυη γεωργια Η γεωχωρική τεχνολογία βασικό εργαλείο για τημετάβαση στην ευφυή γεωργία Εχθροί & Ασθένειες μελισσών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα Άρθρα

  • Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
  • Νέα ευρωπαϊκή πλατφόρμα για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
  • Σεμινάριο ΣΘΕΒ με θέμα: Η σύγχρονη κοστολόγηση ως εργαλείο επιχειρηματικών αποφάσεων

Επέλεξε κατηγορία

1ο Tribute Honey

  • Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
  • Νέα ευρωπαϊκή πλατφόρμα για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
  • Σεμινάριο ΣΘΕΒ με θέμα: Η σύγχρονη κοστολόγηση ως εργαλείο επιχειρηματικών αποφάσεων
  • MBA Food & Agribusiness- ΔΠΜΣ Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας Αιτήσεις έως 23/06/2023
  • Ελιά: Εχθροί και ασθένειες – Οδηγίες φυτοπροστασίας

Kατηγορίες

Copyright © 2023 .

Powered by PressBook Green WordPress theme