AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | Αραχωβίτης Τελιγιορίδου Σαρακιώτης

“Επιλαχόντες Νέοι Αγρότες,  οι ξεχασμένοι από τη ΝΔ”

Οι νέοι αγρότες αποδείχθηκαν τα μεγάλα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής στον πρωτογενή τομέα. Ο μεγάλος αριθμός των επιλαχόντων σε πολλές Περιφέρειες λόγω μη επαρκών πόρων, οι απλήρωτες μεταβιβάσεις δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης αλλά και ο αυξημένος κίνδυνος απένταξης, λόγω μη ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού σχεδίου -απόρροια των δυσμενέστατων συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική οικονομία έχουν επισημανθεί με όλους τους τρόπους.
Η κυβέρνηση της ΝΔ επέδειξε χαρακτηριστική αδιαφορία, όπως άλλωστε για όλο τον αγροτικό κόσμο και την παραγωγή, ακόμη κι όταν απέδιδε έκτακτα επιδόματα αποκλείοντας πολλούς (όπως πρόσφατα στις πληρωμές για τις ζωοτροφές).
Η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν φρόντισε επαρκώς για την θεραπεία αυτών των προβλημάτων, με αποτέλεσμα να υπονομεύονται οι στόχοι της ηλικιακής ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού αλλά και της ακόμη πιο σημαντικής ίσως, πληθυσμιακής ενίσχυσης σε πολλές περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές δύσκολες συνθήκες.
Η Κυβέρνηση αρνήθηκε πεισματικά ν’ αντιμετωπίσει με νέο βλέμμα, ζητήματα της προηγούμενης πρόσκλησης όπως η τυπική απόδοση των καλλιεργειών αλλά και η αυξημένη ανάγκη εργασίας με ημερομίσθια και μεγαλύτερο εξω-γεωργικό εισόδημα. Έτσι, ναυάγησε η ένταξη των επιλαχόντων αλλά απομακρύνεται και η ανάγκη τοποθέτησης νέων όρων και προϋποθέσεων υλοποίησης των επιχειρηματικών σχεδίων. Οι επιλαχόντες νέοι αγρότες καταδικάζονται δια παντός σε αποκλεισμό από την ενίσχυση εγκατάστασης.
Οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023 βρίσκονται κι αυτή την ώρα ακόμη κυριολεκτικά στον αέρα. Οι νέοι που ενδιαφέρονται για μια νέα πρόσκληση του Προγράμματος Νέων Αγροτών δεν έχουν καμία πληροφόρηση (όπως προδημοσίευση) για να γνωρίζουν πώς θα πρέπει να διαμορφώσουν την αίτηση ΟΣ∆Ε 2023 όταν αυτή ενεργοποιηθεί.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οποιαδήποτε συζήτηση για νέα πρόσκληση γίνεται όλο και πιο αβέβαιη, αν όχι αδύνατη στο εγγύς μέλλον. Ο εμπαιγμός των νέων και ο εγκληματικός μαρασμός της υπαίθρου φέρουν την υπογραφή αυτής της Κυβέρνησης.

Η αλλεργία της ΝΔ προς τους νέους και κάθε τι παραγωγικό αποδείχθηκε περίτρανα. Αυτό τελειώνει οριστικά το βράδυ της 21 ης Μαϊου.