Πολλοί πιστεύουν ότι τα καφέ αυγά είναι πιο υγιή από τα λευκά.

Η De Jong ανώτερη ερευνήτρια, υπεύθυνη για την καλή μεταχείριση των πουλερικών στο Πανεπιστήμιο του Wageningen, δίνει ευθεία απάντηση: “Ένα λευκό αυγό δεν είναι πιο υγιές ή ανθυγιεινό από ένα καφέ αυγό. Είναι ακριβώς το ίδιο στο εσωτερικό».

Ωστόσο, από πού προέρχεται αυτός ο μύθος; “Τα αυγά ελεύθερης βοσκής ήταν καφέ, επομένως οι άνθρωποι το συσχετίζουν με ένα υγιέστερο αυγό. Σήμερα, τα αυγά ελεύθερης βοσκής μπορούν επίσης να είναι λευκά, ώστε η συσχέτιση να μην ισχύει πλέον”, λέει η De Jong.

Ωστόσο, υπάρχει πραγματικά μια διαφορά μεταξύ των αυγών, σημειώνει.

“Περίπου μπορείτε να πείτε ότι τα καφέ κοτόπουλα γεννούν καφέ αυγά και τα λευκά κοτόπουλα γεννούν άσπρα αυγά. Τα λευκά κοτόπουλα είναι ελαφρώς μικρότερα από τα καφέ κοτόπουλα και επομένως χρειάζονται λιγότερη τροφή για να παράγουν ένα αυγό. Λιγότερη τροφή και επομένως λιγότερη κοπριά σημαίνει ότι ένα λευκό αυγό είναι ελαφρώς περισσότερο φιλικό προς το κλίμα. Και με 30.000 όρνιθες σε έναν αχυρώνα, αυτό αυξάνεται γρήγορα. “

Εν ολίγοις, δεν έχει καμία διαφορά στη γεύση.

Τι καθορίζει το χρώμα του κελύφους των αυγών;

Θα βρεις αυγά σε πολλές αποχρώσεις. Λευκά, ζαχαρί, μπεζ, καφέ και πάει λέγοντας. Το χρώμα που θα έχει το τσόφλι του αυγού, καθορίζεται από το είδος της κότας: άρα ο κυρίαρχος παράγοντας είναι -ξεκάθαρα- γενετικός. Μπορούμε μάλιστα να προβλέψουμε το χρώμα των αυγών κάθε κότας, παρατηρώντας τι χρώμα έχουν οι λοβοί των αυτιών της. Οι κοτούλες με κόκκινους λοβούς βγάζουν καφέ αυγά, ενώ εκείνες με λευκούς λοβούς βγάζουν λευκά. Η διατροφική αξία των αυγών δεν καθορίζεται από το χρώμα που έχει το κέλυφός τους. Επομένως, δε χρειάζεται να προβληματίζεσαι αν πρέπει να επιλέγεις λευκά ή καφέ αυγά.

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Καφέ ή λευκό αυγό; Ποια η διαφορά;

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άρθρα – Απόψεις

GAIOPTIMA