AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | 1018102021 313364

Ακριβότερα κατά 30% τα τρόφιμα μέσα σε ένα χρόνο.

Οι τιμές των τροφίμων βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών, έχοντας αυξηθεί κατά 30% μέσα σε ένα χρόνο, όπως αποκάλυψε ο μηνιαίος δείκτης τιμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FAO). Πίσω από τα ψυχρά νούμερα του δείκτη κρύβεται ένα παγκόσμιο δράμα διατροφικής ανασφάλειας και οικονομικής αφαίμαξης.

Ο δείκτης καταγράφει τις τιμές βασικών ειδών διατροφής όπως τα δημητριακά, η ζάχαρη, το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Οπως επισημαίνει η εφημερίδα Le Monde, ήδη πριν από την τωρινή εκτόξευση των τιμών, ένας στους δέκα κατοίκους του πλανήτη υπέφερε από πείνα, ενώ οι οικονομικές δυνατότητες πολλών νοικοκυριών συρρικνώθηκαν λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

«Είμαστε στο κόκκινο», είπε στη γαλλική εφημερίδα ο Βαλεντέν Μπροσάρ της οργάνωσης «Αλληλέγγυα Γη». «Η αύξηση της πείνας είναι ξεκάθαρη, τόσο στον Βορρά όσο και στον Νότο, ενώ παράλληλα ο πληθυσμός της υπαίθρου βρίσκεται σε πολύ ευάλωτη θέση, καθώς συχνά δεν περιλαμβάνεται στους αποδέκτες μέτρων στήριξης. Κινδυνεύουμε να ζήσουμε μια κρίση μέσα στην κρίση».

Η αύξηση των τιμών εξηγείται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η άνοδος των τιμών της ενέργειας, που επηρεάζει τις τιμές των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων και των αγροτικών καυσίμων. Για το σιτάρι, η τιμή του οποίου έφθασε το ιστορικό υψηλό των 300 ευρώ ο τόνος, ευθύνονται οι κακές σοδειές στη χτυπημένη από την ξηρασία Βόρεια Αμερική, για το ζαχαροκάλαμο η παγωνιά στη Βραζιλία, για το φοινικέλαιο η έλλειψη εργατικού δυναμικού στη Μαλαισία. «Οι τιμές κάθε καλλιέργειας αυξάνονται για διαφορετικούς λόγους, αλλά είναι πολύ ανησυχητικό το ότι αυξάνονται όλες ταυτόχρονα», είπε ο οικονομολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων Αμπντολρέζα Αμπασιάν.

Ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων οφείλεται στη δυσκολία συντονισμού της προσφοράς και της ζήτησης λόγω των διακυμάνσεων της πανδημίας. «Υπάρχουν προβλήματα διαχείρισης, προβλήματα διαθεσιμότητας εργατικού δυναμικού. Είναι συμπτώματα της απότομης επιστροφής της ζήτησης σε μια κατάσταση κατά την οποία η πανδημία δεν έχει τιθασευθεί ακόμη», σημείωσε ο καθηγητής Οικονομίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Ταφτς της Βοστώνης, Γουίλιαμ Μάστερς.

Διατροφική κρίση

«Είναι η πρώτη παγκόσμια διατροφική κρίση που δεν οφείλεται στην ίδια την αγροτική παραγωγή αλλά στον αγροτοδιατροφικό κλάδο». Ο Μάστερς έχει καταρτίσει ένα δείκτη που δεν εστιάζεται μόνο στη διαθεσιμότητα τροφής αλλά και στην ποιότητά της. Με βάση τον δείκτη αυτόν, το 40% του πληθυσμού δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει σωστή, ποιοτική και θρεπτική διατροφή.

Πηγή: Καθημερινή