1. Επικαιρότητα

Δυτική Ελλάδα: Τι φέρνει η κλιματική αλλαγή

Το κλίμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα είναι τις επόμενες δεκαετίες πιο θερμό και πιο ξηρό, με σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων. Επίσης, θα υπάρξει αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων φαινομένων, όπως ξηρασία, πλημμύρες και κύματα καύσωνα, ενώ στις κλιματικές μεταβολές που αναμένεται να επηρεάσουν τη Δυτική Ελλάδα συγκαταλέγεται και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

Στις παραπάνω εκτιμήσεις κατέληξε το περιφερειακό σχέδιο Δυτικής Ελλάδας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή που θα συζητηθεί προσεχώς στο περιφερειακό συμβούλιο, όπως αναφέρει η εφημερίδα Πελοπόννησος.

Το περιφερειακό σχέδιο εκπονήθηκε λαμβάνοντας υπόψη τρία σενάρια παγκόσμιας εξέλιξης συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου (RCP2.6-ευμενές, RCP4.5-ενδιάμεσο, RCP8.5-δυσμενές) και για τρείς χρονικές περιόδους, βραχυπρόθεσμο (2011>‐2030), μεσοπρόθεσμο (2031>‐2050) και μακροπρόθεσμο (2081>‐2100).

Επιλέξαμε να παρουσιάσουμε ορισμένες από τις μεταβολές που θα επέλθουν σύμφωνα με το σχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή:

  • Οι μεταβολές στη θερμοκρασία που προβλέπονται, θα έχουν επίπτωση και στη ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή θα είναι αυξημένη για ψύξη και μειωμένη για την θέρμανση, καθώς το κλίμα  της Δυτικής Ελλάδας θα είναι τις επόμενες δεκαετίες πιο θερμό και πιο ξηρό. Η μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης αναμένεται στο δυσμενές σενάριο, την περίοδο 2081-2100, με την Ηλεία να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι Δήμοι στους οποίους η ζήτηση ενέργειας για ψύξη θα αυξηθεί περισσότερο είναι οι: Πύργου, Ηλιδας, Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Πηνειού, Μεσολογγίου, Ξηρομέρου και Δυτικής Αχαΐας.
  • Ο αριθμός των ημερών που είναι πολύ πιθανή η εκδήλωση πυρκαγιάς, θα αυξηθεί κατά 20 περίπου ημέρες, στο δυσμενές σενάριο, την περίοδο 2081-2100. Περισσότερο εκτεθειμένοι σε κίνδυνο πυρκαγιάς φαίνεται ότι θα είναι οι Δήμοι: Πατρέων, Αιγιάλειας, Πύργου, Ήλιδας, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Αγρινίου, Μεσολογγίου, Αμφιλοχίας, Ξηρομέρου.
  • Οι βροχοπτώσεις αναμένεται σταδιακά να μειωθούν. Η Ηλεία καθώς και οι δήμοι Καλαβρύτων, Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.
  • Στο σχέδιο αναφέρεται ότι ο αριθμός των ημερών που η μέγιστη θερμοκρασία θα υπερβαίνει τους 35οC, θα αυξηθεί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα κατά 16 ημέρες περίπου. Την μεγαλύτερη αύξηση θα παρουσιάσουν οι περισσότεροι δήμοι της Ηλείας καθώς και οι δήμοι Αγρινίου, Ξηρομέρου, Μεσολογγίου, Ακτίου – Βόνιτσας και Δυτικής Αχαΐας.
  • Αύξηση στον αριθμό των τροπικών νυκτών αναμένεται να σημειωθεί στην Πάτρα, τη Δυτική Αχαΐα και την Ηλεία, ενώ μεγάλη θα είναι και η αύξηση στους Δήμους Ακτίου – Βόνιτσας, Μεσολογγίου, Αγρινίου, Ξηρομέρου.
  • Η Δυτική Ελλάδα αποτελεί μία Περιφέρεια με μεγάλο μήκος ακτογραμμής και επομένως ο έλεγχος της ευπάθειας των παράκτιων περιοχών της, από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας αποτελεί σημαντικό σκέλος της μελέτης. Με βάση όσα αναφέρονται στο σχέδιο αναμένεται μελλοντικά σταδιακή άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Η μέγιστη τιμή της ανόδου θα κυμανθεί από 3cm (την περίοδο 2011-2030, ανεξαρτήτως σεναρίου) έως 19cm (σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, στο δυσμενές σενάριο). Από τους 14 εκ των 19 δήμων της Περιφέρειας που έχουν παραλιακό μέτωπο, τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι παράκτιες περιοχές του δήμων Ηλιδας, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Ζαχάρως, Πηνειού, Δυτικής Αχαΐας και Πύργου.
Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Δυτική Ελλάδα: Τι φέρνει η κλιματική αλλαγή

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.