Το θέμα «Περί Προστασίας και Επέκτασης του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, κλπ.» συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης της Δευτέρας 22/3, μετά από αίτημα της παράταξης «Ενωμένοι Πολίτες Δ. Σπάρτης». Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Σπάρτης Π. Δούκας παρέθεσε την εισήγησή του από διαδικτυακή συζήτηση που είχε διοργανώσει το Επιμελητήριο Λακωνίας τον περασμένο Δεκέμβριο. Αφορούσε την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) της αίτησης του ΣΥΜΕΠΟΠ (Σύλλογος Υπέρ Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ) για ακύρωση της απόφασης ένταξης του όρου «Καλαμάτα» ως συνώνυμο της ελιάς ποικιλίας «Καλαμών».

Ειδικότερα, ο κ. Δούκας τόνισε: «Η ποικιλία ελιάς “Καλαμών” δεν είναι αρχέγονη μόνο στην περιοχή της Καλαμάτας -ούτε στη Μεσσηνία! Υπήρχε και σε άλλες περιοχές και επαρχίες.

Καθιερώθηκε το “Kalamata”, γιατί στην Καλαμάτα υπήρχαν πιο πολλοί μεγαλέμποροι, και φυσικά ο εμπορικός Λιμένας.

Δηλαδή κάποιοι στη Μεσσηνία προσπαθούν να οικειοποιηθούν μια ποικιλία που δεν τους “ανήκει”!»

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σπάρτης, «για να κερδίσουν κάποιοι στη Μεσσηνία €30 εκατομ., η Ελλάδα θα χάσει €200 εκατομ., απαξιώνοντας τη δυνατότητα και άλλων νομών να αξιοποιήσουν το παγκοσμίως πλέον γνωστό “Kalamata Olives” brand.

Αν ισχυριζόταν κάποιος ότι το brand ανήκε μόνο στη Καλαμάτα, τότε δεν θα έπρεπε να ανήκει ούτε καν στην υπόλοιπη Μεσσηνία, παρά μόνο στους παραγωγούς του Δήμου Καλαμάτας».

Ο Π. Δούκας υπογράμμισε πως «πλήθος παραγωγών στη Λακωνία και σε άλλους νομούς της χώρας, έχουν επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην καλλιέργεια, στην προώθηση και το μάρκετινγκ αυτής της ποικιλίας – με τη βεβαιότητα ότι μπορούν να τις διαθέσουν ως “Kalamata Olives” brand.

Αν η ισχύουσα Υπουργική Απόφαση καταπέσει, και απωλέσουν τη δυνατότητα να τις διαθέτουν ως “ Kalamata Olives” (brand για το οποίο όλοι οι παραγωγοί συνέβαλαν στην παγκόσμια καταξίωσή του, και όχι μόνο οι παραγωγοί από την Καλαμάτα), τότε πάνε χαμένα και δεκάδες εκατομμύρια επενδύσεων.

Εν τω μεταξύ στην Τουρκία, την Αίγυπτο κ.α. φαίνεται ότι θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ονομασία Kalamata, περίπου ανενόχλητοι.

Ως Δήμος Σπάρτης, θα ενισχύσουμε την κοινή προσπάθεια με όποιον τρόπο κριθεί πιο πρόσφορος».

Οι άνθρωποι αντέδρασαν σε αυτήν την ιστορία.
Σχόλια σε: Δούκας για ελιά Καλαμών: «Για να κερδίσουν κάποιοι στη Μεσσηνία 30 εκ., η Ελλάδα θα χάσει 200 εκ.»
 • 25 Μαρτίου, 2021

  Πάνω από μια δεκαετία η ΕΑΣ Ν. Μεσσηνίας (όταν ήμουν πρόεδρος Δ. Σ.)
  είχε πάρει μια δύσκολη για τα δεδομένα τότε απόφαση για την επέκταση αρχικά του ΠΟΠ. Ελιές Καλαμάτας στους ο όμορους νόμους.
  Μάλιστα σε σύσκεψη της διεπαγγελματικης ελιάς και ελαιολάδου έγινε αποδεκτή η πρόθεση αυτή και μάλιστα το κόστος της μελέτης και υποβολής του φακέλου στις Βρυξέλλες θα το αναλάμβανε η ΕΑΣ Λακωνίας.
  Η θητεία μου ελιξε τέλος 2011 και ακόμα συζητάμε τι πρέπει να γίνει με το ΠΟΠ.
  Είχαμε κάνει καταγγελία στις τελωνιακες υπηρεσίες των χωρών της Ε. Ε. γιατί βρήκαμε τουρκικές ελιές από τη Σμύρνη
  στα ράφια μεγάλης αλυσίδας στη Γερμανία με την ένδειξη Kalamata Olives.
  Έγινε δικαστηριο (ασφαλιστικά) τα κερδίσαμε και αναγκαστικά απέσυραν τις συσκευασίες αυτές.
  Το ίδιο ερωτάται σήμερα το ΥΠΑΑΤ θα μπορούσε να το κάνει η δικαιούχος Ένωση Μεσσηνίας? Όχι ασφαλώς μετά την απόφαση Αποστόλου.
  Τα συμπεράσματα λοιπόν για το τι πρεπει
  να γίνει δικασας.
  Υ. Γ. Δεν έχω καταλάβει ακόμα γιατί μια υπουργική απόφαση πρέπει να καταργηθεί δικαστικά και όχι πολιτικά.
  Δηλαδή με μια νέα υπ. απόφαση μπορεί να κατάργηση προηγούμενη.
  Αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση!

  Απάντηση

Write a response

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.