Το χαρούπι και όσα πρέπει να γνωρίζει κάποιος για αυτό..

Η χαρουπιά είναι ένα αειθαλές και αυτοφυές δέντρο στις χώρες που περιβάλλουν τη Μεσόγειο και σε όλη τη Μέση Ανατολή. Για να ευδοκιμήσει χρειάζεται κλίμα που φυτρώνουν τα εσπεριδοειδή, αλλά μπορεί να συναντήσουμε αυτοφυής και σε ψυχρότερες χώρες.

Η ζώνη που επικρατή η χαρουπιά είναι η ευμεσογειακή ζώνη και πιο συγκεκριμένα η υποζώνη Oleo-Ceratonion, αλλιώς θερμομεσογειακή ζώνη, αυτή η ζώνη περιλαμβάνει και την ελιά. Στην Ελλάδα, αυτοφυής υπάρχει σε πολλές νησιώτικες περιοχές και κυρίως στη Κρήτη. Είναι ένα δέντρο εξαιρετικά ανθεκτικό στη ζέστη και στην ξηρασία και για αυτό μπορεί και αναπτύσσεται ακόμα και σε πετρώδη ή και ηφαιστειογενή εδάφη. Η καρποφορία της ξεκινά συνήθως τον έκτο με έβδομο χρόνο και συνεχίζεται για πολλά χρόνια.

Η ωρίμανση του καρπού της διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο, από το Φθινόπωρο που γίνεται η ανθοφορία έως τα τέλη Αυγούστου του επόμενου έτους που αρχίζουν να πέφτουν οι ώριμοι πια καρποί. Όταν το δέντρο ξεκινήσει να παράγει καρπό, σε περίοδο συγκομιδής μπορεί να δώσει έως και ένα τόνο καρπών ανά δέντρο. Το χαρούπι, ως καρπό, το χρησιμοποιούσαν από την αρχαιότητα ως φυσικό γλυκαντικό, ήταν το κακάο των αρχαίων Ελλήνων.

Επίσης, το χρησιμοποιούσαν ως μονάδα μέτρησης πολύτιμων λίθων και χρυσού, χάρη σε μια μοναδική ιδιότητα των σπόρων του να έχουν πάντα σταθερό βάρος. Όπου και από κει προήλθε και η ονομασία από το «κεράτιον» που ήταν η αρχαιοελληνική του ονομασία, στο σημερινό «καράτι» που είναι η μονάδα μέτρησης του χρυσού.

Το χαρούπι λοιπόν ή αλλιώς η σοκολάτα του πολέμου, όπως την έλεγαν, αφού την έβρεχαν και την έτρωγαν αντί της σοκολάτας, μπορεί να καταναλωθεί ωμό αλλά και ως σκόνη, το λεγόμενο χαρουπάλευρο. Λόγω της γλυκιάς του γεύσης χρησιμοποιείται ως υποκατάστατό της σοκολάτας ή του κακάο, για διάφορους λόγους.

Είτε για αλλεργίες στην σοκολάτα, είτε για μια πιο υγιεινή λύση αντί τα λιπαρά της σοκολάτας, καθώς δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λίπος (0,2-0,6%) και είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες. Κυρίως όμως είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες (γλυκόζη και σακχαρόζη), αλλά και σε πρωτεΐνες.

Επίσης είναι πολύ εύπεπτο αφού δεν περιέχει γλουτένη. Ένας άλλος τρόπος χρήσης του είναι όταν βράζετέ, παράγεται ένα παχύρευστο υγρό που μοιάζει με μέλι, το λεγόμενο χαρουπόμελο και η γεύση του θυμίζει σοκολάτα.

Το χαρουπόμελο, όπως είναι φυσικό, είναι υψηλότερης διατροφικής αξίας από την σοκολάτα, αφού δεν περιέχει καθόλου καφεΐνη και όπως προαναφέραμε πολύ χαμηλά λιπαρά.

Πηγές: https://www.itrofi.gr [Ανάκτηση 01/08/2020] https://enallaktikidrasi.com [Ανάκτηση 01/08/202

AgroPublic

Αγροτικά Νέα της Πελοποννήσου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Translate :