Η θερμική καταπόνηση και το stress επιφέρει καταστροφή των κυττάρων των φυτών. Το φυτό λόγω έντονης διαπνοής κατα τη διάρκεια του καύσωνα εμφανίζει υδατική καταπόνηση. Μειώνεται η διαδικασία της φωτοσύνθεσης με συνέπεια να εμφανίζεται το σύμπτωμα τις αφυδάτωσης σε καρπούς. Ειδικότερα, τα λαχανικά (ντομάτες, πιπεριές, αγγουριές, μελιτζάνες) εμφανίζουν ηλιεγκαύματα σε φύλλα και καρπούς, ενώ τα ευαίσθητα νεαρά δενδρύλλια εσπεριδοειδών (λεμονιά, πορτοκαλιά και μανταρινιά) και υποτροπικών φυτών (αβοκάντο, μάνγκο, μπανανιά) παθαίνουν εγκαύματα στο φύλλωμα. Επίσης, τα λαχανικά, λόγω υπερβολικής ζέστης την καλοκαιρινή περίοδο, προσβάλλονται από τον τετράνυχο που κάνει εκτεταμένη ζημιά στον λαχανόκηπο, ενώ η τρυφερή βλάστηση των νεαρών δενδρυλλίων εσπεριδοειδών προσβάλλεται από τον φυλλοκνίστη.

• Κάνουμε τακτικά ποτίσματα τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες, ώστε τα φυτά μας να είναι δροσερά κατά την περίοδο της ημέρας.

• Αποφεύγουμε τη λίπανση των φυτών τις ζεστές μέρες του καύσωνα, ειδικά με αζωτούχα και αμμωνιακά λιπάσματα, καθώς και κοπριά, γιατί επιφέρουν σημαντικό στρες στα φυτά.

• Ψεκάζουμε τα φυτά μας με σκευάσματα όπως βιοδιεγέρτες, εκχυλίσματα φυκιών, αμινοξέα ώστε να υπάρχει μία θερμική ισορροπία, επίσης προϊόντα υδρόλυσης, πρωτεϊνών και αμινοξέων, διαλύματα χουμικών και φουλβικών οξέων. Τα σκευάσματα καλό είναι να εφαρμόζονται πριν τον καύσωνα, έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένο το φυτό να αντέξει αυτές τις καταστάσεις. Η επίδραση τους έχει ώς συνέπεια την προετοιμασία με τα απαραίτητα εφόδια τα δέντρα-φυτά ώστε να ανταπεξέλθουν.


• Ψεκάζουμε τα φυτά με οικολογικά σκευάσματα καολίνη ή ζεόλιθου που δημιουργούν ένα λευκό φιλμ πάνω στη φυλλική επιφάνεια των φυτών, με συνέπεια να αντανακλούν την ακτινοβολία του ηλίου. Το αποτέλεσμα είναι ότι μειώνεται η θερμοκρασία στο κτήμα του περιβάλλοντος/φυτών ώστε να μην στρεσσαριστούν τα φυτά μας.

• Απαγορεύεται ο ψεκασμός με σκευάσματα όπως ο θερινός πολτός, ο βρέξιμος χαλκός, το βρέξιμο θειάφι ,θειοχαλκίνη γιατί προκαλεί μεγάλη ζημιά στα φυτά όταν θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 32°C.

Γράφει ο Λεωνίδας Νταλιάνης, MSc Γεωπόνος/Εδαφολόγος

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Τρόποι αντιμετώπισης του θερμικού stress

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.