1. Πόσα χρόνια εργάζεστε ως κτηνοτρόφος και ποιος ήταν ο λόγος που επιλέξατε το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Σαν κτηνοτρόφος είμαι από την κούνια, είχανε γελάδια οι γονείς μου και γίδια. Μετά όμως έγινε ένα φράγμα στο χωριό, μας πήρανε τα κτήματα, τα λιβάδια, όπου και αναγκαστήκαμε και τα δώσαμε τα ζώα και μείναμε χωρίς αυτά. Το 2006 πήρα δύο αρνάκια για το Πάσχα, να τα μεγαλώσω να τα σφάξω, όμως τα αγάπησα και από δύο τα έκανα τώρα 300 καθώς και δημιούργησα σιγά σιγά εγκαταστάσεις για να τα στηρίξω.

2. Ποιες είναι οι Απαιτούμενες Δεξιότητες για αυτό το επάγγελμα καθώς και ποιες οι Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον;

Ο λόγος που διάλεξα αυτό το επάγγελμα είναι διότι είχα κάμποσα κτήματα, είχα μηχανήματα και προσπάθησα να τα αξιοποιήσω. Μιά ζωή δούλευα σε ξένες δουλειές, σε αντιπροσωπείες , σε εταιρίες. Βαρέθηκα την πολυκοσμία και σκέφτηκα να κάνω κάτι δικό μου με την οικογένεια μου ώστε να μπορέσω να ζήσω και εγώ σαν άνθρωπος.

Οι δεξιότητες για αυτό το επάγγελμα είναι τεράστιες. Έχεις να κάνεις με ζωντανό οργανισμό, δεν σε παίρνει να κάνεις λάθος εντός του 24ωρου. Δεν θα πρέπει να τα βλέπεις όλα απλά.

Πρέπει Να έχεις ένα πλάνο, όχι το αφήνουμε έτσι θα γίνει . Όπως πρέπει να γίνει είναι το θέμα. Δεν είναι πας τα ζώα να βοσκήσουν , πρέπει να τα βοσκήσεις για να μάσεις το γάλα κλπ.

Οι εργασιακές συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες έχεις να κάνεις 365 μέρες το χρόνο. Δεν υπάρχουν γιορτές, γάμοι, πανηγύρια τίποτα απολύτως. Αυτά είναι στην δεύτερη μεριά του μυαλού σου. Το παν είναι κάθε μέρα να έχεις το κοπάδι σου ζωηρό, ταϊσμένο δυνατό όσο και να κουράζεσαι, δεν πρέπει να κάνεις λάθος δεν σε παίρνει να κάνεις λάθος, αν τα αφήσεις, θα σε αφήσουν και αυτά.

Το περιβάλλον παίζει σπουδάιο ρόλο, σε ποιό μέρος δηλαδή έχεις τι εγκαταστάσεις, σε τι μέρος είναι το βοσκοτόπι σου. Βασικά άν δεν έχεις σωστές εγκαταστάσεις την έχεις δύσκολα και αν το βοσκοτόπι σου δεν είναι πλούσιο και κοντινό πάλι είναι δύσκολα, διότι κουράζεις τα ζώα και δεν μπορούν να αποδώσουν στο μέγιστο.

3. Ποια είναι η εικόνα που καταγράφει η ελληνική κτηνοτροφία, αύξηση παραγωγής ή μείωση; Αύξηση του δυναμικού που ασχολείται με την κτηνοτροφία ή μειώνεται συνεχώς;

Η εικόνα που καταγράφεται αυτή τη στιγμή για την κτηνοτροφία είναι απελπιστικη . Σε εναμιση χρόνο σφαγιάστηκαν γύρω στις 150.000 αιγοπρόβατα πανελλαδικά. Δηλαδή σε κάθε χωριό που είχε 3 κοπάδια ή 4 , έμειναν ένα ή δύο.

Δεν υπάρχει αύξηση, μπορώ να πώ ότι υπάρχει μια αύξηση σε σταυλικές εγκαταστάσεις, σε ζώα δηλαδή που είναι κλειστά μέσα για το λόγο ότι οι κάποιοι έχουν και κάποια άλλη ασχολία και τα έχουν σταυλισμένα. Αυτοι που ήταν οι κλασσικοί, οι έξω κτηνοτρόφοι μειώνονται κάθε μέρα, κάθε χρόνο με εκατοντάδες άτομα.

Το δυναμικό μειώνεται συνεχώς και με γοργούς ρυθμούς. Για παράδειγμα μια οικογένεια που ήταν 3- 4 άτομα και ασχολούνταν όλοι μαζί σε μία οικογενειακή επιχείρηση , προτιμάει να μειώσει τα ζώα από τα 300 στα 100 και να πάνε τα παιδιά να δουλέψουν αλλού, οπουδήποτε για ένα μεροκάματο. Τα ζω και τα βλέπω αυτά με τα μάτια μου καθημερινά. Οικογένειες που είχαν 300 και 400 κεφάλια και τα παιδιά 20 και 25 χρονών αναγκάστηκαν να τα μειώσουν στα 100 , και τα παιδιά έφυγαν έξω μεροκάματο να ψάξουν να βρουν να επιβιώσουν.

4. Υπάρχει στήριξη από το κράτος και το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης όσον αφορά αυτόν τον κλάδο;

Η στήριξη απο το Κράτος είναι ελάχιστη, εως μηδαμινή .

Διότι άν το Κράτος στήριζε τον Αγροτοκτηνοτρόφο θα δουλέυαμε με το θέλω μας και με άλλο θάρρος στη δουλειά. Τώρα καθόμαστε και δουλεύουμε σαν από ζόρι σαν από ανάγκη , δεν υπάρχει καθόλου στήριξη.

Στα προιοντα μας οι τιμές είναι εξευτελιστικές. Μιλάμε για γάλα το λίτρο 70 λεπτά την στιγμή που το νερό σε ορισμένα σημεία πωλείται 1 ευρω. Οπότε δεν υπαρχει λόγος να λέμε για τα αρνιά και τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε απο μόνοι σας. Είναι χάλι μαύρο. Με μια βοήθεια μηδαμινή .

5.Θα παροτρύνατε τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα;

Δεν θα παρέτρυνα κανέναν νέο να δουλέψει σε αυτό το επάγγελμα σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσει να ανταπεξλέλθει με τα σημερινά δεδομένα. Δεν υπάρχει βοήθεια απο πουθενά, τα προιόντα δεν έχουν καθόλου καλές τιμές, δεν θα μπορέσει να επιβιώσει.

Εκτός και αν έχει εγκαταστάσεις από τους γονείς , έχει κάποια μηχανήματα, κάποια κτήματα και μπορέσει να τα αξιοποιήσει ώστε με λίγα, κάμποσα να ζώα να βγάλει ένα μεροκάματο όπως σας είπα και προανέφερα.

6. Αν μπορούσατε να αλλάξετε επάγγελμα θα διαλέγατε κάτι άλλο; Και αν ναι , τι;

Μπορώ να αλλάξω επάγγελμα, οποιαδήποτε στιγμή, ο καθένας μπορεί να το κάνει αυτό, αλλά εγώ προσωπικά δεν αλλάζω αυτό το επάγγελμα. Κάτι άλλο θα έκανα, γιατί με έμαθα η ζωή από μικρό να κάνω οτιδήποτε, δεν φοβάμαι την δουλειά. Αλλά αν έκανα κάτι άλλο δεν θα το έκανα πιθανόν στην χώρα μου, θα προτιμούσα να φύγω στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον, διότι εδώ πέρα δεν υπάρχουν ούτε εργοστάσια, ούτε μηχανήματα, ούτε μια θέση εργασίας σίγουρη.

7. Τι μήνυμα θα στέλνατε στους νέους που θα ήθελαν να εισέλθουν στον κλάδο;

Τα πράγματα είναι πάρα, μα πάρα πολύ δύσκολα.

Πρέπει εκατό φορές να σκεφτούν και μια να αποφασίσουν. Πρέπει εκατό φορές να μετρήσουν και μία να κόψουν. Διότι αν το σκεφτεί ξαφνικά και πει θα βάλω ζώα, ή χωράφια (ελιές, μηλιές αχλαδιές) οτιδήποτε πρέπει να είσαι εκεί . Ο πρωτογενής τομέας της χώρας έφτασε στο σημείο να είναι ο δυσκολότερος και να μην έχει εναλλακτικές αυτός ο κλάδος. Δηλαδή είμαστε σε ένα κλάδο , που είμαστε σχοινί – κορδόνι, δεν μπορείς να κάνεις και πολλά.

Εγώ να φανταστείτε ξεκίνησα από το μηδέν, ένα τρακτέρ, είκοσι στρέμματα χωράφια μια σβάρνα ένα υνί . Δούλεψα νωρίτερα έξω και εγώ και η γυναίκα μου σε επιχειρήσεις, και ρίχναμε τα λεφτά που βγάζαμε ώστε να κάνουμε το κοπάδι μεγαλύτερο και λίγες ευκολίες στις εγκαταστάσεις μας. Καμια αχυρώνα , κάνα υπόστεγο, να πάρουμε εργαλεία. Την σήμερον ημέρα και με 3 παιδιά που είμαι , τα χρήματα δεν φτάνουν, λίγο να σκοντάψεις και ξεκινάει η κατηφόρα η μεγάλη με αποτέλεσμα να τα παρατήσεις . Χρειάζεται πολύ δουλεία, συντομευμένες κινήσεις και στρατηγική σε ότι κάνεις.

Πιστεύω ότι με αυτά που σας είπα, σας κατατόπισα σχετικά με τον κλάδο μας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά όλοι μας . Σας ευχαριστώ. Καλή συνέχεια στο έργο σας .

Η Ομάδα της AgroPublic στέκεται δίπλα στον πρωτογενή τομέα παραγωγής της χώρας μας, προσπαθεί καθημερινά να αναδείξει τα όποια προβλήματα υπάρχουν και να συμβάλει στην ενημέρωση όλων των αγροτών.

Σας ευχαριστούμε !

AgroPublic | 97966435 939344159871637 2845752185373851648 n 3
Μονάδα του Χ.Λαζάρου
Κτηνοτροφική Μονάδα Χ.Λαζάρου

Μπορείτε να κάνετε Like στην σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ.

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: “Μηδαμινή στήριξη της Κτηνοτροφίας” – Συνέντευξη με τον Χ.Λαζάρου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!