Γλοιοσπόριο, η καταπολέμηση και εξάλειψή του από τα χωράφια μας

Ο μύκητας γλοιοσπόριο προσβάλλει κυρίως τους ώριμους καρπούς της ελιάς ή τους καρπούς που πλησιάζουν στην ωρίμανση και προκαλεί σημαντική απώλεια της παραγωγής.

Η ασθένεια έχει επεκταθεί σε πολλές περιοχές που δεν αντιμετώπιζαν παλιότερα πρόβλημα.

Σε συνθήκες με υψηλή σχετική υγρασία, ψιλόβροχα θεωρούνται ευνοϊκές για την ανάπτυξη του μύκητα.

Ο μύκητας είναι ιδιαίτερα ζημιογόνος σε πυκνοφυτεμένους με κακό αερισμό ελαιώνες εγκατεστημένους σε αργιλώδη – μη στραγγιζόμενα εδάφη.

Ευνοείται από συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας και έντονων βροχοπτώσεων με θερμοκρασίες 10 – 25 °C. Επίσης, οι πολλές πληγές στους καρπούς από νύγματα του δάκου ευνοούν την εξάπλωση της μυκητολογικής ασθένειας.

Για την Καταπολέμηση,

Επικίνδυνες εστίες νέων μολύνσεων αποτελούν οι μουμιοποιημένοι καρποί είτε βρίσκονται στο έδαφος είτε πάνω στα δέντρα καθώς και μολυσμένα φύλλα και κλαδίσκοι. Αυτά θα πρέπει να απομακρύνονται και να καταστρέφονται.

Επίσης πρέπει να εφαρμόζονται κλαδέματα που αποσκοπούν στην αραίωση των δέντρων.

Η αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου βοηθάει σημαντικά στον περιορισμό της εξάπλωσης του γλοισπορίου.

Ωστόσο φαίνεται ότι σε περιοχές που τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε έντονο πρόβλημα από τον μύκητα φαίνεται να εξαλείφεται και αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον ακολουθούν οι γεωργοί τις ορθές πρακτικές.

Το προβλημα αυτό μπορεί να καταπολεμηθεί και να γίνει η απομακρυνσή του τελείως απο τα αγροκτήματα μας, αφού οι κλιματικές συνθήκες λειτουργήσουν εναντιά του.

Επίσης όπως προαναφέρθηκε, οι προληπτικοί ψεκασμοί, η απομάκρυνση των κλαδίσκων που είχαν εμφάνιση του προβλήματος και το κάψιμο τους μπορεί να αποτελέσει ακόμα μία λύση.

Πρέπει να αποφεύγεται η ενσωμάτωση κλαδιών στα χωράφια, που τα ελαιόδεντρα είχαν προσβληθεί από τον μύκητα, καθώς και το όργωμα βοηθά στην καταπολέμηση του, στους ελαιώνες όπου είναι απαραίτητο να γίνει.

Ευχαριστούμε για την ανάγνωση, από την Συντακτική Ομάδα της Agropublic

Διαβάστε επίσης την “ΘΡΕΨΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ”, ένος οδηγός κατάλληλος για κάθε παραγωγό, γεωπόνο, χημικό και οποιονδήποτε ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής

ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ LIKE ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

AgroPublic

Αγροτικά Νέα της Πελοποννήσου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Translate :