Γράφει η Τιγγινάγκα Γεωργία Φοιτήτρια στο τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνων.

Είναι πολυετές πόα και ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae (Labiatae, Χειλανθή).

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Από τα αρχαία χρόνια η ρίγανη είναι γνωστό είδος και η ονομασία της πηγάζει από τη λέξη «γάνος» που σημαίνει λαμπρότητα. Ο Ιπποκράτης τη χρησιμοποίησε για να θεραπεύσει γαστραλγίες, παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος αλλά και άλλες παθήσεις. Επίσης φαίνεται πως αναφορές για την ρίγανη έχουν κάνει στα έργα τους ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης. Μια ακόμα χρήση της στην αρχαιότητα, είναι πως την τοποθετούσαν στους τάφους, καθώς λέγεται πως έτσι ο εκάστοτε νεκρός κοιμόταν ήσυχα. 

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

Η Ρίγανη βρίσκεται στην Εύκρατη Ασία, στην Β.Αφρική, στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη. Ακόμα, η Ελληνική ρίγανη πιστεύεται πως είναι η καλύτερη σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΛΩΡΙΔΑΣ 

    1. Origanum Heracleoticum L.: Γνωστό ως Ρίγανη. Φύεται σε όλη την Ελλάδα. Αποτελείται από πολύκλαδο, τριχωτό, όρθιο βλαστό και φτάνει τα 80 εκ. και είναι το κυριότερο είδος που εξάγεται.
  • Origanum Vulgare L.: Γνωστή και ως Αγριορίγανη. Έχει πλούσιο ριζικό σύστημα και φτάνει τα 60 εκ. ύψος. Έχει ρόδινα ή υπόλευκα άνθη και καφέ καρπό. Απαντάται σε χερσότοπους αλλά και δασικές εκτάσεις στην Ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και στη Νάξο, την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά και την Εύβοια.
  • Origanum Maru L.: Γνωστή και ως Αγριορίγανη. Έχει απλό, όρθιο και πολύκλαδο βλαστό, χρώματος γλαυκού. Απαντάται σε ξηρούς και βραχώδεις περιοχές της Κρήτης.
  • Origanum Onites L.: Γνωστό και ως Ρίγανη. Έχει βλαστό σχεδόα απλό, όρθιο και τριχωτό, φτάνει τα 40 εκ. ύψος και φύεται σε ξηρά μέρη της Αττικής, Αργολιδοκορινθίας, Κρήτης αλλά και σε νησιά του Αιγαίου στα οποία συλλέγονται ποσότητες ως «νησιωτική Ρίγανη».
  • Origanum Dubium.: Γνωστό και ως Ρίγανη. Έχει χαμηλό βλαστό και απαντάται σε βραχώδη περιοχές της Νάξου για τις τοπικές ανάγκες.

ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Η Ρίγανη προτιμά ξηρά εδάφη με καλή αποστράγγιση και επαρκή ανόργανα συστατικά. Έντονο άρωμα έχουν τα είδη σε θερμές αλλά και ξηρές περιοχές. Βρίσκεται στην ηπειρωτική αλλά και νησιωτική Ελλάδα με αποτέλεσμα να παρατηρειται πως αντέχει στο κρύο.

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται κα εγγενώς αλλά και αγενώς. Πιο αναλυτικά, ο πολλαπλασιασμός μπορεί να γίνει με σπόρο, με μοσχεύματα αλλά και με παραφυάδες.

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Οι ποικιλίες που υπάρχουν στην αγορά είναι:

  1. Ισπανική (Origanum onites) από Ελλάδα και Μ.Ασία,
  2. Ψευτορίγανη (Origanum Vulgare) με λευκά άνθη και
  3. Μεξικανική (Lippia Graveolens) η οποία προέρχεται από υποείδη.

ΣΥΛΛΟΓΗ-ΑΠΟΔΟΣΗ

Το καλύτερο στάδιο συλλογής της Ρίγανης είναι στην έναρξη της άνθισης πρίν την πλήρη άνθιση, διοτι σε εκείνο το στάδιο το αιθέριο έλαιο και η θυμόλη είναι σε αυξημένα επίπεδα.

ΕΧΘΡΟΙ-ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Αναφορικά, σε καλλιέργεια του Ν.Καρδίτσας, βρέθηκε κάποια προσβολή από βλαστόρηκτο έντομο σχηματίζοντας στο άνω μέρος του βλαστού στοά, επιφέροντας, ξήρανση στο πάνω μέρος από την προσβολή τμήματος του βλαστού. Εάν η προσβολή δεν επεκταθεί δεν προκαλεί σοβαρή ζημιά, εάν όμως υπάρξει εξάπλωση θα πρέπει να καταπολεμηθεί με εντομοκτόνα και να μην γίνει έγκαιρη συλλογή έτσι ώστε να μην βρεθούν επικίνδυνα υπολείμματα.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Η Ρίγανη περιέχει, αντιδιαρροϊκές, αντιφλεγμονώδη, αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές αντιρευματικές ιδιότητες. Πολλοί υποστηρίζουν πως περιέχει και αντικαρκινικές ιδιότητες.

ΧΡΗΣΕΙΣ

Η Ρίγανη χρησιμοποιείται για ενδυνάμωση των εντέρων, για την αποφυγή του βήχα, την υπέρταση αλλά και την αρτηριοσκλήρυνση. Επίσης, χρησιμοποιείται για τον πονόδοντο, για κολικούς, εξωτερικά πρηξίματα, ως διουρητικό, για την ψωρίαση, την επιληψία, την τερηδόνα. Ωστόσο, απαγορεύεται να καταναλωθεί κατά την εγκυμοσύνη ως αφέψημα.

ΠΗΓΕΣ:

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Ρίγανη (Origanum Vulgare), όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!