NASA | Βρέθηκε νερό στην Σελήνη

Ο Paul Hayne στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Boulder και η ομάδα του χρησιμοποίησαν εικόνες κάμερας και μετρήσεις θερμοκρασίας που λήφθηκαν από το Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA για να χαρτογραφήσουν κρύες, μόνιμα σκιασμένες περιοχές στο φεγγάρι, οι οποίες πιστεύεται ότι είναι τα μέρη που είναι πιο πιθανό να περιέχουν πάγο λόγω μη έκθεσης στο ηλιακό φως.

H ομάδα διαπίστωσε ότι υπάρχουν περιοχές που είναι μόνιμα σκιασμένες όπου θα ήταν καλυμμένες από πάγο. Συνολικά, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι ψυχρές παγίδες καταλαμβάνουν περίπου 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή περίπου 0,1 % της επιφάνειας της Σελήνης.

«Βλέπουμε δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια από αυτές τις ψυχρές παγίδες σε κλίμακες που δεν έχουν ξαναδεί», δήλωσε ο Hayne. «Αυτό δίνει την ευκαιρία να εξάγουμε πάγο πολύ πιο εύκολα. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι επαναστατικό όσον αφορά το τι θα είναι δυνατό για τους αστροναύτες στο φεγγάρι“.

Επιστήμονες που χρησιμοποιούν το τηλεσκόπιο της NASA σε ένα αεροπλάνο, το Στρατοσφαιρικό Παρατηρητήριο για την υπέρυθρη αστρονομία, ανακάλυψαν για πρώτη φορά νερό σε μια ηλιόλουστη επιφάνεια της Σελήνης. Το SOFIA είναι ένα τροποποιημένο αεροσκάφος Boeing 747SP που επιτρέπει στους αστρονόμους να μελετήσουν το ηλιακό σύστημα και όχι μόνο με τρόπους που δεν είναι δυνατοί με επίγεια τηλεσκόπια. Το μοριακό νερό, H2O, βρέθηκε στον κρατήρα Clavius, έναν από τους μεγαλύτερους κρατήρες ορατούς από τη Γη στο νότιο ημισφαίριο της Σελήνης. Αυτή η ανακάλυψη δείχνει ότι το νερό μπορεί να διανέμεται σε όλη τη σεληνιακή επιφάνεια, και δεν περιορίζεται σε κρύα, σκιερά μέρη.

Μια ξεχωριστή μελέτη επιβεβαίωσε επιπλέον την παρουσία παγωμένου νερού (Η2Ο) παρά υδροξυλίου (ΟΗ), τις οποίες προηγούμενες έρευνες δεν μπόρεσαν να διακρίνουν μεταξύ τους. Η Casey Honniball στο διαστημικό κέντρο πτήσης Goddard της NASA στο Μέριλαντ και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο SOFIA του οργανισμού, το οποίο είναι τοποθετημένο σε ένα αεροπλάνο για να πάρει μια πιο καθαρή θέα στην ατμόσφαιρα της Γης, για να εντοπίσει μια φασματική υπογραφή που είναι μοναδική στο νερό. «Φώναξα με ενθουσιασμό», δήλωσε η Honniball.

Η Honniball τόνισε ότι οι μετρήσεις είναι συνεπείς με την παρουσία μεμονωμένων μορίων νερού που ενσωματώνονται σε κόκκους εντός της σεληνιακής επιφάνειας. «Αυτή η μορφή νερού αναμένεται να είναι ευρέως διαδεδομένη στην επιφάνεια».

«Το νερό είναι κεντρικό στοιχείο της ανθρώπινης ζωής, αλλά είναι ακριβό να εκτοξευτεί στο διάστημα» επεσήμανε η Honniball. “Η εύρεση νερού στο φεγγάρι μπορεί να σημαίνει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το νερό που υπάρχει εκεί, αντί να φέρουμε το νερό μαζί μας.”

Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές πόσο σταθερό είναι το νερό σε αυτήν τη μορφή για μεγάλες χρονικές περιόδους, δήλωσε ο William Bottke του Southwest Research Institute στο Κολοράντο. «Οι αστροναύτες μπορεί επίσης να έχουν μεγάλη δυσκολία στην εξαγωγή αυτού του νερού», λέει. “Για παράδειγμα, για να γεμίσει ένα μπουκάλι, οι αστροναύτες μπορεί να χρειαστεί να επεξεργαστούν χιλιάδες κιλά πετρώματα.”

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Βρέθηκε νερό στην Σελήνη | NASA

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!