Στο εργαστήριό μας (Lab of Mineralogy and Geology-Agricultural Univ Athens στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Agricultural University of Athens -Οfficial μελετούμε μία σειρά από σημαντικούς μετεωρίτες. Μία ερευνητική προσπάθεια που –σε τέτοια διάσταση– γίνεται (εξ`όσων γνωρίζω) για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μελετούμε μετεωρίτες όπως ο Chelyabinsk, ο Seres, ο Chateau-Renard, ο Vinales, ο Ozerki και άλλοι.

Επίσης, ένα ΠΟΛΥΤΙΜΟ μετεωρίτη, κατηγορίας ανθρακούχου από τη Ανταρκτική, τον AMU 17290, τον οποίο έχω δανειστεί από τη NASA. Γιατί όμως μελετούμε τους μετεωρίτες; Επειδή ένας άνθρωπος έχει απλώς τη περιέργεια να μελετήσει δείγματα πετρωμάτων που «έρχονται» από το διάστημα; Ίσως. Ο βασικότερος λόγος όμως είναι η ότι επιδιώκουμε τη συλλογή και την ερμηνεία αναλυτικών δεδομένων, με σκοπό να απαντήσουμε θεμελιώδη ερωτήματα για την Επιστήμη. Ερωτήματα που συνδέονται με διεργασίες σχηματισμού κι εξέλιξης του ηλιακού μας συστήματος, και των επί μέρους μελών που το απαρτίζουν (δορυφόροι, πλανήτες, αστεροειδείς).

Έτσι, μελετώντας τη δομή, και χημεία των ορυκτών που συνθέτουν τους μετεωρίτες, μπορούμε να συμπεράνουμε τη θερμοκρασία και πίεση σχηματισμού τους (πολλές φορές αποτυπώνουν συνθήκες πολύ υψηλών θερμοκρασιών και πιέσεων οι οποίες κατ`αντιστοιχία μπορεί να παρατηρηθούν σε βάθη που ξεπερνούν τα 600 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της γης), τη ταχύτητα κρυστάλλωσής τους (μπορεί να είναι τόσο σύντομος ο χρόνος δημιουργίας κάποιων ορυκτών που να ισούται με το χρόνο που απαιτείται να ανοιγοκλείσουμε τα βλέφαρά μας), την αλληλεπίδραση του νερού προς δημιουργίας νέων ορυκτών (ενόσω βρίσκονται ακόμα στο μητρικό τους σώμα), την αλληλουχία και σειρά των ορυκτών που δημιουργούνται σε ένα μετεωρίτη (ποιο σχηματίζεται πρώτο, δεύτερο κλπ) κ.α.


Μοναδικός λοιπόν ο κόσμος των μετεωριτών…Ακόμα πιο φανταστικός όμως ο κόσμος της Ορυκτολογίας-Πετρολογίας!!!

Image may contain: outdoor
Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Ι.Μπαζιώτης: “Μοναδικός ο κόσμος των μετεωριτών”

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!