Μετέφρασε και επιμελήθηκε ο Μώμος,
για το agropublic.gr

Ενώ αναμένονται περισσότερες βροχοπτώσεις καθώς το κλίμα αλλάζει, οι επιστήμονες προβλέπουν αυξημένη δραστηριότητα και κατά την εξάτμιση των υδάτων. Αυτό περιπλέκει τη διαχείριση των αποθεμάτων και την άρδευση των καλλιεργειών. Έτσι καταλλήγει η τελευταία εργασία του Πανεπιστημίου Κλέμσον της Νότιας Καρολίνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.

AgroPublic | Mishra Profile picture 269x215 1
ο καθηγητής Ashok Mishra

Ο Ashok Mishra, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κλέμσον και επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου, δηλώνει πως οι προηγούμενες μελέτες επικεντρώθηκαν στο πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις βροχοπτώσεις. Η βασική συμβολή της νέας μελέτης είναι ότι εξέτασε επίσης:

  • την ένταση και τη μεταβλητότητα των βροχοπτώσεων
  • την ένταση και τη μεταβλητότητα της εξάτμισης
  • πόση ποσότητα νερού θα είναι διαθέσιμη κατά τους υγρότερους μήνες του έτους
  • πόση ποσότητα νερού θα είναι διαθέσιμη κατά τους ξηρότερους μήνες του έτους
Οι ξηρές εποχές θα γίνουν ξηρότερες και οι υγρές υγρότερες

Οι ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ παρουσιάζουν σχετικά υψηλό ετήσιο ύψος βροχής και ομαλά κατανεμημένο στη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με τη μελέτη, στη Νότια Καρολίνα και τις γειτονικές πολιτείες αναμένονται αυξημένες βροχοπτώσεις και εξατμίσεις υδάτων. Η ποσότητα του διαθέσιμου νερού θα ποικίλει ανά περιόδους, με διακυμάνσεις λιγότερο ισορροπημένες από ότι έχουμε συνηθίσει να διαχειριζόμαστε.

Πλημμύρες – ο μεγάλος εχθρός
AgroPublic | flood south carolina
Νότια Καρολίνα, 10 Οκτωβρίου 2016

Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή είναι αυτές που έχουν ήδη χτυπηθεί από ακραία φαινόμενα. Η μελέτη αναφέρεται σε ένα μεγάλο μέρος της Ινδίας και των ανατολικών γειτόνων της (όπως το Μπαγκλαντές και η Μιανμάρ), ένα τμήμα της Βραζιλίας, δύο μεγάλα τμήματα της Αφρικής και τη βόρεια Αυστραλία.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές χώρισαν τον χερσαίο κόσμο σε εννέα διακριτά κομμάτια. Παρατήρησαν την ετήσια βροχόπτωση και τις κατά τόπους διακυμάνσεις της, από το 1971 έως το 2000. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τα δεδομένα για να προβλέψουν τη μελλοντική διαθεσιμότητα νερού κατά τη διάρκεια των τριών υγρότερων και των τριών ξηρότερων μηνών κάθε διακριτής περιοχής.

Αξιολόγησαν τρία σενάρια με βάση πολλαπλά παγκόσμια κλιματικά μοντέλα.

Το καλύτερο προβλεπόμενο σενάριο είναι· η παγκόσμια θερμοκρασία να σταθεροποιηθεί στους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα. Σε αυτή την περίπτωση η διαθεσιμότητα νερού θα παραμένει σχετικά σταθερή κατά τη διάρκεια του έτους.

Το ενδιάμεσο σενάριο είναι ότι μέχρι τα τέλη του αιώνα, η θερμοκρασία θα αυξηθεί 3,5 με 5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο μεγαλύτερες οι διακυμάνσεις στην ποσότητα υδάτινων αποθεμάτων
AgroPublic | AralSea1989 2014
Η λίμνη Αράλη το 1989 (αριστερά) και το 2008 (δεξιά)

Ο Ashok Mishra υποστηρίζει ότι η διαθεσιμότητα του σημαντικότερου πόρου (του νερού) είναι ένα πρόβλημα που σταδιακά θα κληθούμε να το αντιμετωπίσουμε όλοι. Όσο οι κλιματική κρίση εντείνεται και ο πληθυσμός της γης αυξάνεται, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα. Γι αυτό πρέπει να βελτιώσουμε την τεχνολογία μας ώστε να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά τα διαθέσιμα προς άρδευση και ύδρευση ύδατα. Οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε βέλτιστα τα υδάτινα αποθέματα και να λάβουμε επιπλέον προληπτικά μέτρα.

Ο Jesus M. de la Garza, πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, συγχαίρει τον Mishra για τη δημοσίευση της έρευνας και δηλώνει:
AgroPublic | Clemson University Outdoor Theater and Cooper Library 2
Πανεπιστήμιο Κλέμσον, εξωτερικό θέατρο

«Ο Δρ. Mishra και η ομάδα του υιοθέτησαν μια νέα προσέγγιση στην έρευνα της κλιματικής αλλαγής. Η δουλειά τους αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων, διασφαλίζοντας επαρκή παροχή νερού σε παγκόσμια κλίμακα. Τέλος με αυτό το άρθρο, ο Δρ Mishra συμβάλλει στην αύξηση της παγκόσμιας φήμης του Πανεπιστημίου Clemson με την υψηλής ποιότητας έρευνα που δημοσίευσε».

Ο τίτλος του άρθρου: «Πως η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τα παγκόσμια υδάτινα αποθέματα, μέσω των σύνθετων αλλαγών στις εποχιακές βροχοπτώσεις και εξατμίσεις υδάτων».
Οι συγγραφείς: Ashok Mishra, Goutam Konapala, Yoshihide Wada και Michael E. Mann.

Εδώ θα βρείτε τη δημοσίευση στο Nature Communications.

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Τα ακραία φαινόμενα της κλιματική αλλαγής έπονται.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.
Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!