Μετέφρασε και επιμελήθηκε ο Μώμος,
για το agropublic.gr .

Γίνεται να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, όπως η κλιματική αλλαγή, η επισιτιστική ασφάλεια και η υποβάθμιση των πόρων της γης;
Έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Ράτγκερς του Νιου Τζέρσι ρίχνει στο τραπέζι νέες πρακτικές αντιμετώπισης. Πολλαπλές λύσεις με δυνητικά μικρότερο «κόστος».

Η οικουμενικά αναγνωρισμένη πρακτική αντιμετώπισης – με τρόπο ταυτόχρονο – των αλληλένδετων οικολογικών προβλημάτων είναι η δενδροφύτευση. Χωρίς να αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα της δενδροφύτευσης, το Πανεπιστήμιο Ράτγκερς του Νιου Τζέρσι προέκρινε – με δημοσίευση στο περιοδικό Global Change Biology – ορισμένες λιγότερο γνωστές πρακτικές. Η στροφή στην ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου πλάνου διαχείρισης των υδάτων και η αύξηση της οργανικής ουσίας του εδάφους είναι ανοιχτές επιταγές, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η Πάμελα Μακ Ελβή είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ανθρώπινης Οικολογίας στη Σχολή Περιβαλλοντικών και Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ράτγκερς Νιου Μπράνζγουικ και επικεφαλής συγγραφέας της δημοσίευσης. Υποστηρίζει ότι εάν θέλουμε οι κινήσεις μας να έχουν μελλοντικά πολλαπλό αντίκτυπο και να βοηθούν στην επίλυση ποικιλόριζων προβλημάτων, πρέπει να φερθούμε έξυπνα και να προκρίνουμε πρακτικές με πολλαπλά οφέλη.

Δεν θα πρέπει να αγνοούνται οι δυνητικές αρνητικές συνέπειες που ακολουθούν την εφαρμογή της κάθε πρακτικής.

AgroPublic | rainwood forest canada
Δάσος Ρέντγουντ – Φυτεύτηκε το 1938 στις βορειοδυτικότερες ακτές της Καλιφόρνια.

Η μελέτη εντόπισε ότι πολλές από τις εφαρμοζόμενες πρακτικές για τον μετριασμό της κλιματικής κρίσης και την υποβάθμιση των πόρων της γης αντισταθμίζονται αρκετά επίπονα. Η δενδροφύτευση σε υπερμεγέθεις κλίμακες και εκτάσεις για την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα και κατ’ επέκταση τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, είναι εν εξελίξει και προσελκύει πολλή προσοχή.

Σήμερα οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη προσέγγιση. Ωστόσο η μεγάλης κλίμακας δενδροφύτευση θα μπορούσε μελλοντικά να αποτελέσει τροχοπέδη στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής ασφάλειας. Θα μπορούσε επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα, αφού δέντρα που αναπτύσσονται γρήγορα θα αντικαταστήσουν το φυσικό περιβάλλον και θα μειώσουν την τοπική ιδιο- και ποικιλο-μορφία.

Ορισμένες ενέργειες αντιμετώπισης δεν έχουν λάβει παγκοσμίως την αξία και την προσοχή που θα έπρεπε, παρ’ ότι είναι αρκετά ελπιδοφόρες και με λιγότερες παρενέργειες. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

 • ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων
 • μείωση των απωλειών οργανικής ουσίας κατά τη συγκομιδή – στη γεωργία
 • αποτελεσματικότερη διαχείριση πυρκαγιών
 • αγροδασονομία (ενσωμάτωση δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων για αποτελεσματικότερη διαχείριση)
 • επενδύσεις στη διαχείριση κινδύνων και πιθανών καταστροφών.

Τα κίνητρα – οι στόχοι – η έρευνα

Η μελέτη περατώθηκε στα πλαίσια σύνταξης ειδικής έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC). Μεταξύ άλλων εξέτασε πιθανές πρακτικές για δυνητικές συνέργειες και συμβιβασμούς με διεθνείς περιβαλλοντικούς και αναπτυξιακούς στόχους.

Χρησιμοποίησε μαζικές βάσεις δεδομένων από την πλούσια – στο αντικείμενο – βιβλιογραφία και 1.400 μεμονωμένες κριτικές από επιστήμονες ανά τον κόσμο. Συγκρίθηκαν 40 διαφορετικές πρακτικές για την αντιμετώπιση των αλληλένδετων προβλημάτων: της κλιματικής αλλαγής της επισιτιστικής ασφάλειας και της υποβάθμισης των πόρων της γης.

Προκειμένου να ελέγχθούν οι δυνητικοί συμβιβασμοί, οι συνέπειες ή τα οφέλη· δημιουργήθηκαν 18 κατηγορίες «υπηρεσιών». Υπηρεσίες που παρέχονται από τα οικοσυστήματα προς το υπόλοιπο περιβάλλον. Υπηρεσίες όπως ο καθαρός αέρας, το καθαρό νερό και οι 17 στόχοι αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Η φορά είναι σωστή – η διεύθυνση όχι απόλυτα

Αρκετές εφαρμοζόμενες πρακτικές προβλέπεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους στόχους αειφόρου ανάπτυξης και στις «υπηρεσίες» που παρέχει το οικοσύστημα. Πρακτικές όπως:

 • η βιοενέργεια (πηγές ενέργειας από φυτά, καύση ξύλου, αιθανόλη), κυρίως όταν συνοδεύεται από (υπερ-)δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα
 • η αναδάσωση μεγάλης κλίμακας
 • ορισμένες ενέργειες πρόνοιας καταστροφών, όπως η εμπορική ασφάλιση των καλλιεργειών.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το κλειδί είναι η ολόπλευρη κατανόηση της εφαρμογής της κάθε πρακτικής. Η γνώση όχι μόνο των πλεονεκτημάτων αλλά και των πιθανών αντισταθμίσεων και συμβιβασμών σε επίπεδο άσκησης πολιτικής, μπορεί να οδηγήσει στη λήψη ορθών αποφάσεων και στην επιλογή της πιο αποτελεσματικής – ή τουλάχιστον της πιο καλοήθους και ενδεδειγμένης – πρακτικής.

Και τώρα – και στο μέλλον.

Η Μακ Ελβή υποστηρίζει:
«Οι αξιωματούχοι της πολιτικής δεν θα μπορούσαν να διεκπεραιώσουν τη μελέτη χωρίς τη δουλειά μας. Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα φανούν χρήσιμα και η έκθεση της Επιτροπής να αποτελέσει κόμβο λήψης ορθών αποφάσεων.

 • Ευελπιστούμε η δουλειά μας να συμβάλλει στη βελτίωση της ασκούμενης πολιτικής στα φλέγοντα θέμτα: κλιματικής κρίσης και επισιτιστικής ασφάλειας.
 • Θεωρούμε ότι πρέπει να ακολουθήσουν ενισχυμένες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση και το μετριασμό της κλιματικής κρίσης, βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015.
 • Διαθέτουμε πολλές πρακτικές για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Δεν είναι όλες το ίδιο γνωστές. Η βαρύτητα της κάθε πρακτικής – κατά τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων – δεν πρέπει να είναι απαραίτητα ανάλογη της “φήμης” της.»

Αναλυτικά η δημοσίευση στον επίσημο ιστότοπο του Πανεπιστημίου Ράτγκερς του Νιου Τζέρσι, που παρουσιάζει τη σχετική επιστημονική δημοσίευση στο περιοδικό Global Change Biology.

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Ταυτόχρονη αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής, επισιτιστικής κρίσης και υποβάθμισης των γήινων πόρων.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!