1. Αρθρογραφία

Λεύκη – Populus alba: Το Δέντρο που φτάνει έως και 40 μ ύψος!

Γράφει η Τιγγινάγκα Γεωργία, Πτυχιούχος Δασολογίας, ΓΠΑ

Η λευκή λεύκη ή ασημολεύκα ή αγριολεύκα, με επιστημονική ονομασία Populus alba, ανήκει στην οικογένεια Salicaceae. Είναι φυλλοβόλο δίοικο δένδρο, με ύψος έως και 40 μ. Ο φλοιός της αρχικά είναι λευκός, όμως στη συνέχεια σχηματίζονται ρομβοειδή λευκωπές κηλίδες. Αποτελείται από δυο ειδών φύλλα και στην κάτω επιφάνεια έχει λευκό πίλημα. Τα άνθη αποτελούνται από ίουλους με εποχή άνθησης τον Μάρτιο-Απρίλιο και ο καρπός της είναι κάψα.

Η γεωγραφική εξάπλωση της Populus alba είναι στην Εθρώπη, την Β.Αφρική, την Κ.Ασία και τη ΝΔ.Σιβηρία. Στην Ελλάδα τη συναντάμε σε θέσεις που φτάνουν τα 800μ, ωστόσο η φυσική της εξάπλωση δεν έχει οριστεί ακριβώς. Προτιμά υγρές περιοχές, δίπλα σε ύδατα, αλλά
και σε περιοχές με ζεστά καλοκαίρια και κρύους – ήπιους χειμώνες.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Populus alba, ήταν σύμβολο της χθόνιας λατρείας, εξαιτίας των χρωμάτων των φύλλων της. Η πλευρά με το σκούρο χρώμα συμβόλιζε τον κάτω κόσμο, ενώ η πλευρά με το ανοιχτό τον επάνω. Ο μύθος αναφέρει, πως ο Άδης απήγαγε την κόρη του
Ωκεανού, Λεύκη, και την πήγε στο βασίλειο του. Μετά τον θάνατο της, ο Άδης τη μεταμόρφωσε σε ασημόχρωμη Λεύκα και ήταν το μοναδικό δένδρο, το οποίο ευδοκιμούσε στα Ηλύσια Πεδία.

Ο Ηρακλής, έπλεξε στεφάνη από τα φύλλα της, το οποίο φορούσε όταν γύρισε στον κάτω κόσμο. Επίσης, επέλεξε στην αρχαία Ολυμπία, πάνω σε ξύλο λεύκας να κάψει τα μηριαία οστά των θυμάτων του, ως θυσία προς τον Δία. Έτσι ο Δίας, ονομάζονταν και «Λευκαίος». Λέγεται πως η ποσότητα που απαιτούνταν για τη θυσία ονομάζονταν «τεταγμένον λήμμα», όμως στην πραγματικότητα η ονομασία αυτή αντιπροσώπευε την ποσότητα που υλοτομούνταν σε ένα δάσος.

Σύμφωνα με τον Παυσανία , οι Ηλείοι χρησιμοποιούσαν μόνο το ξύλο της για θυσίες αφιερωμένες στον Δία. Αυτό γινόταν, διότι, σύμφωνα με τον θρύλο, ο Ηρακλής, αφού την βρήκε στις όχθες του Αχέροντα, τη έφερε από την Θεσπρωτία στην Πελοπόννησο και κατά τον Όμηρο, από εκεί πήρε την ονομασία Αχερωίδα.

Πηγές:

  •  Καδάς Τ. 2018. «Populus alba». [Ανακτήθηκε από http://votaniki.gr/xlorida/eidi/ksilodi-eidi-tis-elladas/populus-alba/]
  • Κοντογιάννης Π. 2008. Ηρακλέους Άθλοι. Έκδοσης Αιγηίς.
  • Ζάχαρης Σ.Α. 2006. Φύση και δάση στην αρχαία Ελλάδα. Υπ. Αγρ. Αν & Τροφ. Τόμ.Γ’.
Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Λεύκη – Populus alba: Το Δέντρο που φτάνει έως και 40 μ ύψος!

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.