fmc altacor 728x90

Το κλάδεμα είναι ίσως μια από τις σημαντικότερες αν όχι η σημαντικότερη καλλιεργητική φροντίδα που χρειάζονται τα φυτά και τα δέντρα μας στο κήπο. Με τον όρο κλάδεμα εννοούμε την αποκοπή μερών των φυτών ή των δέντρων με σκοπό την αλλαγή κάποιων φυσιολογικών λειτουργιών, επηρεάζοντας την μεταφορά των φωτοσυνθετικών υλικών.

Το κλάδεμα δεν είναι μια εργασία που μπορεί να γίνει μόνο μια φορά αλλά στην ουσία είναι σειρά εργασιών που ακολουθεί το φυτό μας από τα πρώτα στάδια της ζωής του και επεμβαίνουμε όταν χρειάζεται.

Ο χρόνος και ο τύπος κλαδέματος διαφέρει ανάλογα το είδος του φυτού.

Φυλλοβόλα δέντρα και θάμνοι επιδέχονται κλάδεμα κατά την ληθαργική περίοδο του χειμώνα όταν έχουν χάσει το 80% των φύλλων τους. Ενώ αειθαλή επιδέχονται κλάδεμα κατά την βλαστική περίοδο.

Τα κλαδέματα μπορούν χωρισθούν ανάλογα με το σκοπό που θέλουμε να επιτελέσουν σε:
 • Κλάδεμα μόρφωσης: εφαρμόζεται σε νεαρά φυτά και δέντρα με σκοπό να φτιαχτεί ο “σκελετός” του φυτού από τον πρώτο χρόνο της ζωής του.
 • Κλάδεμα ανθοφορίας: Εφαρμόζεται με σκοπό την έκπτυξη περισσότερων ανθοφόρων οφθαλμών.
 • Κλάδεμα καρποφορίας: το κλάδεμα αυτό εφαρμόζεται κυρίως σε καρποφόρα δέντρα με σκοπό την αύξηση της παραγωγής.
 • Κλάδεμα σχήματος: Εδώ τα κριτήρια μας είναι κυρίως αισθητικά, αφαιρούμε δηλαδή βλαστούς ανάλογα με το σχήμα της κόμης που θέλουμε να επιτύχουμε.
 • Κλάδεμα ανανέωσης: Εφαρμόζεται για την αφαίρεση ξερών και  διασταυρωμένων κλάδων που δεν αφήνουν να εισέλθει το ηλιακό φως αλλά και δεν γίνεται και σωστός αερισμός.
 • Κλάδεμα αναγέννησης: είναι ο πιο αυστηρός τύπος κλαδέματος και αποσκοπεί σε πλήρη ανανέωση του σκελετού της κόμης του δέντρου και επιτυγχάνεται με καρατόμηση βραχιόνων 20-30 cm από το σημείο εκπτυξης τους. Γίνεται κυρίως σε γέρικα καταβεβλημένα ή άρρωστα δέντρα ή φυτά.

Τι πρέπει να κόψετε;

– Όλα τα νεκρά και άρρωστα ξυλώδη τμήματα (σαπισμένα κλαδιά στις κερασιές, σημάδια έλκους στους σφένδαμους κ.λπ.)

– Κλαδιά που τρίβονται μεταξύ τους και προκαλούν τραυματισμούς στο φλοιό, ακόμα και σε πρώιμο στάδιο, κόψτε τα, αν υπάρχει πιθανότητα να συμβεί αυτό

– Οτιδήποτε εμποδίζει την ασφαλή διέλευση από τα μονοπάτια το χειμώνα

– Μαλακούς βλαστούς στην κορυφή των φυτών και τα μπουμπούκια τους που δεν έχουν σχηματιστεί ακόμα, μπουμπούκια που έχουν ανθίσει και τυχόν στελέχη με σπόρους (π.χ. σε θάμνους καρυόπτερης, περόβσκιας, βουτλέιας και τριανταφυλλιές)

– Νεκρά φύλλα σε θάμνους και αγρωστώδη. Ωστόσο: Τα υπερώριμα ή καλυμμένα με χιόνι αγρωστώδη και τα στελέχη σπόρων των θάμνων μπορεί να δείχνουν πολύ όμορφα στους φθινοπωρινούς/χειμερινούς κήπους,. Επιπλέον, τα έντομα του κήπου διαχειμάζουν στα κούφια άχυρα και στα στελέχη των σπόρων. Άρα, δείτε και αξιολογήστε την κατάσταση και ίσως είναι καλύτερο να τα κλαδέψετε την άνοιξη.

Απλές Συμβουλές και Κανόνες κλαδέματος.
 • Αν δε ξέρουμε πόσο να αφαιρέσουμε, καλό είναι να αφαιρέσουμε πάντα λίγο.
 • Αν δεν μπορούμε να περιγράψουμε το λόγο για τον οποίο θέλουμε να αφαιρέσουμε έναν κλάδο, τότε καλύτερα να μη τον αφαιρέσουμε καθόλου
 • Δεν είναι απαραίτητο όλα τα δέντρα στον ελαιώνα να κλαδεύονται κάθε χρόνο.
 • Το κλάδεμα πρέπει να προσαρμόζεται στην ηλικία και την ποικιλία του δέντρου.
 • Ένας από τους βασικούς στόχους θα πρέπει να είναι η εξομάλυνση του φορτίου στους βραχίονες (το δέντρο πρέπει να είναι ομοιόμορφο)
 • Δεν πρέπει να αφήσουμε ακλάδευτα τα δέντρα για πάνω από τρία χρόνια
 • Δεν κλαδεύουμε μαζί με τη συγκομιδή
 • Οι αρχές της άνοιξης είναι η πιο ασφαλής επιλογή όσον αφορά την εποχή κλαδέματος.
http://agropublic.gr
Σας αρέσουν τα άρθρα του AgroPublic; Ακολουθήστε στα κοινωνικά δίκτυα!
fmc altacor 728x90
Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Βασικές γνώσεις για το κλάδεμα δένδρων

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Επισύναψη εικόνων - Υποστηρίζονται μόνο PNG, JPG, JPEG και GIF.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βρείτε μας στο FB:

Εγγραφείτε στο NEWSLETTER:

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!