Ελιά: Καταπολέμηση Πυρηνοτρήτη.

ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ: 

Η καρπόβια γενιά του εντόμου είναι η πιο επικίνδυνη για την ελαιοπαραγωγή και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή καρπόπτωση. Στις πρώιμες περιοχές η καρπόδεση έχει ολοκληρωθεί, ενώ οψιμότερες είναι κοντά στην άνθηση. Η πτήση της καρπόβιας γενιάς του εντόμου μόλις ξεκίνησε στις πρώιμες περιοχές και παρουσιάζει έντονα αυξητική πορεία.

Οι προνύμφες του πυρηνοτρήτη προκαλεί σημαντικές ζημιές στα ελαιόδεντρα, καθώς προσβάλει τα φύλλα, τα άνθη και τον καρπό.

Σύμφωνα με τους γεωπόνους, ο πρώτος ψεκασμός θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ο πρώτος ψεκασμός, όταν ο καρπός έχει μέγεθος 3-5 χιλιοστά στις πρώιμες και μεσοπρώιμες περιοχές εντός των επόμενων 3 ημερών. Στις επιτραπέζιες ποικιλίες ο ψεκασμός θα πρέπει να επαναληφθεί μετά από περίπου 15 ημέρες


Στις όψιμες περιοχές ο αριθμός των συλλήψεων είναι μικρότερος αλλά αυξανόμενος. Εκεί συνιστάται ψεκασμός μετά από 5-6 ημέρες, με την προυπόθεση ότι το μέγεθος του καρπού θα φτάσει τα 3-5 χιλιοστά

Αξλιζει να τονισθεί ότι, το καθοριστικό κριτήριο για τον ψεκασμό είναι η πρωιμότητα και η οψιμότητα κάθε περιοχής. Ο ψεκασμός θα πρέπει να πραγματοποιηθεί κατά το βλαστικό στάδιο της ελιάς, όπου ο καρπός έχει αποκτήσει μέγεθος 3-5 χιλιοστά

Ενημέρωση από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας. 

H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας ανακοινώνει προς τους καλλιεργητές ελιάς του Νομού ότι η καλλιέργεια στις πρώιμες περιοχές βρίσκεται στο στάδιο όπου ο καρπός έχει μέγεθος μεγαλύτερο από 3 χιλιοστά, στις μεσοπρώιμες βρίσκεται στο στάδιο της καρπόδεσης και στις όψιμες στο στάδιο πτώσης των πετάλων.

Στο στάδιο όπου ο καρπός έχει μέγεθος 3 – 5 χιλιοστά πρέπει να γίνει ψεκασμός για την αντιμετώπιση του πυρηνοτρήτη (Prays oleae), η καρπόβια γενιά του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει στις πρώιμες και μεσοπρώιμες περιοχές. Στις πρώιμες περιοχές ο αριθμός των συλλήψεων είναι υψηλός. Στις επιτραπέζιες ελιές ο ψεκασμός επαναλαμβάνεται μετά από περίπου 15 ημέρες.

Όπου εντοπίζεται το πρόβλημα της παρλατόριας (Parlatoria oleae) και ήταν έντονο την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο συνιστάται να γίνει καταπολέμηση σε συνδυασμό με τον πυρηνοτρήτη.

Στις επιτραπέζιες ποικιλίες συνιστάται να γίνει αντιμετώπιση των ακάρεων της οικογένειας Eriophyidae στο στάδιο της καρπόδεσης και έπειτα κατά την αύξηση του μεγέθους του καρπού.
Όσον αφορά την μαργαρόνια (Palpita unionalis), η αντιμετώπιση γίνεται περιστασιακά και μόνο όπου εντοπίζονται σοβαρές προσβολές ιδιαίτερα σε νέους ελαιώνες και σε φυτώρια.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι ο δάκος αποτελεί έναν σημαντικό εχθρό της καλλιέργειας της ελιάς στην περιοχή μας και μπορεί ν\’ αποτελέσει πρόβλημα ιδιαίτερα σε χρονιές με δροσερά καλοκαίρια και συχνές βροχοπτώσεις γιατί συμβάλλει στην ανάπτυξη της ασθένειας στους καρπούς που είναι γνωστή με το όνομα «βούλα», «ξεροβούλα» ή «σαποβούλα».

Έτσι συνιστάται η παρακολούθηση των πληθυσμών του δάκου με την τοποθέτηση παγίδων στα τέλη Ιουνίου – μέσα Ιουλίου και η εφαρμογή του κατάλληλου τρόπου αντιμετώπισης εφόσον χρειάζεται.

Οι παραγωγοί πρέπει να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών στο τηλ. 2321355224 (κ. Μυλωνόπουλος). 

AgroPublic

Αγροτικά Νέα της Πελοποννήσου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.