Η ηλιοαπολύμανση του εδάφους

Η ηλιοαπολύμανση του εδάφους χρησιμοποιείται όλο και περισσότερo τα τελευταία χρόνια στην καλλιέργεια της φράουλας. Τα οφέλη της είναι σημαντικά και φαίνονται από τον πρώτο χρόνο. Αρχικά είναι μια μη χημική, φιλική προς το περιβάλλον μέθοδος που χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια για την αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους σε επίπεδα στα οποία πολλά παθογόνα του εδάφους θα σκοτωθούν ή θα εξασθενίσουν πολύ. Η ηλιοαπολύμανση του εδάφους αποδυναμώνει και σκοτώνει μύκητες, βακτήρια, νηματώδεις και έντομα και ακάρεα παράλληλα με τα ζιζάνια στο έδαφος. Η επιτυχία της δεν οφείλεται μόνο στη μείωση των παθογόνων του εδάφους, αλλά και στην ενίσχυση του εδάφους προς την προώθηση ευεργετικών μικροοργανισμών, όπως οι Bacillus, Pseudomonas και Talaromyces flavus.


Για την σωστή εφαρμογή πρέπει να προηγηθεί καθαρισμός στην περιοχή με απομάκρυνση των φυτών της προηγούμενης καλλιέργειας. Έπειτα γίνεται ένα καλό και βαθύ πότισμα και κάλυψη του εδάφους με διαφανές πλαστικό, κατάλληλο για ηλιοαπολύμανση, ώστε να εγκλωβιστεί η θερμότητα αλλά να μην χάνεται η υγρασία. Το πλαστικό πρέπει να μείνει στη θέση του για τουλάχιστον 4 εβδομάδες την πιο ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Πρέπει να γίνονται συμπληρωματικά ποτίσματα όταν δεν βλέπουμε αρκετή υγρασία πάνω στα πλαστικά.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την επιτυχία της ηλιοαπολύμανσης είναι η υγρασία του εδάφους. Το έδαφος θα πρέπει να είναι πλήρως ποτισμένο μέχρι σημείο κορεσμού ώστε να μην υπάρχουν πόροι του εδάφους με αέρα. Το νερό, σε αντίθεση με τον αέρα, είναι καλός αγωγός της θερμότητας και την μεταφέρει σε σπόρους και φυτά ζιζανίων και μικροοργανισμούς στο έδαφος. Οι κυτταρικές δραστηριότητες των σπόρων και η ανάπτυξη μικροοργανισμών του εδάφους ευνοούνται από την υγρασία του εδάφους, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους στις θανατηφόρες επιδράσεις των υψηλών θερμοκρασιών του εδάφους. Επιπλέον, τα μέγιστα της θερμοκρασίας του εδάφους αυξάνονται με την αύξηση της υγρασίας του εδάφους.

Η λύση στη σωστή διαβροχή του εδάφους είναι η χρήση διαβρέκτη μαζί με το πότισμα. Μέσα από πειράματα αλλά και προσωπική εμπειρία έχουμε δει ότι ο διαβρέκτης εδάφους κάνει σωστή κατανομή του νερού σε όλους τους πόρους του εδάφους. Η χρήση του είναι οικονομική, περί τα 6 ευρώ το στρέμμα, και η συμβολή του στα αποτελέσματα της ηλιοαπολύμανσης σημαντική.

Georion – P. Lainas & Co

viusidagro 1 e1595672967199
Ενας καινοτόμος βιοδιεγέρτης | ΚΛΙΚ εδώ για περισσότερα
image 5 2
κλικ εδώ για περισσότερα
fot5
viusid agro-βιοδιεγέρτης
Ένας καινοτόμος Βιοδιεγέρτης, για αύξηση ποσότητας και ποιότητας παραγωγής. Για περισσότερα κάνε ΚΛΙΚ εδώ.
MAX MAGNETIC.LOGO
Η MET Aqua water technologies systems ανταποκρινόμενη στις σημερινές ανάγκες για καθαρό πόσιμο νερό, σας προτείνει σύγχρονα συστήματα επεξεργασίας νερού και συστήματα επεξεργασίας αποβλήτων νέας τεχνολογίας.
logo olokliro jpg
PREMIUM PRODUCTS – Δείτε περισσότερα εδώ
117792816 1652794661542812 9175996160401956341 n

AgroPublic

Αγροτικά Νέα της Πελοποννήσου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.