Γράφει η Αθανασία Παπαδημητρίου

Η καλλιέργεια του ηλίανθου, ενός απ’ τα κύρια ενεργειακά φυτά που καλλιεργούνται στη χώρα μας, κερδίζει συνεχώς έδαφος…και την εμπιστοσύνη των αγροτών. 

Το ενδιαφέρον των παραγωγών αυξάνεται προοδευτικά κάθε χρόνο και ήδη η εναλλακτική αυτή καλλιέργεια με τις χαμηλές απαιτήσεις ως προς τις καλλιεργητικές φροντίδες, ωθεί όλο και περισσότερους αγρότες να συζητούν σοβαρά πλέον τη στροφή στον ηλίανθο.

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που μας δίνει ο κ. Θανάσης Στεργίου, έμπειρος παραγωγός ηλίανθου, απ’ την περιοχή του Δομοκού, οι καλλιέργειες του οποίου βρίσκονται στο Μακρολείβαδο: 

«Επέλεξα να καλλιεργήσω ηλίανθο γιατί ήθελα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό. Ήξερα ότι έχει σταθερά καλή τιμή, διασφαλισμένη με το συμβόλαιο που υπογράφουμε, ότι είναι πολύ πιο ξεκούραστη καλλιέργεια και επιπλέον ήθελα να «ξεκουράσω» τα χωράφια μου, να μην τα επιβαρύνω περισσότερο δηλαδή, αφού ο ηλίανθος δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε λίπανση και θέλει μόνο έναν ψεκασμό στην αρχή». 

Ο ίδιος τονίζει ότι «το κόστος παραγωγής δεν είναι απαγορευτικό» και πως με σωστή διαχείριση μπορεί να αφήσει ικανοποιητικό εισόδημα, ανάλογα, βέβαια, με την παραγωγή, αλλά και με το «πόσο θα επιλέξει ο κάθε παράγωγος να “χρεώσει” το χωράφι». 

Όπως μας εξηγεί ο κ. Στεργίου, το κόστος για την ανάπτυξη της καλλιέργειας κυμαίνεται από 30 έως 60 ευρώ το στρέμμα, με τη μέση απόδοση να είναι στην τιμή των 37 λεπτών ανά κιλό. Στα αρδευόμενα αγροτεμάχια η απόδοση κυμαίνεται μεταξύ 350 και 450 κιλών ανά στρέμμα, ενώ στα ξερικά περιορίζεται σε 250-300 kg/στρ.

Σημειώνουμε ότι η ζήτηση συνεχώς αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, πλέον υπάρχει η τεχνογνωσία, οι παραγωγοί έχουν εξοικειωθεί και, σε σχέση με άλλες παραδοσιακές καλλιέργειες, ο ηλίανθος προβάλλει ως μια πραγματικά αξιόπιστη λύση.

Η παραγωγή κατά κύριο λόγο κατευθύνεται σε μονάδες βιοντίζελ

AgroPublic | olivenet logo3 300x109 2
Η OLIVENET, παράγει υψηλής ποιότητας δίχτυα περισυλλογής & πολλαπλών εφαρμογών. Τα δίχτυα κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Σε εγκαταστάσεις με υψηλές τεχνικές προδιαγραφές

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Η καλλιέργεια του ηλίανθου μέσα από την εμπειρία ενός παραγωγού

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!