Πως επιτυγχάνεται η Βελτίωση της Γονιμότητας του εδάφους ;

Η γονιμότητα του εδάφους είναι η ικανότητα του εδάφους να διατηρεί την ανάπτυξη των φυτών και να βελτιστοποιεί την απόδοση των καλλιεργειών. Αυτό μπορεί να βελτιωθεί μέσω οργανικών και ανόργανων λιπασμάτων στο έδαφος. Οι πυρηνικές τεχνικές παρέχουν δεδομένα που ενισχύουν τη γονιμότητα του εδάφους και την παραγωγή καλλιεργειών ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η προώθηση της επισιτιστικής ασφάλειας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στα γεωργικά συστήματα απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διαχείρισης της γονιμότητας του εδάφους που μεγιστοποιεί την παραγωγή των καλλιεργειών ενώ ελαχιστοποιεί την εξόρυξη των αποθεμάτων θρεπτικών συστατικών του εδάφους και την υποβάθμιση των φυσικών και χημικών ιδιοτήτων του εδάφους που μπορούν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση του εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της διάβρωσης του εδάφους. Τέτοιες πρακτικές διαχείρισης της γονιμότητας του εδάφους περιλαμβάνουν τη χρήση λιπασμάτων, οργανικών εισροών, την εναλλαγή καλλιεργειών με όσπρια και τη χρήση βελτιωμένου μικροβιακού πλάσματος, σε συνδυασμό με τη γνώση για τον τρόπο προσαρμογής αυτών των πρακτικών στις τοπικές συνθήκες.

Η Κοινή Διεύθυνση FAO / IAEA βοηθά τα κράτη μέλη να αναπτύξουν και να υιοθετήσουν πυρηνικές τεχνολογίες για τη βελτίωση των πρακτικών γονιμότητας του εδάφους, υποστηρίζοντας έτσι την εντατικοποίηση της παραγωγής των καλλιεργειών και τη διατήρηση των φυσικών πόρων.

Διαφορετικές προσεγγίσεις για την αποτελεσματική διαχείριση της γονιμότητας του εδάφους
Μια ολοκληρωμένη διαχείριση της γονιμότητας του εδάφους στοχεύει στη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της αγρονομικής χρήσης θρεπτικών συστατικών και στη βελτίωση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της χρήσης οσπρίων, που ενισχύουν τη γονιμότητα του εδάφους μέσω βιολογικής σταθεροποίησης αζώτου και της εφαρμογής χημικών λιπασμάτων.

Είτε καλλιεργούνται ως όσπρια για κόκκους, ως πράσινη κοπριά, ως βοσκοτόπια ή ως συστατικά δέντρων αγρο-δασοκομικών συστημάτων, βασική αξία των οσπριοειδών καλλιεργειών έγκειται στην ικανότητά τους να στερεώνουν ατμοσφαιρικό άζωτο, το οποίο βοηθά στη μείωση της χρήσης εμπορικών λιπασμάτων αζώτου και ενισχύει γονιμότητα του εδάφους. Τα όσπρια στερέωσης αζώτου αποτελούν τη βάση για βιώσιμα συστήματα καλλιέργειας που ενσωματώνουν ολοκληρωμένη διαχείριση θρεπτικών συστατικών. Η χρήση του αζώτου-15 παρέχει κατανόηση της δυναμικής και των αλληλεπιδράσεων μεταξύ διαφόρων δεξαμενών σε γεωργικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένης της στερέωσης αζώτου από τα όσπρια και της χρήσης αζώτου εδάφους και λιπάσματος από καλλιέργειες, τόσο σε συστήματα σόλας όσο και σε μικτά συστήματα καλλιέργειας.

Η γονιμότητα του εδάφους μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω με την ενσωμάτωση καλλιεργειών κάλυψης που προσθέτουν οργανική ύλη στο έδαφος, γεγονός που οδηγεί σε βελτιωμένη δομή του εδάφους και προωθεί ένα υγιές, εύφορο έδαφος. με χρήση πράσινης κοπριάς ή καλλιέργειας οσπρίων για τη στερέωση αζώτου από τον αέρα μέσω της διαδικασίας βιολογικής σταθεροποίησης αζώτου · με εφαρμογές λιπασμάτων μικρο δόσεων, για την κάλυψη των απωλειών μέσω της πρόσληψης φυτών και άλλων διαδικασιών και ελαχιστοποιώντας τις απώλειες μέσω έκπλυσης κάτω από τη ζώνη ρίζας της καλλιέργειας με βελτιωμένη εφαρμογή νερού και θρεπτικών συστατικών.

Macronutrients and Micronutrients for the Soil | Fertilizing, Weed Control,  Turf and Lawn Care Austin | Emerald Lawns

Η συμβολή των πυρηνικών και ισοτοπικών τεχνικών

Τα ισότοπα του αζώτου-15 και του φωσφόρου-32 χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση των κινήσεων των επισημασμένων λιπασμάτων αζώτου και φωσφόρου στα εδάφη, τις καλλιέργειες και το νερό, παρέχοντας ποσοτικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της χρήσης, της κίνησης, των υπολειμματικών επιδράσεων και του μετασχηματισμού αυτών των λιπασμάτων. Τέτοιες πληροφορίες είναι πολύτιμες στο σχεδιασμό βελτιωμένων στρατηγικών εφαρμογής λιπασμάτων. Η ισοτοπική τεχνική αζώτου-15 χρησιμοποιείται επίσης για τον ποσοτικό προσδιορισμό της ποσότητας αζώτου που καθορίζεται από την ατμόσφαιρα μέσω βιολογικής σταθεροποίησης αζώτου από οσπριοειδείς καλλιέργειες.

Η υπογραφή ισοτόπου άνθρακα-13 βοηθά στην ποσοτικοποίηση της ενσωμάτωσης υπολειμμάτων καλλιεργειών για τη σταθεροποίηση του εδάφους και την ενίσχυση της γονιμότητας. Αυτή η τεχνική μπορεί επίσης να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των μέτρων διατήρησης, όπως η ενσωμάτωση υπολειμμάτων καλλιεργειών στην υγρασία του εδάφους και την ποιότητα του εδάφους. Αυτές οι πληροφορίες επιτρέπουν τον προσδιορισμό της προέλευσης και της σχετικής συμβολής διαφόρων τύπων καλλιεργειών στην οργανική ύλη του εδάφους.

Μετάφραση από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας – Ιnternational Αtomic Εnergy Αgency

Home

 

AgroPublic | viusid
Εγγύηση & καινοτομία
Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Πως επιτυγχάνεται η Βελτίωση της Γονιμότητας του εδάφους ;

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!